BELGA
Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

HLN ONDERZOEK. Chaos en gestuntel: zo ging het er achter de schermen aan toe tijdens de overstromingen in Wallonië

Toen vorige zomer de hemelsluizen opengingen boven de Ardennen, heerste chaos in de cockpit van de overheid. E-mails raakten verloren, kaarten bleken onbruikbaar en er was zelfs verwarring over welke stuwdam opengezet zou worden. Niemand had een overzicht en dat verhinderde een vlotte evacuatie van burgers. Aan de hand van getuigenverklaringen en documenten kunnen we voor het eerst schetsen hoe het er aan toe ging toen de ‘waterbom’ ontplofte.

86 reacties

 • Vic Lenaerts

  4 maanden geleden
  Dit was geen natuurramp maar wordt zo afgedaan , de oorzaak is duidelijk vastgesteld dat enkele niet bekwame personen , (lees meerdere artikels en die namen duiken op ) de echte oorzaak zijn van de grote ellende . In Wallonië moest men de schuld op de natuur steken om van de verzekeringen te kunnen profiteren.Ondertussen heeft de Waalse regering een staatslening aangegaan die ze ooit eens zullen terug betalen , waarschijnlijk dan met onze Vlaamse jaarlijkse subsidies.
 • Eugeen Engels

  4 maanden geleden
  België wordt op dit ogenblik ook door een Franstalige meerderheid bestuurd !! Wat staat ons nog te wachten?
 • Erik Bervoets

  4 maanden geleden
  Ofwel heeft hij gelogen toen hij zei dat het een klimaatprobleem was ofwel wist hij hier niets van en hebben leden van zijn eigen regeringen hem voorgelogen en heeft hij deze niet meer onder controle. In beide gevallen zou hij zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en aftreden. Maar tegenwoordig weten ze niet meer wat verantwoordelijkheid is.
 • Karin Geelen

  4 maanden geleden
  Ik werk in Angleur en heb de dag van de overstromingen proberen info te vinden over de situatie op het internet, nergens te vinden. Van B-Alert kregen we enkel berichtjes dat "voorrang gegeven moest worden aan de hulpdiensten"... Euh, ja, wat is er dan precies aan de hand? Pas toen mijn collega niet naar huis kon omdat zijn flat onder water stond, kregen we door hoe ernstig de situatie was. Van de overheden hebben we nooit enige waarschuwing of nuttige info gekregen!
 • Rita Rammeloo

  4 maanden geleden
  Hallucinant was het en is het nog steeds …. Heel veel mensen zitten nog altijd in de kou in een vochtig huis .