Hoe kleiner de leefgroep in een woonzorgcentrum, hoe minder coronaslachtoffers
Hoe kleiner de leefgroep in een woonzorgcentrum, hoe minder besmettingen met en overlijdens door het coronavirus zijn vastgesteld. Dat blijkt maandag uit een studie van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, uitgevoerd door KU Leuven en de Radboud Universiteit uit Nederland. Woonzorgcentra waarbij vaste zorgteams steeds bij een beperkt aantal leefgroepen werkten, bleken ook minder COVID-overlijdens te tellen.
In opdracht van Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V) voerden de onderzoekers een analyse uit van de structuur en organisatie van woonzorgcentra tijdens de COVID-19-pandemie.
In totaal vulden 318 directies van centra een enquête in, opgesteld samen met verschillende middenveldorganisaties. De antwoorden uit de bevraging werden naast gegevens gelegd van het Agentschap Zorg en Gezondheid uit de periode van maart tot december 2020.
De resultaten zijn duidelijk. In woonzorgcentra met leefgroepen kleiner dan 17 bewoners is er gemiddeld 17,5 procent besmetting vastgesteld. In woonzorgcentra met leefgroepen van meer dan 32 bewoners steeg dat percentage naar 27,5 procent.
Het aantal bewoners dat omwille van COVID-19 overleden is, lag in woonzorgcentra met grote leefgroepen ruim dubbel zo hoog als in woonzorgcentra met kleinere groepen (5,1 tegenover 2,5 procent).
Takenpakket
Ook het takenpakket van zorgmedewerkers namen de onderzoekers onder de loep. Als medewerkers meer taken op zich namen binnen eenzelfde leefgroep, werden er minder overlijdens vastgesteld. Als het takenpakket meer verspreid zat over verschillende zorgteams, waren er meer overlijdens binnen het woonzorgcentrum.
Een gelijkaardig resultaat wordt vastgesteld als woonzorgcentra op hun totale grootte vergeleken worden met elkaar. In kleine vestigingen, met minder dan 60 bewoners, lag het aandeel overlijdens op 2,8 procent. Bij middelmatige grootte (60 tot 119 bewoners) stijgt het aandeel naar 3,9 procent, en in grote centra (meer dan 119 bewoners) wordt de kaap van 4 procent gehaald (4,1 procent).
Kleinere bubbel
Een verklaring voor de resultaten is niet ver te zoeken. “Met kleinere leefgroepen wordt de bubbel van de bewoners kleiner: zo zijn er minder mensen die wel intensief met elkaar in contact komen, in vergelijking met grotere leefgroepen”, vertelt docent Lander Vermeerbergen (KU Leuven-Radboud Universiteit). “De vaste zorgteams zorgen ervoor dat het virus moeilijker naar een andere groep wordt doorgegeven.”
Ten tijde van de eerste coronagolven in 2020 was er het besef dat kleinere groepen belangrijk waren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Een groot aantal woonzorgcentra is tijdens de pandemie beginnen werken met kleinere leefgroepen en vaste zorgteams. Dat het verschil met grotere leefgroepen zo groot was, was voor de onderzoekers wel verrassend.
“De interne organisatie van een centrum, op het niveau van leefgroepen, blijkt erg belangrijk te zijn, ook binnen grotere voorzieningen”, stelt Vermeerbergen. “Bij toekomstige pandemieën is het dus interessant om in te zetten op kleinschaligheid. Ook binnen grotere centra kan best gewerkt worden met kleinere leefgroepen en vaste zorgteams: die twee zaken blijken het meest cruciaal te zijn om verspreiding van het virus te vermijden.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
waregem
Steunactie gepeste Daan bereikt doel van 15.000 euro: “Ouders hebben veel steun gehad aan de vele lieve berichtjes bij donaties”
De steunactie voor de gepeste Daan heeft zijn doel bereikt: er werd 15.000 euro ingezameld. -
PREMIUM29
ONZE OPINIE. “Extra geld voor de lagere lonen? Het begrotingstekort? De fiscale hervorming is een vals antwoord op alle problemen”
“300 euro extra voor de lagere lonen. Dat was het idee van Groen, de partij die hekelt dat partijen willen scoren maar het intussen zelf probeert te doen. Hoe ze die 300 euro extra wil betalen? De fiscale hervorming. Die bestaat nog niet. En die fiscale hervorming moet ook het begrotingstekort oplossen”, schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde. “De fiscale hervorming is een valse witte vlag waar politici mee zwaaien om kritiek te doen verstommen.” -
-
TV
STREAMINGTIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zombie-apocalyps
Het tv-jaar heeft z’n schrikwekkende start niet gemist dankzij de populaire tv-adaptatie van ‘The Last of Us’ op Streamz. De HBO-reeks met Pedro Pascal in de hoofdrol schetst een geloofwaardig beeld van hoe schimmels in combinatie met de opwarming van de aarde de mensheid kunnen infecteren en zo een zombie-pandemie kunnen inluiden. De reeks doet de honger naar meer realistische zombiefilms en -reeksen met een apocalyptisch kantje alleen maar toenemen. En met deze zes alternatieven is die week wachten op een nieuwe aflevering van ‘The Last of Us’ zo om(bie). -
OVERZICHT. Coronabesmettingen en ziekenhuisopnames nemen weer toe
Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land en het aantal ziekenhuisopnames zitten opnieuw in de lift. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. -
Livios
Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op. -
PREMIUM
Drie patiënten over hun strijd met long covid: “Leeg-ge-zògen. Zo voelt dat. Tachtigers steken mij voorbij”
De laatste boosters zijn gezet bij wie ze wilde, de besmettingscijfers houden zich al een hele poos koest. Maar langdurige covid popt meer en meer op, alsof die ‘nieuwe pandemie’ die sommigen voorspellen in de maak is. Velen kennen - of zijn - iemand intussen, die na minstens drie maanden tot soms ruim twee jaar later nog altijd kampt met vermoeidheid, spierpijnen, hart- en ademhalingsproblemen en/of andere symptomen. Drie patiënten spreken. “Je bent studiemateriaal. Het antwoord op dé vraag die me soms doet panikeren - ‘gaat dit ooit nog òver?’ - heeft niemand.”