Het standbeeld van koning Leopold II in Ekeren werd deze week besmeurd met verf in in brand gestoken.
Volledig scherm
Het standbeeld van koning Leopold II in Ekeren werd deze week besmeurd met verf in in brand gestoken. © BELGA

HET DEBAT. Moeten standbeelden van Leopold II en andere bedenkelijke historische figuren verdwijnen uit het straatbeeld?

De controverse rond de standbeelden van Leopold II laait weer op. In verschillende steden en gemeenten in ons land werden de omstreden monumenten afgelopen week vernield, in brand gestoken of overgoten met verf. Intussen worden online petities om de standbeelden van de koning weg te halen vlot ondertekend. Wat denk jij? Moeten de beelden uit het straatbeeld verdwijnen? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat enkele experts, actievoerders en politici ervan vinden.

191 reacties

 • Jan Roegiers

  1 jaar geleden
  Te bedenken dat er in centrum Kinshasa een goed onderhouden standbeeld staat van Leopold II. In Congo blijkbaar geen probleem. Enkel in België ligt het weer een beetje moeilijk. Laten we anders alles verwijderen of afbreken waar iemand een probleem mee heeft. Begrijpen wie begrijpen kan.
 • Franky De Gruytter

  1 jaar geleden
  Voorstel : doe wereldwijd alle standbeelden weg van iedereen die vroeger niet politiek correct was, dan hebben we terug veel openbare ruimte beschikbaar
 • monique hermans

  1 jaar geleden
  Neen dat stond er vooral degen die het weg willen halen hier waren dat is ons erfgoed, of we er nu trots op zijn of niet. Vandaag is het dit en morgen weer wat anders.
 • Jonas Verbruggen

  1 jaar geleden
  Nee, het is een stuk geschiedenis. Is het niet beter om het in ons achterhoofd te houden?
 • Paul Boutsen

  1 jaar geleden
  Wat is het volgende? Alle Romeinse beelden in Italië weghalen omdat ze evenmin een politiek correct gedrag met moorden en plunderen hebben over de huidige EU gebracht. In Frankrijk deze van Napoleon dan ook maar op het schroot? In de UK, met het commenwealth dan ook maar alles weg. En dan komen zagen dat er geen geschiedenis en cultuur meer is. Leo II zijn beleid was verkeerd, nu gezien. Toen echter deden alle landen met kolonies in de wereld. Plaats het in zijn tijdsgeest ipv altijd poco!