Photonews, Belga
Volledig scherm
PREMIUM
© Photonews, Belga

HLN ONDERZOEK. Overheid maakte de overstromingen vorig jaar zélf erger: gok met stuwmeer had desastreuze gevolgen

Volgens premier Alexander De Croo (Open Vld) zijn de 41 doden die vorige zomer vielen tijdens de overstromingen in de Ardennen Belgiës eerste klimaatslachtoffers. Onderzoek van Het Laatste Nieuws toont aan dat er meer aan de hand is: de overheid heeft zélf een rol gespeeld in de omvang van de ramp. Twee inschattingsfouten stuurden miljarden liters extra water door de straten van steden als Eupen, Verviers en Pepinster. Met desastreuze gevolgen. 

134 reacties

 • Michael GOORMACHTIGH

  4 maanden geleden
  Honneur et dignité. Eer en waardigheid. Dat was en is het voornaamste bij de Waalse overheid. Een beetje liegen daartoe mag ook. Het was het klimaat, daar is iedereen in Wallonië het over eens. Dus is de ramp niemands schuld. Eer en waardigheid werden bewaard. Ik ben benieuwd met wie de directeur van de dam van Eupen allemaal bevriend was. Welke partijkaart had hij? Wordt hij nog doorbetaald? Waarschijnlijk wel. Je kan een hooggeplaatste ambtenaar zomaar niet ontslaan. Stel je voor.
 • robert stijnen

  4 maanden geleden
  Als dit waar zou zijn kunnen dan de ministers niet beschuldigen van onvrijwillige doodslag door water en is het dan niet tijd dat de getroffenen zich burgerlijke partij stellen dan moet een onderzoeksrechter aangesteld worden liefst buitenlander om inmenging te voorkomen
 • Jess Degrauwe

  4 maanden geleden
  Wordt het niet eens hoog tijd dat de stekker uit deze regering wordt getrokken? Het is het ene schandaal na het andere. En de verantwoordelijkheidszin van onze ministers is al even ver te zoeken. Het enige wat hen op de been houd is hun maandelijks inkomen, reisjes, etentjes, vriendendienstjes en uit eigen belang !
 • jean-pierre rejek

  4 maanden geleden
  Dus iemand gooit de sluis open om zelf geen natte voeten te hebben en de media hardop roepen is door klimaat opwarming gebeurt hé.
 • Annie Vancauteren

  4 maanden geleden
  Als het niet de nep maatregelen zijn willen ze het milieupact er door