Links: Damian Groeneveld (17), die liever niet herkenbaar in beeld komt, op zijn eerste schooldag nadat hij in een jeugdinstelling verbleef. Rechts: de dag van de feiten, op 17 mei 2021.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: Damian Groeneveld (17), die liever niet herkenbaar in beeld komt, op zijn eerste schooldag nadat hij in een jeugdinstelling verbleef. Rechts: de dag van de feiten, op 17 mei 2021. © RV/SDD

Hij stak zijn buurman dood, maar gaat vrijuit. Nu doet Damian (17) zijn verhaal: “Hij kwam recht op mijn zus af. Ik kon niet anders”

“Meer dan een jaar lang werd ik aanzien als moordenaar, terwijl ik recht in mijn schoenen stond.” Damian Groeneveld is 17 vandaag. Anderhalf jaar geleden stak hij zijn buurman dood. Maar de jeugdrechtbank heeft nu geoordeeld dat het om wettige zelfverdediging ging. “Het was a hell of a ride.” Wat er die fatale maandag 17 mei is gebeurd. “Mijn zus en ik sloegen op de vlucht voor de buurman. Ik had een keukenmes meegegraaid omdat ik voelde dat er iets ernstig zat aan te komen...” Dit is het verhaal volgens Damian.

 1. Burgemeesters van kleine gemeenten gaan strijd aan tegen verplichte gemeentefusies: “Partijen moeten kleur bekennen”
  67

  Burgemees­ters van kleine gemeenten gaan strijd aan tegen verplichte gemeentefu­sies: “Partijen moeten kleur bekennen”

  Burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans (Dorpspartij) wil met een burgemeestersfront een tegenoffensief inzetten tegen verplichte gemeentefusies. “Het is hoog tijd dat alle Vlaamse partijen eens kleur moeten bekennen tegen de Vlaamse verkiezingen in mei 2024, zodat de kiezer dan tenminste duidelijk op voorhand weet welke partij al dan niet hun dorp wil afschaffen”, aldus Reekmans in een persbericht.
 2. HET DEBAT VAN DE DAG. Moeten werklozen na drie jaar hun uitkering verliezen? Dit is jullie mening

  HET DEBAT VAN DE DAG. Moeten werklozen na drie jaar hun uitkering verliezen? Dit is jullie mening

  CD&V-voorzitter Sammy Mahdi lanceerde gisteren een opvallend nieuw standpunt van zijn partij. Wie drie jaar werkloos is én een ultiem jobaanbod of elke opleiding weigert, die moet het recht op zijn of haar uitkering verliezen. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau had het meteen over “stampen op werklozen”. Zullen werklozen op die manier meer aangemoedigd worden om te gaan werken of zullen ze toch eerder definitief verloren zijn voor de arbeidsmarkt? Eerder vandaag lieten we experts aan het woord. Nu is het jullie beurt. Dit is jullie mening.