Henk Deleu
Volledig scherm
PREMIUM
© Henk Deleu

Het ‘waterafschakelplan’: wat is het en bij wie gaat de kraan eerst dicht?

Grondwaterputten staan nu al leeg, watermaatschappijen moeten nu al dieper boren op zoek naar drinkwater en het is nog maar april. De droogte van vorig jaar en de verwachtingen dat het dit jaar opnieuw zo zal zijn, nopen ons tot maatregelen. Een ‘waterafschakelplan’ bijvoorbeeld, naar analogie met het afschakelplan voor elektriciteit. Komt er uit onze kraan binnenkort dan geen druppel meer? 

83 reacties

 • mario vermeersch

  3 jaar geleden
  Bij de kerncentrale's misschien best eerst,want die verbruiken duizenden liters,ze moeten maar water pakken uit de vaart.
 • francis hofmans

  3 jaar geleden
  In Zuid Europa (waar het veel droger is met 40 regendagen/jaar)is er nooit water tekort er zijn wel honderden spaarbekkens!
 • chris delanghe

  3 jaar geleden
  verspilling van grondwater ??? jaarlijks MILJARDEN liters kostbaar water gewoon de vaart in .... Misschien moeten de afschakelspecialisten eerst eens daar gaan kijken en hun ogen opendoen. Misschien komen ze op een zinvolle inval.
 • Jan Verstrepen

  3 jaar geleden
  Ze zullen vooral hun facturen aanpassen en ons laten blauwbetalen en de rest is wanbeheer maar dan goed in hun voordeel.
 • Tom Timmermans

  3 jaar geleden
  Zever. Twee sprieten zon en we hebben geen water. Een dag vrieskou en we hebben geen zout meer om te strooien, de treinen rijden niet meer en we hebben geen elektriciteit meer. Men zou terecht gaan denken dat het hier om een ontwikkelingsland gaat, maar nee hoor...
 1. HET DEBAT. Moet er een afkoelingsweek in het onderwijs komen om coronapandemie verder te bestrijden?
  138

  HET DEBAT. Moet er een afkoelings­week in het onderwijs komen om coronapan­de­mie verder te bestrijden?

  De laatste weken regende het berichten uit de onderwijssector: scholen moesten noodgedwongen gedeeltelijk of volledig sluiten, omdat leerlingen en leerkrachten in quarantaine zaten of een coronabesmetting hadden opgelopen. Zou er aan afkoelingsweek in het onderwijs moeten komen om het aantal besmettingen terug te dringen? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.
 2. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.