Hoe een brasserie zichzelf omtovert tot succesvolle takeaway: “Grote porties, daardoor heb ik veel klanten”
Vlaamse klassiekers, grote porties, scherpe prijzen en een snuifje Sandra Bekkari. Brasserie Goestink uit Haaltert maakt van de nood een deugd en ontpopt zich in deze vreemde tijden tot een succesvolle takeaway. Meer dan tachtig bestellingen, niet slecht voor een dinsdag. We mochten chef Bjorn - Skellekes - Van Schelvergem (37) een halve dag op de vingers kijken.
De actie ‘Help de Horeca’ van ‘Het Laatste Nieuws’ en HLN.be, die zaterdag werd gelanceerd, is nu al een enorm succes. Er werd al 380.000 keer gezocht naar takeaway-maaltijden in de buurt.
Bjorn reikt me een lepel aan: “Proef eens. Het is anders, maar lekker!” Ik neem mijn mondmasker af en proef pulp van bloemkool, peper en nootmuskaat. Ja, lekker. Echt. Het is 10 uur en Bjorn is bezig met de dagschotel: oer-Vlaamse hespenrolletjes met witloof, maar ook een versie ‘à la sana’ uit ‘Nooit meer diëten’ van Sandra Bekkari. “Om het spannend te houden, maak ik deze week elke dag naast de klassieke dagschotel ook een Bekkari-versie. En het slaat aan: vanmiddag zijn er 24 klassieke en 16 gezonde versies besteld. Die van Bekkari is in principe zonder puree, maar zo’n leeg vakje is raar, dus die krijgen ze er van mij toch bij (lacht).”
Daarmee is de kous niet af, want er zijn nog 37 andere bestellingen: twee vol-au-vent (één met kroketten, één met puree), acht scampi diabolique, vijf ribbetjes, zes balletjes in tomatensaus (vier met puree, twee met kroketten), één varkensgebraad peper, zes slaatjes (drie met kip, drie met geitenkaas), vijf spaghetti, één tomaat-garnaal, vier tongrolletjes en één Thaise curry met rijst.
77 bestellingen en Bjorn blijft stoïcijns. Hij vertrouwt op zijn mise en place. “Ik ben gisteren bezig geweest met onder meer het witloof en de puree”, vertelt hij terwijl de telefoon gaat. “(Noteert) Vier vol-au-vents, waarvan één lactosevrij. Komt in orde.”
Tweeënhalf jaar geleden startte Bjorn onder de kerktoren van Haaltert Brasserie Goestink. Op de buitengevel vormen gietijzeren cijfers het jaar 1761, maar het pand heeft een geschiedenis die veel verder teruggaat. Het werd ingenomen door een vierschaar, een soort van rechtbank waar de schout en schepenen recht spraken. Bjorn is de chef, maar staat er niet alleen voor. Sabine, die in betere tijden vip-vervoer organiseert (Obama in Brussel? Ja, vips van dàt kaliber!) helpt mee op zelfstandige basis, er is haar dochter, jobstudente Indra en Jan, de papa van Bjorn. “Voordat Covid uitbrak, werkten we in Goestink op maandbasis met wel 25 losse krachten. Er waren ook twee vaste, onder wie mijn mama. Beetje wrang dat ik mijn eigen moeder technisch werkloos moet maken, maar het kan gewoon niet anders. Van de takeaway ga ik niet rijk worden, het volstaat om mijn vaste kosten te dekken en mijn lening af te betalen.”
Eén van mijn collega-restauranthouders biedt kreeft aan en ik heb geen enkele moeite om klanten met een, euh, goesting in kreeft door te verwijzen
Met 55 couverts draaide Goestink pre-corona als gek. “Tijdens de lockdown is de veranda gebouwd en geopend en zou ik in principe 120 mensen kunnen zetten”, vertelt Bjorn. “Ik ben blij met mijn takeaway maar ik merk wel een verschil met het voorjaar. Toen moesten alle restaurants sluiten en was ik een van de eerste om een afhaal te organiseren. Met mijn ervaring als traiteur, was dat niet zo moeilijk. De eerste weken kwam héél veel volk. Voor het Moederdagmenu stonden ze zelfs tot voorbij de kerk tot 200 meter ver aan te schuiven. Nu kan je in alle restaurants afhalen en dat verschil voel ik wel. Pas op, ik gun iedereen zijn plekje. Solidariteit vind ik erg belangrijk. Vlees, groenten en bepaalde dessertjes haal ik lokaal. Meer zelfs, één van mijn collega-restauranthouders biedt kreeft aan en ik heb geen enkele moeite om klanten met een, euh, goesting in kreeft door te verwijzen.”
