.
Volledig scherm
PREMIUM
. © Belga

Het parlement vliegt al een tijdje met geknipte vleugels. Daar ligt het pijnpunt vandaag

Er is goed en er is slecht nieuws. We zullen in deze donkere dagen maar beginnen met het goede. U heeft het land dit jaar horen kraken in zijn voegen. Bijna vijfhonderd dagen werd er gezocht naar een federale regering. En toen het coronavirus ons land binnendrong, stonden plots negen excellenties op, elk bevoegd voor hun deeltje van onze volksgezondheid. 

17 reacties

 • Guido Blok

  2 maanden geleden
  Ik zou het ook niet meer weten, maar 1 ding is duidelijk het is ofwel 100% federaliseren ofwel 100% confederalisme. Maar een beetje van alle twee lukt hier nooit. Duidelijkheid is de enige weg. Maar welke.
 • oswald billiet

  2 maanden geleden
  Eigenlijk is dat in triestig: de meeste parlementairen zitten thuis gewoon niets te doen. Van de senaat hoor je al helemaal niets meer. Bestaat die nog?  De parlementaire democratie is ziek, zeer ziek. Ze bestaat nog bij monde van enkele partijvertegenwoordigers en die laten zich leiden door experten, van waar die ook mogen komen en dat zijn er veel, heel veel. Zo gaat het niet meer. Ons land heeft een depressie .We hebben zoveel op slot gedaan. Was dat wel goed?
 • johny vanderlinden

  2 maanden geleden
  Volgens mij word er niet gevlogen, ze zitten meer te mokken.
 • kris platteau

  2 maanden geleden
  Knap artikel Isolde! Laat inderdaad ons Parlement waar wij voor gekozen hebben proactief zulke taken opnemen. Worst case komen ze met een paar casussen waarover een referendum kan komen of waarover verkiezingen kunnen gaan.
 • Roger Duyssens

  2 maanden geleden
  Het is toch al lang duidelijk dat de partijvoorzitters hier alles bepalen. Dit is geen democratie het parlement moet altijd het laatste woord hebben. Wat dit nu nog meer accentueert is dat er één partij is die wel als democratisch beschouwd wordt zich tegen alles profileert wat hun dominantie boycot. Het is nu toch ook al lang duidelijk dat alles wat zorg en gezondheid betreft het in al die gesplitste elementen zeker niet beter gaat dan in een unitaire bevoegdheid.
 1. ONZE OPINIE. Niet morgen of overmorgen maar gisteren hadden al die Europese slimme koppen de violen moeten stemmen
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Niet morgen of overmorgen maar gisteren hadden al die Europese slimme koppen de violen moeten stemmen

  Blauwe maandag, gisteren. Niet omdat we de pr-stunt van een reisbureau geloven, maar omdat het door de politiek aangekondigde 'jaar van de hoop' weinig hoopvol begon. De zogenaamde Britse variant van het virus dat ons nu al een jaar in de knoet houdt, laat zijn snelle en venijnige tentakels zien. Zie de uitbraak in het West-Vlaamse Houthulst. Ook elders gaan de lichten op rood. Snel schakelen, is het antwoord. Maar de algemene verdediging hapert.
 2. Testteams rukken massaal uit: al 91 gevallen van gevreesde Britse variant

  Testteams rukken massaal uit: al 91 gevallen van gevreesde Britse variant

  De besmettelijke Britse variant van het coronavirus verspreidt zich over het hele land. Naast een zware uitbraak in Houthulst zijn er ook gevallen in Edegem en Kontich, en vermoedelijk in Geraardsbergen en Aalst. Sciensano meldt dat in totaal al 91 gevallen van de Britse variant zijn gevonden en 7 van de Zuid-Afrikaanse. Al liggen de werkelijke aantallen vele malen hoger, want bij uitbraken wordt gewerkt met steekproeven.
 3. Moeten scholen binnenkort opnieuw sluiten? Met deze vier maatregelen hoeft het zo ver niet te komen
  PREMIUM

  Moeten scholen binnenkort opnieuw sluiten? Met deze vier maatrege­len hoeft het zo ver niet te komen

  Hoewel er steeds meer bewijs opduikt dat jonge kinderen niet vatbaarder zijn voor de Britse variant van het coronavirus dan volwassenen, heerst er toch onrust in het onderwijs. Want de hogere besmettelijkheid van de variant zou snel tot grote uitbraken kunnen leiden. Sommige directies sluiten de deuren al na enkele besmettingen en alvast één kinderarts pleit zelfs voor de sluiting van álle scholen in België. Gaan we die richting uit? Vier manieren om algemene sluitingen te voorkomen.
 1. "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafdeling in Egyptisch ziekenhuis
  Play

  "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafde­ling in Egyptisch ziekenhuis

 2. Kopie van Da Vinci's Mundi teruggevonden, museum had diefstal niet opgemerkt
  Play

  Kopie van Da Vinci's Mundi teruggevon­den, museum had diefstal niet opgemerkt