Thomas Truyen in zijn kikkererwtenveld in Zwalm.
Volledig scherm
PREMIUM
Thomas Truyen in zijn kikkererwtenveld in Zwalm. © Simon Mouton

Hoe kikkererwten van eigen kweek Vlaamse boeren beter kunnen wapenen tegen de klimaatopwarming

Terwijl het gros van de landbouwers steen en been klaagt over een gebrek aan regen, zijn het gouden tijden voor de weinige telers van kikkererwten in ons land. Het gewas kan zeer goed tegen de droogte en heeft geen meststoffen nodig.

11 reacties

 • Nicole Vogelaere

  2 maanden geleden
  Super lekkere veelzijdige en gezonde groente. Heerlijk als humus, kous in salades en als eiwitrijke toevoeging in pikante roerbak voor in wraps. Liever velden vol van deze topper dan mais en voer voor vee.
 • Rose Despriet

  2 maanden geleden
  Het is duidelijk dat Gerrit Malego geen recepten kent met kikkererwten want hij zegt dat het enkel dient om te vissen op brasem en karper. In Spanje worden veel gerechten klaargemaakt met kikkererwten. Ik woon op Gran Canaria en gebruik het heel vaak in de keuken, is lekker en voedzaam.
 • Gerard Braeckmans

  2 maanden geleden
  Gerrit Malego, vissen op brasem en karper is ook voor niets goed.
 • Tom Lampaert

  2 maanden geleden
  De natste zomer ooit gemeten is blijkbaar snel vergeten. Het is nochtans niet lang geleden...
 • Gerrit Malego

  2 maanden geleden
  kikkererwten is enkel goed om mee te vissen op brasem en karper. Voor de rest komt dat niet in huis. Het wordt wel stilaan eens tijd dat de land en tuinbouw de handen in elkaar slaan met de universiteiten om tot gewassen te komen die minder droogtegevoelig zijn. Of andere manieren van telen (hydrocultuur en zo ) beginnen implementeren.Misschien ook meer opslagcapaciteit voorzien om water dat opgevangen wordt tijdens stortbuien op te slaan, om dan later te hergebruiken