HET DEBAT VAN DE DAG. Moeten werklozen na drie jaar hun uitkering verliezen? Dit is jullie mening
CD&V-voorzitter Sammy Mahdi lanceerde gisteren een opvallend nieuw standpunt van zijn partij. Wie drie jaar werkloos is én een ultiem jobaanbod of elke opleiding weigert, die moet het recht op zijn of haar uitkering verliezen. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau had het meteen over “stampen op werklozen”. Zullen werklozen op die manier meer aangemoedigd worden om te gaan werken of zullen ze toch eerder definitief verloren zijn voor de arbeidsmarkt? Eerder vandaag lieten we experts aan het woord. Nu is het jullie beurt. Dit is jullie mening.
Johan Billiet: “Drie jaar is toch wat kort door de bocht. Ik zou opteren voor maximaal vijf jaar en voor oudere werknemers bv. vanaf 55-jarige leeftijd zelfs tien jaar, gewoon omdat de realiteit uitwijst dat oudere werknemers moeilijker weer aan de bak komen, zij kunnen dan uitfaseren richting pensioen. Lijkt me politiek eerder haalbaar dan die botte drie jaar en in vergelijking met nu een hele grote ‘vooruitgang’.”
Anita Gauwe: “Goed dat er werkloosheidsuitkering bestaat, maar het moet beperkt worden in tijd. Kijk naar Nederland: naargelang het aantal jaren dat je gewerkt hebt, krijg je x-aantal maanden een goede uitkering. Daarna verlaagt de uitkering drastisch en je moet ook drie sollicitaties voorleggen per week of per maand (dat weet ik niet meer zo goed). Je wordt vrijgesteld van sollicitaties als je vrijwilligerswerk doet. Steun moet er zijn, maar de beroepsstempelaars/profiteurs moeten er tussenuit, voor iedereen, ook bij de Belg.”
Ellie Dubois: “Absoluut niet, dit gaat vele mensen de armoede of het verkeerde pad induwen. Dat men mensen tussen de 20 en 40 jaar de keuze kan geven binnen de drie jaar een bijscholing of gemeenschap/vrijwilligerswerk te doen. Beperken in tijd van een uitkering gaat onrechtvaardigheid, ongelijkheid en nog meer verdeeldheid binnen de maatschappij aanwakkeren. Er zijn andere manieren om te besparen, begin met bedrijfswagens af te schaffen, verklein het overheidsapparaat en belast de grote vermogens.”
Guido Bervoets: “Ik ben er geen voorstander van omdat men hen de werkloosheidsuitkering afneemt om ze daarna een leefloon te moeten geven. Het is lood om oud ijzer en lost het probleem niet op. Daar krijgt men de werklozen echt niet mee aan het werk en het geeft een verdoken beeld van de werkloosheid t.o.v. invaliditeitspensioen, langdurige zieken en mensen die verloren zijn voor de arbeidsmarkt. Hiermee kuist men alleen maar de grafieken mee op en maakt men zich iets wijs.”
Bob De Visser: “In tijd onbeperkte uitkering is een aanfluiting ten aanzien van het rechtvaardigheidsgevoel van diegenen die wel alle dagen de moeite nemen om te werken. Het wekt dus begrijpelijke gevoelens van jaloezie op. Of die beperking in tijd nu daadwerkelijk helpt om tot werken aan te zetten of niet, het geeft de actieve belastingbetaler de zekerheid dat omzichtig wordt omgesprongen met gemeenschapsgeld en neemt de indruk van schaamteloos misbruik weg.”
Marcel Desmet: “Zorg eerst en vooral dat het niet meer kost dan het opbrengt voor iemand die werk zoekt. Hoe kan je nu werk aanvaarden waardoor je aan het eind van de maand veel minder netto overhebt dan wanneer je dat werk niet hebt en als je nu al niet of bijna niet rondkomt?”
Valentin Engelen: “Ik geloof meer in een progressieve opbouw van werkloosheidsrechten. Hoe langer je werkt, hoe langer je kan genieten van uitkeringen. Dat is correct voor de oudere werklozen die op latere leeftijd hun job verliezen. Zij hebben tenslotte ook gedurende heel hun loopbaan bijdragen betaald voor werkloosheid.”
Filip Van Bouwel: “Als je na drie jaar geen job te pakken krijgt, dan ligt het probleem bij jou en ben je te kieskeurig of heb je te weinig te bieden. In dat geval zijn er genoeg bijscholingsmogelijkheden voor knelpuntberoepen; misschien niet je eerste keuze, maar niemand heeft meteen zijn droomjob. Als IT’er moet ik ook continu bijscholen om mee te zijn met de laatste nieuwe technologieën. Niemand kan de dag van vandaag nog verwachten om heel zijn leven hetzelfde te blijven doen zonder ooit bij te moeten scholen.”