Opnieuw gaat de telefoon. Sabine noteert de bestelling in het Excel-bestand. “Dit is wel grappig”, lacht Bjorn. “Ik sta bekend om mijn ribbetjes en vanmiddag moet ik drie warme latten leveren: enkele bouwvakkers willen ze tijdens hun middagpauze meteen oppeuzelen.” De meeste gerechten van Bjorn kosten 15 euro en dat is erg schappelijk. “Ik zorg altijd voor grote porties. Mijn devies is dat het lekker maar ook veel moet zijn (lacht). De combinatie van scherpe prijzen en grote porties maakt dat ik veel klanten heb. Het helpt uiteraard ook dat ik vrij bekend ben: in Denderleeuw was ik twee keer prins Carnaval en ik zat er in de gemeenteraad en ook in de Aalsterse carnavalswereld ben ik geen onbekende.”
Het is 11 uur als de eerste klanten opdagen aan het afhaalpunt in de veranda. Ze houden allen afstand, dragen een mondkapje en maken zonder uitzondering gebruik van het pompje met handgel. Het zijn veelal veertigers en vijftigers, vaak zelfstandigen, arbeiders of thuiswerkers. Het nieuws over nieuwe besmettingen van dorpsbewoners is voorwerp van gesprek. Met 209 positieve tests in de voorbije twee weken, kent iedereen wel iemand. Driekwart van de bestellingen is klaar, de andere behoeven nog een finishing touch of moeten nog in een doosje worden gedresseerd. “Ach, soms moeten klanten enkele minuutjes geduld oefenen, maar dan weten ze dat het allemaal kraakvers is, dat ik het niet zomaar uit mijn frigo haal”, zegt Bjorn. “Ik doe dit graag en het is best hard werken en totaal anders dan ik gewend ben. Ik hoop dat de restaurants niet te lang dicht moeten blijven. In Goestink heb ik heel specifiek een open keuken geïnstalleerd, omdat ik geen geheimen heb. En omdat ik al eens graag wuif naar de vrienden en kennissen die bij mij komen tafelen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
“Dit is een maand, waarin de meeste snoeiwerken uitgevoerd mogen worden”: alle tuinklussen in maart op een rijtje gezet
In maart breekt de lente aan. Het is het startsein voor menig hobbytuinier, maar vorstperiodes kunnen flink wat schade aanrichten. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst wat je in maart beter wel en niet doet in je tuin. -
PREMIUM2
Zitten diëtisten straks zonder werk door Ozempic? “We staan voor een groot dilemma”
Het is de grootste afvalhype sinds jaren: Ozempic is het nieuwe goud van de farma-industrie en zet onze gezondheidszorg voor een groot dilemma. Wat zal het middel betekenen voor de klassieke behandelingen? Gaan chirurgen die maagverkleiningen uitvoeren, straks nog evenveel werk hebben? En tegen welke prijs komt het? “Dit gaat dingen veranderen, ja.” -
Raoul d'Udekem d'Acoz (87), oom van koningin Mathilde, overleden
Raoul d'Udekem d'Acoz, de oom van koningin Mathilde, is vrijdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft burgemeester Kris Poelaert van Herne, de gemeente waar hij woonde, zaterdag bevestigd. -
-
Air Belgium vliegt vanaf het najaar naar VS en Azië
Air Belgium start in september twee nieuwe verbindingen op, naar de Verenigde Staten en naar Azië. Dat heeft CEO Niky Terzakis zaterdag gezegd aan Belga, in de marge van het Belgische staatsbezoek aan Zuid-Afrika. -
Belgen leveren minilabo voor mRNA-vaccins in Zuid-Afrika
Het Zuid-Afrikaanse biotechbedrijf Afrigen kan binnenkort rekenen op een Belgisch automatisch minilaboratorium voor de productie van RNA voor vaccins. Dat moet het makkelijker maken voor het bedrijf in Kaapstad, dat het eerste Afrikaanse mRNA-vaccin tegen COVID-19 ontwikkelde, om zijn productie op te schalen. Dat leerden koning Filip en koningin Mathilde zaterdag bij hun bezoek aan de site. -
CD&V mikt met gemeenschapscongres op "ziel van Vlaanderen"
CD&V houdt zaterdag in Flanders Expo in Gent haar gemeenschapscongres onder de noemer ‘Respect’. Volgens de Vlaamse christen-democraten staat de Vlaming bij de verkiezingen van 2024 voor de keuze tussen de evolutie naar “een hardvochtig, betuttelend en etatistisch Vlaanderen” of naar een “hecht, authentiek en betrokken gemeenschap”. Voor CD&V staat bij die keuze “de ziel van Vlaanderen op het spel”. -
HLN Shop
Voor nog geen 200 euro vliegen én slapen in Venetië, Berlijn of Londen: de scherpste reisdeals op een rij
Kriebelt het om op vakantie te vertrekken, maar wil je er niet te veel geld aan spenderen? Wie het slim aanpakt, kan ook voor een klein budget een leuke reis ondernemen, binnen én buiten Europa. ‘Low cost’ maatschappijen overtroeven elkaar met de meest interessante pakketreizen. HLN Shop helpt je bij het kiezen van een vakantie op jouw maat.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJos Spriet-Dewaele
karin verwimp
walter molenberghs
Karina Hof
Ann De Boeck