Marc Van Ranst is niet echt verbaasd dat apenpokken zijn ontdekt bij een hondje.
Volledig scherm
PREMIUM
Marc Van Ranst is niet echt verbaasd dat apenpokken zijn ontdekt bij een hondje. © AP/Photo News

Hoe groot is het risico dat je huisdier besmet raakt met apenpokken?

In Parijs is een eerste geval van apenpokken vastgesteld bij een hondje. Uit onderzoek blijkt dat het dier besmet is door zijn baasjes. Omgekeerd, dieren met apenpokken die mensen besmetten, is nog niet vastgesteld, maar is volgens viroloog Marc Van Ranst “zeker mogelijk”.

14 reacties

 • dirk vennekens

  1 maand geleden
  Aan de reacties te lezen hebben weinigen hier een huisdieren een vriend voor het leven mijn vraag zou eerder zijn waar haalt die man een infectie vandaan en als je een besmetting hebt zijn er basisregels die men best volgt om anderen te beschermen of ben ik verkeerd in mijn conclu
 • Peter Vrolijk

  1 maand geleden
  Je hond bij je in bed laten slapen is hetzelfde als dat jezelf bij de hond in zijn hok gaat slapen. Lijkt mij toch niet zo hygiënisch.
 • guy vermeulen

  1 maand geleden
  Heeft gelijk .
 • Jean Vingtcent

  1 maand geleden
  ze gaan ons weer eens de daver op het lijf jagen ze!
 • Bart Dekort

  1 maand geleden
  Voortschrijdend inzicht is onvermijdelijk bij nieuwe ziekten. Net als politici verkondigen deze mensen graag dingen, waarop ze binnen de kortste keren moeten op terugkomen. Virologen die dus niet wetenschappelijke info geven zijn hun geloofwaardigheid aan het ondermijnen.
 1. Hot Marijke gaat net als vijfhonderd andere Belgen vier uur aanschuiven voor Franse prik tegen apenpokken: "Wil mijn sociaal leven niet opnieuw verliezen”
  PREMIUM

  Hot Marijke gaat net als vijfhon­derd andere Belgen vier uur aanschui­ven voor Franse prik tegen apenpokken: "Wil mijn sociaal leven niet opnieuw verliezen”

  Het vaccinatiecentrum in het Noord-Franse Lille, dat zaterdag uitzonderlijk open was voor een gratis en preventieve prik tegen het apenpokkenvirus, kreeg in hoofdzaak - lees: bijna vijfhonderd - Belgen over de vloer. Velen van hen hadden het er voor over om vier uur lang in de volle zon te staan aanschuiven. “Want ik wil mijn sociaal leven niet opnieuw verliezen.” Opvallende verschijning tussen de wachtenden: sekswerker Hot Marijke. Sfeerverslag uit Lille.
 2. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.
 3. Alexander (38) getuigt over zijn besmetting met het apenpokkenvirus: “Ik dacht serieus dat ik doodging”
  PREMIUM

  Alexander (38) getuigt over zijn besmetting met het apenpokken­vi­rus: “Ik dacht serieus dat ik doodging”

  Ons land telt op dit moment 460 besmettingen met het apenpokkenvirus. Een van hen is Alexander (*), een dertiger uit Leuven. Eind mei liep hij het virus op. Alexander was daarmee een van de eerste cases in UZ Leuven. “Met momenten leek het alsof er een onderhuidse pingpongbal in mijn lichaam zat.” Voor het eerst doet hij zijn verhaal. “Het begon met een ingegroeid haartje rond mijn penis.”