Uitgeteld op de bank, paracetamol binnen handbereik: de golf van 'griepachtige aandoeningen' die we nu zien, heeft eigenlijk niets met griep te maken en is een verkoudheidsgolf.
Volledig scherm
PREMIUM
Uitgeteld op de bank, paracetamol binnen handbereik: de golf van 'griepachtige aandoeningen' die we nu zien, heeft eigenlijk niets met griep te maken en is een verkoudheidsgolf. © Getty Images/iStockphoto

Het lijkt alsof je griep hebt, maar je bent ‘gewoon’ verkouden: “Er ís nog geen griep in ons land”

Je snottert en hoest, je voelt je lamlendig en koortsig? Dan ben je één van de velen die door een verkoudheid zijn geveld. De incidentie van ‘griepachtige aandoeningen’ die bij de huisarts werden vastgesteld is de voorbije week gestegen van 70 naar 120 per 100.000 inwoners. “Dat is geen griep, maar een verkoudheidsgolf”, benadrukt viroloog en voormalig griepcommissaris Marc Van Ranst. De échte griep duikt schoorvoetend op aan de Europese grenzen, maar het betreft doorgaans stammen die we twee jaar geleden ook zagen. En dat is goed nieuws. Je zit toch nog met vragen? Wij draaien.

 1. Van Sinan Bolat over Deniz Undav tot Christian Kouamé: deze spelers scoorden afgelopen weekend het best in de Gouden 11
  Gouden 11
  1

  Van Sinan Bolat over Deniz Undav tot Christian Kouamé: deze spelers scoorden afgelopen weekend het best in de Gouden 11

  Dit weekend blonken verschillende spelers uit in de Jupiler Pro League. Zo hield Sinan Bolat de nul in de topper tegen Racing Genk, ontpopte Deniz Undav zich andermaal tot seizoensrevelatie bij leider Union en liet Christian Kouamé de netten trillen tegen rode lantaarn Beerschot. Welke spelers staan er nog in de de Gouden 11 van de week? Een overzicht.
 2. INTERVIEW. Marc Van Ranst blij met coronapas in horeca: “Het is tijd om niet-gevaccineerden op een minder vriendelijke manier te overtuigen”
  PREMIUM
  54

  INTERVIEW. Marc Van Ranst blij met coronapas in horeca: “Het is tijd om niet-gevacci­neer­den op een minder vriendelij­ke manier te overtuigen”

  “Of ik hiermee tevreden ben? Virologen zijn geen Romeinse keizers die hun duim omhoog of omlaag steken”, minimaliseert professor virologie Marc Van Ranst (KU Leuven) zijn eigen mening na afloop van het Overlegcomité. “Maar ik ben hoopvol dat dit pakket maatregelen gaat werken”, is hij positief. Van Ranst legt ook uit waarom een mondmasker in de winkel zinvol is terwijl je in nachtclubs onbeperkt mag feesten, wat hij als minister van Onderwijs zou doen en waarom we stilaan minder soft mogen zijn voor wie zich niet laat vaccineren.