Hoe komt het dat omikron minder ziekmakend is? Viroloog Marc Van Ranst legt uit
Dat er een piek zal komen in het aantal coronabesmettingen door de omikronvariant, lijkt volgens viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) “onvermijdelijk”. De variant neemt momenteel al 60 procent van het totaal aantal besmettingen voor zijn rekening, en dat percentage zal alleen maar stijgen. Hoewel de besmettingscijfers voorlopig nog lijken te dalen, zal daar snel een einde aan komen. “Onder de daling van delta zit een stijging van omikron”, zegt Van Ranst bij HLN LIVE. Goed nieuws is wel dat omikron minder ziekmakend is dan andere varianten.
Lees alles over het coronavirus in dit dossier.
De stijging in het aantal besmettingen is nu al stilaan te zien. Zo zijn er bij twintigers, vooral in Brussel, drie procent meer infecties dan een week geleden. “Dat is ook zo in andere landen waar omikron is opgedoken. Het geeft soms een vals beeld van de hospitalisaties, aangezien jongeren geen of minder last hebben van ernstige corona-infecties. We moeten afwachten wat het gaat geven bij ouderen, die in ons land wel goed geboosterd zijn”, aldus Van Ranst.
Bekijk hieronder het fragment van Marc Van Ranst bij HLN LIVE:
Volgens de viroloog hangt de ernst van de piek af van de mate waarin we de coronaregels opvolgen. “Het is zaak om die piek zo klein mogelijk te houden.”
Minder ziekmakend
Van Ranst legt bovendien uit waarom de omikronvariant minder ziekmakend is dan delta. “Een deel van de verklaring is dat we eigenlijk al wat immuniteit hebben opgebouwd, door een infectie gehad te hebben of door vaccinaties en boosters”, klinkt het.
Bekijk hieronder het fragment van Marc Van Ranst bij HLN LIVE:
“Een tweede reden is dat omikron zich vaker gaat nestelen aan de receptoren die in de bovenste luchtwegen zitten, terwijl de deltavariant en andere varianten de receptoren in de lagere luchtwegen, diep in de longen, gingen bezetten”, zegt Van Ranst. Omikron veroorzaakt dus vaker bovenste luchtwegeninfecties, waardoor besmette mensen in de meeste gevallen niet meer dan een verkoudheid krijgen. Volgens de viroloog is er dus minder kans op gevaarlijke longontstekingen.
Veel zieken in quarantaine
Van Ranst onderlijnt dat de druk op de ziekenhuizen nog steeds te hoog is, aangezien mensen met een deltabesmetting vaak langer op de dienst intensieve zorg liggen dan omikronpatiënten. Het grootste probleem dat de piek echter zal veroorzaken, is dat heel wat mensen in quarantaine zullen moeten en dan niet kunnen gaan werken.
“Er gaat zeker meer belasting zijn voor huisartsen en apothekers. Ook gaan heel wat mensen ziek zijn en in quarantaine moeten. Dan heb je net zoals in andere landen de kans op problemen in verschillende sectoren waar heel wat mensen tegelijkertijd ziek zijn”, legt de viroloog uit.
Vaccinatiegraad
Vandaag is het precies één jaar geleden sinds het allereerste vaccin in ons land werd toegediend. Van Ranst is tevreden met de Belgische vaccinatiegraad. Zo kreeg 76 procent van de hele Belgische bevolking al twee doses. “Alles kan altijd beter, maar we mogen tevreden zijn met het resultaat”, klinkt het. Over het invoeren van extra maatregelen, zoals het 1G-beleid, zegt Van Ranst dat we “daar goed over moeten nadenken”. Volgens hem mag zo'n beleid namelijk niet zorgen voor polarisatie of meer tegenzin bij de anti-vaccinatiebeweging.
De viroloog zegt tot slot dat iedereen die een booster wil, die ook zo snel mogelijk moet krijgen. Bovendien gelooft Van Ranst dat nog meer mensen zich zullen laten vaccineren zodra ze zelf mogen kiezen welk vaccin ze krijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Socialistische vakbond ACOD herhaalt oproep tot algemene staking op 31 mei
Vakbond ACOD herhaalt vrijdag de oproep tot een algemene staking in de openbare sector op dinsdag 31 mei. De actiedag is gericht tegen de “algemene malaise” in de sector, aldus voorzitster Chris Reniers. “We willen bij deze oproep mensen mobiliseren, maar ook waarschuwen dat er bijvoorbeeld hinder kan zijn op het openbaar vervoer”, klinkt het. -
Niets staat derde weekend Tomorrowland nog in de weg: ook Demir geeft toestemming
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft dancefestival Tomorrowland in Boom eenmalig een vergunning verleend voor een derde festivalweekend dit jaar. Demir wijst daarmee het beroep tegen een eerdere soortgelijke beslissing van het Antwerpse provinciebestuur af. -
Veiligheidsscreening voor gevoelige jobs schiet tekort: momentopnames, onvoldoende gegevens en te weinig personeel
Hoewel de veiligheid en de belangen van ons land op het spel staan, schiet het Belgische systeem om mensen met gevoelige jobs te screenen tekort. Dat concludeert het Rekenhof, schrijft De Tijd vrijdag. -
-
Spaargids.be
Het geheim om succesvol te sparen? Kenners zweren bij de 50-30-20-methode
Vind je het ook lastig om maandelijks een vast spaarbedrag opzij te zetten? Dan moet je het eens proberen met de 50-30-20-regel. De Amerikaanse senator Elizabeth Warren ontwikkelde die als een gemakkelijke methode om goed te leren budgetteren. Mét succes, want iedereen die het probeert, zegt echt meer geld opzij te kunnen zetten. Spaargids.be legt uit hoe het werkt. -
Livios
De vier meest gemaakte fouten bij de aanleg van je tuin
Wil je dit voorjaar je tuin (gedeeltelijk) opnieuw aanleggen? Bouwsite Livios vroeg aan tuin- en landschapsarchitecten welke fouten het vaakst gemaakt worden én hoe je ze vermijdt. -
Vlaamse Gemeenschapscommissie plaatst zonnepanelen op haar vastgoed
Het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft beslist om al haar gebouwen te gebruiken voor de plaatsing van zonnepanelen. In totaal zullen de daken van zeventien gebouwen uitgerust worden met zonnepanelen, wat een jaarlijkse besparing van 1 miljoen euro moet opleveren. -
Brugge
Veroordeelde kindermisbruiker van ‘Most Wanted’-lijst opgepakt: “Hij bleek zelfs niet op Ibiza te zitten”
De 54-jarige Rony Van Weyenberg uit Brugge, veroordeeld wegens verkrachting van een minderjarige, seksuele uitbuiting van kinderen en kinderpornografie, is dinsdagavond opgepakt. Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). De arrestatie gebeurde in Heerle (in de buurt van Roosendaal) en dus niet op Ibiza, waar de man zelf verklaarde te verblijven. Van Weyenberg kon opgepakt worden dankzij een tip via de ‘Most Wanted’-lijst, meldt de politie.