Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Reuters

HET DEBAT. Mogen Twitter en Facebook Donald Trump het zwijgen opleggen? Dit is jullie mening

Het Twitteraccount van ontslagnemend Amerikaans president Donald Trump is permanent verwijderd. Niet door de man zelf, wel door Twitter. Ook Facebook en Instagram mag hij niet meer gebruiken. Mogen sociale mediaplatformen zomaar beslissen om een account op te schorten? En wat zijn de gevolgen? Eerder lieten we de experts aan het woord. Nu is het jullie beurt.

59 reacties

 • Thierry Van Doninck

  1 week geleden
  Social Media hebben zich steeds van de verantwoordelijkheden van uitgevers onttrokken onder het mom dat ze een open platform zijn en de inhoud niet kunnen bewaken. Ze moeten dan wel een open platform blijven en sencuur is daarbij niet toelaatbaar.
 • Michel Van Rossen

  1 week geleden
  Dit heeft niets te maken met vrije meningsuiting. Aanzetten tot haat, geweld, racisme enz... is bij wet verboden in elke vrije democratie. Daarenboven zijn dit privé-bedrijven die kunnen aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van zulke oproepen. Het ontwijken van belastingen via ingewikkelde constructies door deze firmas is een totaal andere kwestie.
 • Gino Denil

  1 week geleden
  Tussenkomen in de vrije meningsuiting is niet geoorloofd. Maar oproepen en coördineren van geweld is geen vrije meningsuiting. Wie vindt van niet zou die dat ook vinden als het gaat over het schorsen van IS accounts die oproepen tot de heilige jihad.
 • jan wuyts

  1 week geleden
  Aan banden leggen van vrije meningsuiting ook hier soms verdoken en vaker dan vele denken kijk maar op dit mediakanaal op gevoelige thema's zie je nooit een rode banner met plaats je reactie het gebeurd niet alleen op Twitter of Facebook.
 • Bert Verlooy

  1 week geleden
  Misschien moet eens goed gedefinieerd worden wat een "mening" is: Dat is je opvatting over een onderwerp. Een mening is niet hetzelfde als foute feiten, leugens, bedreigingen of aanzetten tot geweld. Dus je hebt misschien wel vrijheid van meningsuiting, maar dat wil niet zeggen dat je eender wat kunt zeggen of schrijven. Anders zou dit betekenen dat alle vormen van oplichterij, vervalsing en misleidende reclame ook zou toegelaten zijn.
 1. Wat als de vonk uit de relatie is? Dina Tersago geeft tips Missie Callcenter

  Wat als de vonk uit de relatie is? Dina Tersago geeft tips

 2. Britse vader: "Als je mogelijk afscheid moet nemen van je partner én je baby, dan stort je wereld in"
  Play

  Britse vader: "Als je mogelijk afscheid moet nemen van je partner én je baby, dan stort je wereld in"