Jef Verbeeck: “Progressief afbouwen vanaf het einde van het tweede jaar werkloosheid, met respect voor zieke en gehandicapte personen. Ook de leeftijd moet hierin meegeteld worden, vanaf een bepaalde leeftijd wordt de kans op werk aanzienlijk kleiner. Ouderen mogen niet de dupe zijn van dergelijk systeem.”
Bernard Vanderstraeten: “Misschien de lasten op werk verlagen en zorgen dat de mensen die werken ook effectief gevoelig meer verdienen. Dat zal de beste stimulans zijn die je kan geven, maar het verschil tussen niet werken en wel werken is belachelijk klein. Werken loont niet in België... Eerder niet werken.”
Jacqueline Herck: “Ik vind dat er een beperking moet komen in de werkloosheidsuitkering, waarbij de uitkering stelselmatig maar voelbaar verlaagd wordt. Men zou dit na een werkloosheid van twee jaar ook kunnen koppelen aan een verplichte omscholing naar knelpuntberoepen die zo goed als zekerheid op een job bieden en waar er nu handen te kort zijn. Indien men na drie jaar nog werkeloos is, krijgt men een minimumuitkering en bouwt men geen pensioenrechten meer op.”
Lees ook:
KIJK. Arbeidseconoom Stijn Baert is een “koele minnaar” van het voorstel van CD&V
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Antwerpen
Geen koranverzen op Antwerpse Meir: politie blaast protestactie af
Op de Meir in Antwerpen is zondagmiddag geprobeerd om actie te voeren tegen het verbranden van de koran, zoals vorige week in Stockholm gebeurde. Geprobeerd, want de politie greep meteen in. -
Vlaanderen zegt ja tegen JEZ!: opvolger Rode Neuzen Dag zamelt vanaf vandaag geld in voor jongerenprojecten
Vandaag weerklinkt het startschot van de grootste goeddoelactie voor jongeren in Vlaanderen. JEZ!, de opvolger van Rode Neuzen Dag, gaat geld inzamelen voor 200 organisaties die zich inzetten voor jonge mensen. Slechthorende jongeren de kneepjes van het toneelspelen aanleren, of jonge mensen leren omgaan met rouw: het zijn slechts twee van de initiatieven. -
HET DEBAT VAN DE DAG. Moeten werklozen na drie jaar hun uitkering verliezen?
CD&V-voorzitter Sammy Mahdi lanceerde gisteren een opvallend nieuw standpunt van zijn partij. Wie drie jaar werkloos is én een ultiem jobaanbod of elke opleiding weigert, die moet het recht op zijn of haar uitkering verliezen. De voorzitter van Vooruit, Conner Rousseau, had het al meteen over “stampen op werklozen”. In de peiling van Joe schaarde 90 procent van de deelnemende luisteraars zich wél achter het voorstel van CD&V. Wat denk jij? Zullen werklozen op die manier meer aangemoedigd worden om te gaan werken of zullen ze toch eerder definitief verloren zijn voor de arbeidsmarkt? -
-
HLN Shop
Het waterkussen: helpt het jou naar een zalige nachtrust? Of ga je beter voor een ander type kussen?
Het hoofdkussen speelt een sleutelrol bij een kwalitatieve nachtrust. Maar veel geld hoef je daar volgens Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, niet per se aan uit te geven. HLN Shop vroeg hem hoe je dan wel het beste hoofdkussen herkent. -
TV
“Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.” -
Eppegem
Vrouw (25) maakt dramatische val in Zenne, zoekactie stopgezet: “Twee brandweermannen hebben nog geprobeerd om haar te grijpen”
Politie en brandweer hebben zondag tot in de vooravond gezocht naar een 25-jarige vrouw die in Zemst in het water terecht was gekomen. Twee brandweermannen hebben nog geprobeerd om het slachtoffer te grijpen, maar dat lukte niet. De sterke stroming sleurde haar mee en ondanks de inzet van een sonarboot en een helikopter werd ze niet meer gevonden. De zoektocht is voorlopig ook stopgezet. -
PREMIUM11
Dit zijn de ‘zotste’ fietspendelaars van Vlaanderen: “Ik sta om 1.30 uur op. De politie kent me al”
Vanaf mei heeft elke werknemer recht op een fietsvergoeding. Die bedraagt maximaal 0,27 euro per kilometer. Vandaag fietsen veel Vlamingen de longen uit hun lijf. Op onze oproep ‘Wie is de zotste fietspendelaar van Vlaanderen?' kwam dan ook massaal veel reactie. Wij vonden de vroegste vogel, de kilometervreter en de meest romantische pendelaars.