Illustratiebeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld. © Getty Images/Cultura RF

HLN ONDERZOEK. Fraude bij contactonderzoek? Mogelijk meer dan 1 miljoen euro betaald voor tracers die nooit telefoontjes deden

Het contactonderzoek in Vlaanderen zit met een schandaal. Er zijn sterke aanwijzingen dat één van de callcenters al bijna een jaar de overheid bedriegt. Wij konden documenten inkijken die blootleggen dat er een systeem op poten werd gezet waardoor het leek alsof er meer contactonderzoekers aan de slag waren dan in werkelijkheid het geval was. “Verwerpelijk”, reageert Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Het dossier duwt het contactonderzoek nog dieper in de problemen, want liefst 1 op de 5 contacttracers is aan de slag voor het bewuste callcenter.

 1. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
 2. HLN ONDERZOEK. Labo's van experts wonnen jackpot: 20 miljoen euro voor coronatesten die nooit zijn uitgevoerd
  PREMIUM

  HLN ONDERZOEK. Labo's van experts wonnen jackpot: 20 miljoen euro voor coronates­ten die nooit zijn uitgevoerd

  Er is het voorbije anderhalf jaar veel geld verdiend met coronatesten. Vooral de universitaire labo’s - waar prominente experten aan verbonden zijn - wonnen de jackpot. Ze ontvingen zelfs miljoenen voor coronatesten die nooit zijn uitgevoerd. De federale overheid betaalde ook te veel voor de testen die wél geanalyseerd werden. Oppositiepartij N-VA spreekt van verspilling. Wij zochten uit hoe zo’n lucratieve deal tot stand is kunnen komen en hoeveel ermee verdiend werd.
 3. HLN ONDERZOEK. Overheid blokkeert al maanden verplichte CO2-meters in scholen met bizar argument: “Kinderen zullen bang zijn”
  PREMIUM

  HLN ONDERZOEK. Overheid blokkeert al maanden verplichte CO2-me­ters in scholen met bizar argument: “Kinderen zullen bang zijn”

  Wie in België een kapsalon, restaurant, café of fitness uitbaat, is verplicht om een CO2-meter te plaatsen. Dat helpt uitbaters hun zaak voldoende te ventileren en doet de kans op een coronabesmetting voor personeel en klanten dalen. Het onderwijs ontsnapt al maanden aan zo’n verplichting. Hoe komt dat? Wij vroegen bij de overheid interne nota’s op en ontdekten dat het dossier bewust geblokkeerd wordt. Soms met opmerkelijke argumenten.