Hitte in aantocht: dit zijn de zeven meest gemaakte fouten tijdens het rijden
Het is opnieuw erg warm. Komend weekend stijgt het kwik zelfs boven 30 graden. Die hitte heeft ook gevolgen voor het rijden met de auto. Dit zijn de meest gemaakte fouten bij extreme hitte.
1. Niet ventileren
Vooral bij goedkopere auto’s duurt het een eeuwigheid voordat de airconditioning een ongeventileerde auto afkoelt. Daarom moet eerst de hitte eruit: open kortstondig de deuren en/of alle ramen tijdens het wegrijden, dan heeft het systeem het makkelijker. Vervolgens de ramen sluiten en eventueel enkele minuten de ventilatie op recirculeren zetten. Dan koelt het systeem namelijk alleen de lucht in de auto en dat gaat sneller dan met hete buitenlucht. Eigenaren van een plug-in hybride of elektrische auto kunnen meestal hun auto op afstand laten afkoelen via een app.
Waarom wordt het zo heet? En is dat uitzonderlijk? Dit zegt onze weerman Frank Duboccage:
2. Airco te koud zetten
Het verschil tussen buiten- en binnenlucht mag idealiter niet meer dan zo’n 8 graden Celsius zijn. Een airco-instelling van rond de 20 tot 22 graden is ideaal. Mensen die problemen hebben met hun bloedsomloop kunnen zelfs flauwvallen als de overgang tussen warm en koud te groot is. In de regel volstaat een maximaal verschil van vijf graden tussen binnen en buiten. Dat is ook beter voor het brandstofverbruik. Schakel vlak voor het uitstappen de airconditioning uit. Dat helpt om de overgang van koud naar warm te verkleinen.
3. Koelluchtstroom rechtstreeks op je lichaam richten
Het is bewezen dat kou verkoudheidsvirussen helpt om verkoudheid te veroorzaken. Hoe goed het in het begin ook aanvoelt, je moet daarom de koelluchtstroom van het airconditioningsysteem niet direct op je lichaam richten. Dit kan spierklachten veroorzaken, zoals een stijve nek, maar vergroot ook de kans op een verkoudheid. Want hoewel kou alleen geen verkoudheid veroorzaakt, is de kans daarop groter naarmate het lichaamsoppervlak kouder is.
4. Levende wezens achterlaten in je auto
Of het nu een klein kind of een hond is: als de buitentemperatuur hoog is, mag je nooit een levend wezen in de auto achterlaten. Zelfs niet voor vijf minuten en in de schaduw (het wordt zelfs zonder zon erg warm). Auto’s zijn als kassen, in de zon loopt de temperatuur binnen al snel op tot 60 tot 80 graden. Een folie achter de ruit of een enigszins geopend raam verandert daar weinig aan.
5. Rijden op blote voeten of slippers
Je mag blootsvoets rijden in een auto, maar je moet te allen tijde de auto onder controle hebben - en blootsvoets remmen helpt dan niet. Ook het dragen van slippers of hoge hakken kan een crash veroorzaken omdat er vaak te weinig remdruk uitgeoefend kan worden. In sommige Europese landen kun je een boete krijgen wanneer je slippers draagt, in België kan het leiden tot problemen met je verzekeraar als er iets gebeurt.
6. Het negeren van dode insecten op je lak
Als je de voorruit van insectenresten ontdoet na een lange rit op de snelweg, zorg je op voorbeeldige wijze voor een helder zicht - al was het maar omdat er anders een waas ontstaat in de regen door de reinigingsadditieven in de ruitenwisservloeistof. Maar de lak is ook blij met een wasbeurt, want anders verbrandt de zomerzon de insectenresten totdat er een soort kraterlandschap ontstaat dat alleen tegen hoge kosten kan worden hersteld.
7. Aanpassen van je bandenspanning
Als je je bandenspanning controleert na het rijden in de hitte, moet je niet schrikken van de hoge waarden en mag je geen lucht laten ontsnappen: de druk stijgt met 0,1 bar per tien graden en met warme banden zelfs met 0,2 tot 0,4 bar. Wanneer je nu lucht laat ontsnappen en de standaarddruk kiest, heb je later bij koude banden en koeler weer vaak een te lage bandenspanning.
8. Waterflesje in je auto achterlaten
Water meenemen in de auto is zeer verstandig, maar je kunt beter geen lege waterflesjes in de auto laten slingeren. Bij tropische temperaturen warmt een waterfles op, waarna hij als vergrootglas kan gaan werken. De (gloeiend hete) stralen van de zon worden dan gebundeld, waardoor de temperatuur in het brandpunt zo hoog wordt dat er gaatjes in de stoel kunnen branden. Minder waarschijnlijk, maar niet onmogelijk: een waterflesje kan zelfs een brand in je auto veroorzaken. Dat gebeurde in 2017 bijvoorbeeld in het Amerikaanse Idaho.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
Tielt-Winge
20-jarige bestuurder op slag dood na zwaar ongeval in Tielt-Winge
Op de Tiensesteenweg in Tielt-Winge is zaterdagavond een 20-jarige bestuurder om het leven gekomen. De jonge man uit Tremelo week om een nog onbekende reden plots van de baan af en raakte een boom. -
WEERBERICHT. Opnieuw zeer zonnig: kwik stijgt vandaag tot 28 graden, komend weekend tot 35 graden
Het is vandaag opnieuw zonnig met soms wat hoge wolkensluiers. Het wordt nog wat warmer, met maxima van 23 à 24 graden aan zee en in de Oostkantons tot 28 graden in Belgisch Lotharingen, meldt het KMI. Ook dit weekend blijft het zeer warm. Zaterdag schommelen de maxima tussen 30 en 35 graden. -
-
Antwerpen
Voor de derde keer geschoten op woning in Borgerhout: “Achtervolging duurde tot over de Nederlandse grens.”
Voor de derde keer deze maand is een woning in de Zegepraalstraat in Borgerhout onder vuur genomen. Ditmaal volgde er ook een achtervolging door de politie die helemaal tot in Essen leidde. De Nederlandse politie nam de verdachten net over de grens in hechtenis. Het parket kijkt nu of het duo aan ons land uitgeleverd kan worden. -
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
EU maakt ruim 14 miljoen euro vrij voor voedselhulp in België
België ontvangt 14,3 miljoen euro aan bijkomende middelen uit het Europese herstelfonds REACT-EU om steun te bieden aan het toenemend aantal mensen dat nood heeft aan voedselhulp. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag meegedeeld. -
Zelfstandige kinderopvang vreest massaal verlies van opvangplaatsen
In de zelfstandige kinderopvang in Vlaanderen dreigen de komende twee jaar veel opvangplaatsen verloren te gaan. Dat zegt UnieKOsignaal, de beroepsvereniging voor zelfstandige gezins- en groepsopvang in Vlaanderen en Brussel, op basis van een eigen bevraging. De belangrijkste redenen om te stoppen zijn leeftijd, hoge werkdruk, complexe regelgeving en karige verloning.