Hoe loopt het nu verder met deze regering? “Kans van 9 op 10 dat premier Michel vandaag naar koning stapt", verklaart politicoloog Sinardet
“Ik stap niet naar de koning”, verklaarde premier Charles Michel. Maar de kans is zeer groot dat hij dat wél gaat moeten doen. Dat zegt professor politicologie Dave Sinardet (VUB). Nadat N-VA door de premier richting uitgang is geduwd, verwacht hij dat de regering vandaag valt. “Heel waarschijnlijk komt N-VA vandaag naar buiten met een verklaring. Ze kunnen dat voor tien uur doen of wachten tot na de stemming in het parlement.”
Delen per e-mail
Om tien uur staat immers de goedkeuring van twee resoluties bij het migratiepact op de agenda in de commissie Buitenlandse Zaken van het parlement, legt Sinardet uit. “Gisterenavond zette premier Michel de N-VA schaakmat toen hij bekend maakte dat hij het parlement laat stemmen over wat er moet gebeuren in Marrakesh. Die zet heeft technisch niet noodzakelijk repercussies. De regering kan overleven, als N-VA zich bij voorbeeld neer zou leggen bij het feit dat Michel het akkoord van België in Marrakesh bevestigt. De N-VA had op voorhand al aangekondigd dat er geen regering meer is, als men het VN-migratiepact met een wisselmeerderheid zou goedkeuren.”
Zwarte Pietenspel
Dus verwacht Sinardet dat de partij die de stekker er niét wou uittrekken, dat vandaag alsnog gaat doen. “N-VA zal daarbij nog wel het Zwarte Pietenspel spelen. Ze zullen wijzen op een breuk in het vertrouwen tussen de coalitiepartners, na de mededeling van Michel. En benadrukken dat het niet hun fout is.”
Waarna Michel naar de koning kan om het ontslag van regering aan te bieden. “Negen kansen op tien gebeurt dat vandaag al”, denkt Sinardet. “Dat wil niet automatisch zeggen dat we eind januari, begin februari vervroegd naar de stembus moeten. In mei zijn er immers ook regionale en Europese verkiezingen. In volle kiescampagne ook nog eens coalitiegesprekken voeren, zal men liever vermijden. Dus zal men proberen dat half jaar te overbruggen. Om te beginnen kan de koning tijd winnen door het ontslag van de regering in beraad te houden.”
Over een Zwarte Pietenspel gesproken: Bart De Wever verloor zijn gevoel voor humor niet en zette deze foto op zijn Instagrampagina: “Op de vergadering in Brussel hebben ze mij de Zwarte Piet gegeven... dat kan maar smaken.”
N-VA kan nog meedoen
Volgens Sinardet is het zelfs niet zeker dat N-VA uit de regering verdwijnt. “Nadat ze voor hun achterban de harde kaart hebben getrokken in het migratiepact, zou de partij zich toch weer kunnen opwerpen als een bestuurspartij die zijn verantwoordelijkheid opneemt. Van zijn kant heeft premier Michel aan Wallonië laten zien dat hij niet de handpop is van Bart De Wever. Hij zou Michel I kunnen laten overgaan in Michel II, een regering van lopende zaken die de verkiezingen voorbereidt. Het volstaat dat de voorzitters van MR, N-VA, CD&V en Open Vld daarover een akkoord bereiken. N-VA zou dan mee op de winkel kunnen letten, en vooral: mee kunnen beslissen welke grondwetsartikelen voor herziening vatbaar verklaard worden voor de ontbinding van het parlement.”
Vraag is of de andere partijen dit zullen gunnen aan N-VA, merkt Sinardet op. “Het zou de Vlaamsnationalisten de kans bieden om weer op een goed blaadje te komen bij VOKA, het VBO en de centrumkiezers die stabiliteit willen.”
