Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Joel Hoylaerts/Photo News

Hoe kleiner de leefgroep in een woonzorgcentrum, hoe minder coronaslachtoffers

Hoe kleiner de leefgroep in een woonzorgcentrum, hoe minder besmettingen met en overlijdens door het coronavirus zijn vastgesteld. Dat blijkt maandag uit een studie van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, uitgevoerd door KU Leuven en de Radboud Universiteit uit Nederland. Woonzorgcentra waarbij vaste zorgteams steeds bij een beperkt aantal leefgroepen werkten, bleken ook minder COVID-overlijdens te tellen.

 1. STREAMINGTIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zombie-apocalyps
  TV

  STREAMING­TIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zom­bie-apocalyps

  Het tv-jaar heeft z’n schrikwekkende start niet gemist dankzij de populaire tv-adaptatie van ‘The Last of Us’ op Streamz. De HBO-reeks met Pedro Pascal in de hoofdrol schetst een geloofwaardig beeld van hoe schimmels in combinatie met de opwarming van de aarde de mensheid kunnen infecteren en zo een zombie-pandemie kunnen inluiden. De reeks doet de honger naar meer realistische zombiefilms en -reeksen met een apocalyptisch kantje alleen maar toenemen. En met deze zes alternatieven is die week wachten op een nieuwe aflevering van ‘The Last of Us’ zo om(bie).
 2. Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
  Livios

  Hobbykamer of extra opslagruim­te maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten

  Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op.
 3. Drie patiënten over hun strijd met long covid: “Leeg-ge-zògen. Zo voelt dat. Tachtigers steken mij voorbij”
  PREMIUM

  Drie patiënten over hun strijd met long covid: “Leeg-ge-zògen. Zo voelt dat. Tachtigers steken mij voorbij”

  De laatste boosters zijn gezet bij wie ze wilde, de besmettingscijfers houden zich al een hele poos koest. Maar langdurige covid popt meer en meer op, alsof die ‘nieuwe pandemie’ die sommigen voorspellen in de maak is. Velen kennen - of zijn - iemand intussen, die na minstens drie maanden tot soms ruim twee jaar later nog altijd kampt met vermoeidheid, spierpijnen, hart- en ademhalingsproblemen en/of andere symptomen. Drie patiënten spreken. “Je bent studiemateriaal. Het antwoord op dé vraag die me soms doet panikeren - ‘gaat dit ooit nog òver?’ - heeft niemand.”