Theo Francken krijgt kritiek van onder anderen ex-premier Elio Di Rupo.
Volledig scherm
Theo Francken krijgt kritiek van onder anderen ex-premier Elio Di Rupo. © belga

"Het verstand te boven": Franstalige oppositie haalt snoeihard uit naar Francken na uitspraak over omzeiling EVRM-artikel

De Franstalige oppositiepartijen PS, Ecolo en DéFI halen snoeihard uit naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) omdat hij gezegd heeft dat het terugsturen van bootvluchtelingen (pushbacks) weer mogelijk moeten worden gemaakt en dat daarvoor artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) "op de een of andere manier moet worden omzeild". In een reactie op de kritiek nuanceert het kabinet-Francken de uitspraak van de staatssecretaris.

81 reacties

 • Johnny De Sutter

  3 jaar geleden
  Goed gezegd Dirk Thyssen
 • Diane Bernaerts

  3 jaar geleden
  Altijd hetzelfde bij N-VA: eerst straffe uitspraken doen en dan "nuanceren" of bleiten dat men hen weeral verkeerd begrepen heeft.
 • Rik Hofman

  3 jaar geleden
  johan Peeters, was het links niet die NVa op een boot wou zetten en dan laten zinken? Ah ja, dat gaat over vlamingen, dan mag alles.
 • Bob VERSCHUEREN

  3 jaar geleden
  Begin maar alvast te zweten Elioke. Francken haalt misschien in uw kiesbastion meer stemmen dan gij !!! Hopelijk nog één verkiezing en dan is het voor u VVT (Voltooid Verleden Tijd).
 • Dirk Thyssen

  3 jaar geleden
  Van alles dat naar hier gekomen is werkt er nog geen vijf procent na vijf jaar. Door alle kosten daaraan verbonden kunnen ze ons Belgen die gans ons leven gewerkt hebben nog geen deftig pensioen geven .Onze doorgedraaide politiekers zouden daar beter eens wat meer aandacht aan besteden dan aan mensen die nog geen klop gedaan hebben voor te trekken op hun eigen zwaar belaste bevolking.
 1. Francken: 'Als Europa het migratieprobleem niet opgelost krijgt, is er geen EU meer binnen dit en vijf jaar'

  Francken: 'Als Europa het migratie­pro­bleem niet opgelost krijgt, is er geen EU meer binnen dit en vijf jaar'

  De hervorming van de Europese Dublin-verordening, die bepaalt welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een ingediende asielaanvraag, is "dood". Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) na overleg met zijn Europese collega's. "Er is geen voldoende grote basis om de onderhandelingen verder te zetten. Verschillende landen hebben zich erg terughoudend getoond." Nochtans is een oplossing nodig: "Als Europa het migratieprobleem niet opgelost krijgt, is er geen Europese Unie meer binnen dit en vijf jaar."