In dat scenario zullen de N-VA-ministers ontslag moeten nemen. “Om de pariteit tussen Nederlands- en Franstaligen te behouden, zouden de N-VA-ministers kunnen vervangen worden door ministers van CD&V en Open Vld. Maar dan is Michel II een minderheidsregering, die dossier per dossier een meerderheid moet zoeken in de kamer. Dat wordt problematisch, want de begroting voor volgend jaar is nog niet goedgekeurd. Ook dat probleem is op te lossen, door een andere Vlaamse partij tot de regering te laten toetreden. Maar dan moet een oppositiepartij Michel willen depanneren en dat is op zes maanden voor de verkiezingen totaal ondenkbaar.”
Het blijft koffiedik kijken welk van die scenario’s zich zal afspelen. “Ik denk zelfs niet dat de hoofdrolspelers al precies voor ogen hebben welke kaart ze moeten trekken”, besluit Sinardet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Regeringen buigen zich over nieuw advies GEMS: “Verbod op niet-essentiële reizen óf quarantaine voor elke passagier”
De regeringen buigen zich vandaag over de nieuwste aanbevelingen van de GEMS-expertengroep. Die adviseren om ofwel een verbod in te voeren op niet-essentiële reizen, ofwel - als dat niet kan - elke reiziger te testen en in quarantaine te plaatsen, onafhankelijk van hoelang die is weggeweest. Mogelijk wordt het uiteindelijk iets tussen de twee. -
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
ASSISEN. Little John veroordeeld tot 27 jaar cel voor moord op Vietnamese studente
Het West-Vlaamse hof van assisen heeft John Vandoolaeghe (31) veroordeeld tot 27 jaar opsluiting voor de moord op Thi Xuan Nguyen (28). De Zonnebekenaar bracht de Vietnamese op 21 november 2016 in Ledegem om het leven. Het openbaar ministerie had 28 jaar opsluiting gevorderd. -
-
PREMIUM
Tuchtrechter die Kaat Bollen mee veroordeelde op non-actief na klacht sekswerker: “Hij was mijn psycholoog. En hij wilde seks met mij”
Eén van de drie tuchtrechters die psychologe Kaat Bollen (35) veroordeelden na onder meer de pikante foto’s, is op non-actief gezet na een klacht over grensoverschrijdend gedrag. Dat bevestigt de Psychologencommissie. De man maakte gebruik van de diensten van de Limburgse prostituee Sigrid Schellen (33), nadat hij haar twee jaar in therapie had gehad.“Hoe hypocriet is dat niet?”, zegt Schellen, die de klacht indiende. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
PREMIUM
Kan je allergisch reageren op het coronavaccin? En wat moet je dan doen? Expert beantwoordt jouw vragen
Alle virologen en experts zijn het erover eens: we hoeven niet bang te zijn om ons te laten vaccineren tegen Covid-19. Maar wat als je allergisch bent voor bepaalde stoffen in die spuit? Moet je dan de voorkeur geven aan één van de verschillende vaccins? Of misschien heb je wel een allergie waar je helemaal geen weet van hebt? Wat is dan het risico? We stelden onze vaccinatievragen rond allergieën aan infectioloog Marie-Angélique De Scheerder van het UZ Gent. -
PREMIUM
Installateurs bezorgd door nieuwe spelregels zonnepanelen: “Zoveelste keer dat vertrouwen in groene energie wordt ondermijnd”
Sectorfederaties hopen dat het arrest van het Grondwettelijk Hof, waardoor eigenaars van zonnepanelen geen recht meer hebben op een terugdraaiende teller, er niet voor zorgt dat consumenten het geloof in groene stroom verliezen. “Het is de zoveelste episode die het vertrouwen van de mensen ondergraaft", klinkt het. Wel vragen experts om niet meteen in een kramp te schieten. “Voor sommigen zal het geen verschil maken.”
64 reacties
Leo Duym
Pierre Vanden Meersschaut
Noël Persijn
Danny Damiaens
luc baken