BELGA
Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

HLN ONDERZOEK. De e-mail die Wouter Beke in een lastig parket brengt: had hij Sloeberhuisje in 2020 al kunnen sluiten?

De politieke verantwoordelijkheid van Wouter Beke (CD&V) in het drama rond kinderopvang ‘t Sloeberhuisje reikt mogelijk verder dan tot nog toe bekend. Wij groeven in onze archieven en vonden een e-mail die vragen oproept over de rol van de ex-minister van Welzijn.

86 reacties

 • Gino Denil

  1 maand geleden
  De eindverantwoordelijkheid ligt altijd bij de Vlaamse regering. Die bepaalt de regels en zorgt er voor dat die correct uitgevoerd worden. Grijpt in en sanctioneert als dat niet het geval is. Zo is het in het decreet over de kinderopvang bepaalt in artikel 4. Kind en Gezin voert het beleid uit maar onder het toeziend en desnoods ingrijpend oog van de overheid. En in de Vlaamse regering ligt die taak bij de minister van welzijn.
 • luc verriest

  1 maand geleden
  Beke heeft inderdaad de politieke verantwoordelijkheid en had veel eerder moeten opstappen. Maar de verantwoordelijken uit de zuilen, hun topambtenaren, hebben die geen verantwoordelijkheid? Daar durft CD&V blijkbaar niet aan te raken! Het mag dan ook duidelijk zijn dat het deze mensen zijn die de touwtjes in handen hebben en "hun" ministers sturen en manipuleren.
 • guido Bervoets

  1 maand geleden
  Beke hield tenminste de eer aan zichzelf en nam ontslag. Dat kan niet gezegd worden van Theo Francken, die voerde een parallel circuit in buiten de reguliere politieke wegen, duidde onbevoegde mensen aan om in Syrië humanitaire visa uit te delen, wat uiteindelijk uitliep op willekeur en misbruik. Hij wimpelde elke verantwoordelijkheid van zich af. Dat daarna de hele N-VA ontslag nam telt niet mee als de eer aan zichzelf houden.
 • Danny De Graeve

  1 maand geleden
  Beke had er beter aan aan begonnen, kan het vergelijken met een bootje vol gaten de oceaan opsturen.
 • Lilianne Van Neylen

  1 maand geleden
  Heel vreemd toch dat de verantwoordelijkheid van Kind en Gezin, toch het hoofd aan de kinderopvang, hier volledig doodgezwegen wordt door de politiek! Zelfs met de dood van een kindje door De Gelder moest er geen minister aftreden! Weeral een niet zo fraai beeld van de “vrome” CD&V. Een kiezer wordt daar niet gelukkiger van!
 1. Jonge daders en slachtoffers half jaar langer samen in gemeenschapsinstellingen

  Jonge daders en slachtof­fers half jaar langer samen in gemeen­schaps­in­stel­lin­gen

  Het plan om in de jeugdhulp minderjarige daders te scheiden van jongeren die opgroeien in een moeilijke situatie loopt vertraging op. Normaal gezien zouden de gesloten gemeenschapsinstellingen vanaf september enkel nog jongeren opnemen die een jeugddelict hebben gepleegd. Slachtoffers zouden dan terecht kunnen in private voorzieningen voor veilig verblijf. Maar omdat er in die voorzieningen nog onvoldoende capaciteit is, wordt de timing voor de scheiding opgeschoven naar maart 2023. Dat staat in een decreetswijziging en het wordt ook bevestigd door Niels Heselmans, woordvoerder van het Agentschap Opgroeien.