Hoe begroet je elkaar best in coronatijden?
Nu de overheid nog strengere maatregelen heeft afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus, staat ons sociaal leven op een erg laag pitje. Wie toch in contact komt met anderen, moet een veilige sociale afstand bewaren. Maar hoe begroet je elkaar dan in deze vreemde tijden, waarin elkaar de hand schudden, omhelzen, of een zoen op de wang geven compleet uit den boze is?
Vuistje dan maar? Nope. Elleboogje? Niet aangeraden, aangezien we nu massaal in onze elleboog niezen en daarbij de minimale afstand van anderhalve meter niet kan bewaard worden. Neuze-neuze? Schei helemaal uit! Maar wanhoop niet, er zijn nog tal van opties om veilig “hallo” te zeggen tegen onze vrienden en kennissen.
‘Beenzoenen’, bijvoorbeeld, ondertussen ook al de ‘Wuhan Shake’ gedoopt. Deze iets bescheidener vorm van ‘voetje wrijven’ is enkel geschikt voor mensen met lange benen die in totaal een minimale afstand van anderhalve meter tussen elkaar kunnen behouden.
De fervente yogi’s onder ons kennen hem al goed: de hindoegroet ‘Namasté’. Hiervoor druk je de handpalmen tegen elkaar met de vingers naar boven wijzend en maak je een lichte buiging. Zo blijven de ‘vieze beestjes’ enkel aan je eigen handen plakken.
“Live long and prosper!” om het met de woorden van Spock uit ‘Star Trek’ te zeggen. Hij introduceerde aan de kijkers in 1965 de ‘Vulcan-groet’, het handgebaar dat zijn volk - de Vulcans - gebruikt als begroeting. Mits een beetje oefening heb je deze al snel onder de knie.
‘Peace’! Ook gekend als het V-teken. Wist-je-datje van de dag: het teken werd bedacht door de Belg Victor de Laveleye. Hij werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog als directeur van de Belgische Franstalige uitzendingen van de BBC (1940-1944) en riep in 1941 alle Belgen op om het symbool te gebruiken als teken van verzet. De ‘V’ stond voor ‘victoire’ (overwinning) in het Frans en voor ‘vrijheid’ in het Nederlands. Al snel werd het handgebaar overgenomen door de rest van de wereld. In de jaren 60 werd het V-teken ook een symbool voor vrede. De Laveleye werd van 1944 tot 1945 Belgisch minister van Onderwijs. Hij overleed in ’45 als gevolg van een ziekte.
Vrede, victorie en verzet! Met het V-teken slaan we drie vliegen in één klap.
Moet het wat formeler, dan kan het ook op z’n Japans. Ojigi - Japans voor buigen - houdt in dat je je hoofd of bovenlichaam buigt. Dat klinkt eenvoudig, maar in Japan zitten er tal van regeltjes achter. Zo moeten je hoofd en rug een rechte lijn vormen en moeten je heupen en benen tijdens het buigen in dezelfde positie blijven: je achterwerk uitsteken kan dus niet. Daarnaast zijn er verschillende manieren om te buigen, afhankelijk van de omstandigheden. Ontmoet je iemand die dezelfde plaats op de sociale ladder inneemt als jij, dan buig je ongeveer 30 graden. Gaat het om iemand die hoger dan jou staat, dan buig je ongeveer 45 graden.
Keuze genoeg dus om veilig en gezond “goeiedag” te zeggen tegen onze medemens.
En bij deze ook een vrolijke, superklassieke, maar daarom niet minderwaardige salut!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Appels
Audi boort zich in vakantiehuis: “Voor het Ros Beiaardweekend was het net verhuurd”
In Appels bij Dendermonde is een jonge bestuurder maandagavond met zijn Audi TT in een woning gereden, nadat hij wellicht met heel hoge snelheid uit de bocht is gegaan. De schade in het vakantiehuis is aanzienlijk. Het was net klaargezet voor het Ros Beiaardweekend. -
Vorig jaar 863 onrustwekkende verdwijningen, 680 vermisten levend teruggevonden
In 2021 waren er in ons land 863 onrustwekkende verdwijningen. Daarvan is 93,6 procent opgelost geraakt en zijn dus 680 vermisten levend teruggevonden. Dat blijkt uit cijfers die minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft bekendgemaakt. Om verdwijningen sneller op te lossen, heeft hij een omzendbrief gestuurd naar de parketten, de politiediensten en de Cel Vermiste Personen. Daarin staan onder meer richtlijnen rond open bronnenonderzoek via sociale media. -
Vlaamse oppositie wil Jambon terughalen uit Davos voor stikstofdebat: “Als ze het eerder hadden gevraagd, was ik teruggekeerd”
PVDA, oppositiepartij in het Vlaams Parlement, heeft vanmiddag een stemming uitgelokt om minister-president Jan Jambon (N-VA) terug te roepen uit het Zwitserse Davos, waar hij het Wereld Economisch Forum bijwoont. Dat gebeurde nadat er heibel was in het Vlaams Parlement over het stikstofdossier. De vraag werd echter verworpen door de meerderheid. Jambon vindt het spijtig dat hij er niet bij was, reageert hij. “Als de oppositie het maandag had gevraagd, was ik teruggekeerd”, aldus de minister-president. -
-
Fedasil dit jaar al 740 keer veroordeeld na geweigerde opvang
Dit jaar gaat er nauwelijks een dag voorbij waarop alle asielzoekers die daar recht op hebben, een opvangplaats krijgen. Omdat Fedasil met een wachtlijst voor opvangplaatsen werkt, stapt Vluchtelingenwerk systematisch naar de rechter. De rechtbank verplichtte Fedasil zo al 740 keer om toch onmiddellijk een opvangplaats toe te wijzen. Dat schrijft ‘Het Nieuwsblad’. -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
Ryanair bedreigt Belgische piloten die deze zomer willen staken: “Voordelen zullen komen te vervallen”
De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft haar Belgische piloten gewaarschuwd voor gevolgen indien het deze zomer tot stakingen komt. Eerder deze week kondigden de Belgische piloten aan dat voor deze zomer een stakingsaanzegging is verstuurd. “Stakingen zullen onze Belgische piloten geen voordelen opleveren en zullen loonherstel alleen maar vertragen of annuleren en vliegtuigen en banen in gevaar brengen”, zegt personeelsdirecteur Darrell Hughes in een interne nota, die persagentschap Belga kon inkijken. -
Livios
Meer opbergruimte nodig? Interieurarchitect Bart Appeltans verklapt 8 oplossingen
Boeken, gezelschapspelletjes, dekentjes, laptops, gsm-laders… Heb jij ook genoeg van rondslingerende spullen in huis? Wie niet veel opbergruimte heeft, moet slim zijn. Bart Appeltans van interieur- en architectenbureau Sfar en bekend als interieurarchitect bij ‘Blind Gekocht’ onthult aan bouwsite Livios acht originele manieren om extra opbergruimte te creëren.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGerard Braeckmans
Edmond Dillien
Norma De Wever