HET DEBAT VAN DE DAG. Moet de militaire dienstplicht weer worden ingevoerd?

Volgens admiraal Michel Hofman, de stafchef van het Belgische leger, moeten we het debat openen over de herinvoering van de militaire dienstplicht. Welaan dan. JOE en HLN voeren dat debat vandaag. Wat vind jij? Moeten 18-plussers weer het leger in, zodat we ons land beter kunnen verdedigen mocht dat nodig zijn? Of toch liever niet? Bijna 70 procent van de luisteraars die op JOE hun mening gaven, vinden de verplichte legerdienst alvast een goed idee. Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.

188 reacties

 • alfred cool

  2 maanden geleden
  De dienstplicht terug invoeren zou volgens mij een goed idee zijn.Hier leer je discipline , orde en verantwoordelijk worden voor uw sectie waarin je ingedeeld wordt want als soldaat werk je in een team samen met je overste .Dat je daarbij gehard wordt is ook een zaak , sport drill en andere bij soldaat zijnde activiteiten leren dat wel. Het is zeer zeker dat bij veel jongeren boven vermelde dingen ontbreken met alle gevolgen van dien .spijtig dat onze kazernes zijn omgetoverd tot asielcentra .
 • Geert Tamsyn

  2 maanden geleden
  Gino Denil, in Oekraïne is er wel degelijk legerdienst. En dat topsporters het beter doen dan vroeger, zegt niks over de algemene fysieke conditie van onze jeugd, die een stuk slechter is dan decennia geleden.
 • Wilfried Vanden Berg

  2 maanden geleden
  Ik vind dit een goed idee. Terug de dienstplicht , de rijkswacht , de douane aan de grenzen , de mensen zouden zich een heel stuk veiliger voelen. En zeker met de rijkswacht, die waren steeds vriendelijk en correct . Wat je nu op straat ziet , van wat men inspecteurs van politie noemt, het zijn net cowboys gaan lopen uit een film van John Wayne . De tijd van toen , dan was België veilig , maar nu , dankzij de politiek ?
 • Guido Parker

  2 maanden geleden
  Discipline leren aan de jeugd is zeker nodig want de meerderheid is beter in subsidies zoeken dan werk zoeken. Maar militaire dienst is niet nodig. Er lopen daar ook van die manipulatieve typetjes rond waar je niets aan hebt.
 • frans Venloo

  2 maanden geleden
  Marc men kan het niet beter zeggen zo zou het moeten . Helaas onze wereldvreemde politiekers weten en zien dit niet . Daarbij komt nog dat de rijken hun zonen vrij kochten van legerdienst man man man