Hoe ga je veilig winkelen in coronatijden? Marc Van Ranst legt uit hoe je kans op besmetting beperkt
De supermarkt is een van de weinige plekken die u in tijden van lockdown mag bezoeken. Maar hoe kunt u zich daar beschermen tegen het coronavirus? En hoe veilig zijn de alternatieven: afhaalmaaltijden en leveringen aan huis? VTM NIEUWS trok met viroloog Marc Van Ranst naar de supermarkt.
Delen per e-mail
Hoe groot is het risico in winkels?
Het coronavirus verspreidt zich als een besmette persoon kleine druppeltjes in de lucht hoest. Ademt u deze druppeltjes in, of raakt u een oppervlak aan waarop ze beland zijn en komen ze vervolgens op uw gezicht terecht, dan kunt u mogelijk besmet raken. Winkelen in een drukke supermarkt houdt dus een risico in.
Dat is de reden waarom supermarkten nog slechts een beperkt aantal mensen gelijktijdig binnenlaten. Sommige ketens verplichten hun klanten bovendien een winkelkarretje te nemen: zo is de sociale afstand van anderhalve meter gegarandeerd.
Omdat mensen in supermarkten vaak producten aanraken, opnemen en verplaatsen, neemt u best nog enkele extra maatregelen in acht om besmetting via uw winkelwaren te voorkomen:
• Was uw handen grondig met zeep en water voor én na het winkelen.
• Behandel elk oppervlak alsof het mogelijk besmet is: raak zo weinig mogelijk aan, en voorkom dat u met uw handen uw gezicht aanraakt tijdens het winkelen.
• Maak gebruik van contactloos betalen.
Wat met uw aankoopwaren?
Er zijn geen aanwijzingen dat het coronavirus doorgegeven wordt via voeding, en de ingrediënten koken of bakken doodt het virus. Maar verpakkingen zijn mogelijk wel aangeraakt door anderen. Hoewel voedselbedrijven stellen dat de verpakkingen geen gekend risico met zich meedragen, kunt u enkele voorzorgsmaatregelen toepassen:
• Was niet verpakte verse producten grondig onder stromend water, en laat ze daarna drogen.
• Laat verpakte goederen 72 uur staan alvorens ze te gebruiken, of maak de verpakking schoon met water en zeep of verdund bleekmiddel.
Hoe veilig zijn leveringen aan huis?
Omdat u met minder mensen in contact komt, houdt een levering aan huis doorgaans minder risico in dan een bezoek aan de supermarkt. Een mogelijke besmetting kan enkel van de verpakking komen, of van de bezorger.
De meeste thuisleverdiensten houden hier rekening mee en hebben contactloze leveringen ingevoerd. Dat betekent dat de bezorger uw bestelling op de grond neerzet, aanbelt en vervolgens enkele stappen naar achteren zet. Uw handtekening zetten voor ontvangst, is niet meer nodig.
Voor de zekerheid kunt u met een briefje op de deur duidelijk maken dat u uw levering graag contactloos ontvangt.
En als u een maaltijd afhaalt?
Omdat ze geen klanten meer kunnen ontvangen, zijn veel restaurants tijdens de lockdown met afhaalmaaltijden gestart. Restaurantkeukens hanteren doorgaans een strikte hygiëne, dus is de kans om hier besmet te raken eerder beperkt. Het risico schuilt echter vooral in de aanwezigheid van andere klanten. Afstand houden is hier dus weer de boodschap.
Het risico op besmetting via de verpakking kan vermeden worden door de inhoud - met een vork of lepel, niet met uw handen - in een schoon bord te scheppen en vervolgens de verpakking weg te gooien en uw handen grondig te wassen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
Gedupeerde eigenaars zonnepanelen krijgen tot 4.360 euro: bereken hier zelf uw premie
De simulatietool voor de compensatie van de eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter staat online op Tellercompensatie.be. Dat meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Een gemiddelde installatie uit 2020 krijgt 1.308 euro. Als de compensatie voor de eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter niet wordt opgetrokken, wil oppositiepartij PVDA naar de rechter stappen. -
-
Het mysterie van Ferrera Erbognone: bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus
De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan. -
Doe de priktest: wanneer kom jij aan de beurt voor het coronavaccin?
-
PREMIUM
Hoe wordt er gecontroleerd? En wat als ik al heb geboekt? Alle vragen over het reisverbod beantwoord
-
OVERZICHT. Dodental stijgt naar 431, meer dan 4.000 patiënten opgenomen in ziekenhuis
Er zijn de afgelopen 24 uur 78 doden door het coronavirus gerapporteerd in België, wat het totaal op 431 doden brengt. Er werden ook 1.702 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat heeft Steven Van Gucht, hoofd van het wetenschappelijk comité dat de coronaverspreiding opvolgt, gemeld. Er liggen momenteel 4.138 patiënten in het ziekenhuis, gisteren werden 629 nieuwe patiënten opgenomen. Op intensieve zorg liggen 867 personen.
111 reacties
magda de munck
Janique Van den hoecke
Edith Eechaut
Marcel Bontinck
Deschoemacker Ann