HET DEBAT. Moeten scholen sluiten tot eind januari?
In tegenstelling tot Nederland en Duitsland blijven de lagere scholen en de eerste graad middelbaar onderwijs in ons land momenteel open. Verschillende experts pleiten voor een sluiting van de scholen tot eind januari. Wat denk jij? Moeten de scholen sluiten tot 31 januari? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.
Delen per e-mail
Hans-Willem Snoeck, immunoloog:
“Minister Weyts (N-VA) leeft in een alternatieve werkelijkheid. In Nederland en Duitsland gaan de scholen dicht, maar blijkbaar heeft België een geheim wapen, gezien hij beweert dat onze scholen goed beschermd zijn. Interessant gegeven hier: er is één populatie waar, ondanks dat geheim wapen, het aantal gevallen al twee weken werkelijk stijgt: kinderen onder 9 jaar. Het is ook merkwaardig dat we over de piek gingen op het einde van de verlengde herfstvakantie, en dat die daling nu al twee weken op een hoog niveau gestagneerd is, ondanks alle maatregelen”, schrijft Hans-Willem Snoeck in een opiniestuk in ‘De Morgen’.
“Over scholen wordt nauwelijks gesproken. Zelfs als de incidentie daar lager ligt dan in de algemene bevolking, onder andere omdat kinderen minder symptomen vertonen en daardoor onder de radar blijven, is dat een grote potentiële massa virus om mee te nemen naar de Vlaamse gezinnen. Er zitten namelijk 1,4 miljoen kinderen op de Vlaamse schoolbanken, en daar is het aantal gevallen nu net al aan het stijgen. Misschien is dat toch wel reden tot enige voorzichtigheid”.
“Daarom een radicaal voorstel. Sluit de scholen tot eind januari, maar voorzie in opvang voor kinderen van mensen met essentiële beroepen en voor kinderen met speciale noden. Vang de leerachterstand op door een week van de paasvakantie en een maand van de zomervakantie af te knabbelen. Geef desnoods ook op woensdagnamiddag les. Verplicht telewerk verder voor wie kan, bestraf de bedrijven waar dat niet gebeurt. Gepaard met het sluiten van de scholen wordt dat ook meer haalbaar. En beperk sociale contacten, daar wordt terecht op gehamerd”, gaat Snoeck verder.
Steven Van Gucht, viroloog:
Viroloog Steven Van Gucht sluit zich slechts deels aan bij de analyse van Snoeck. “Als we zien wat er in september gebeurd is, dan zagen we dat de cijfers toen geleidelijk zijn beginnen te stijgen. Dat was voor een deel te wijten aan terugkerende vakantiegangers en dat werd waarschijnlijk ook voor een deel gedreven door het opengaan van de scholen”, aldus Van Gucht.
“Maar je zag dan eind september een stabilisatie en dat was eigenaardig, want de scholen bleven gewoon open. In oktober zijn we dan plots terug de hoogte ingeschoten. We denken dat eerder het academiejaar de zaak verder gekatalyseerd heeft, met de universiteitsstudenten als zeer mobiele populatie.” Hij herhaalt: “Je kan de stabilisatie eind september niet goed verklaren als het zuiver gedreven wordt door de lagere en middelbare scholen.”
De viroloog beklemtoont dat het in absolute aantallen nog steeds om zeer weinig infecties gaat bij kinderen. “Het gaat momenteel om 4 procent van het totaal aantal besmettingen. Verhoudingsgewijs gaat het, toch symptomatisch, om veel minder gevallen dan bij de oudere leeftijdscategorieën.” Daarnaast wijst hij erop dat de scholen die open zijn de veiligheidsmaatregelen goed respecteren. “Daardoor kunnen we de risico’s beperken.”
Geert Molenberghs, biostatisticus:
Volgens biostatisticus Geert Molenberghs moet ons land niet aan de alarmbel trekken op dit moment. “Onze aanpak is beter in evenwicht dan in Nederland en Duitsland”, stelt biostatisticus Geert Molenberghs. “De Nederlandse middelbare scholieren moesten bijvoorbeeld lange tijd geen mondmasker dragen. Alle Duitse en Nederlandse scholen zijn bovendien voltijds opengebleven. Daarom zit België in een comfortabelere positie”, luidt het.
De laatste CLB-cijfers spreken in het voordeel van de Vlaamse aanpak: 1.492 leerlingen testten tussen 23 november en 6 december positief op het coronavirus (0,12 procent). Bijna 6.000 leerlingen zaten in quarantaine (0,49 procent). “Het onderwijs is niet de motor. Net als in de rest van de maatschappij circuleert het virus wel op school, maar het is niet de oorzaak van de stijgende curve”, verklaart de biostatisticus.
Dirk Van Damme, onderwijsexpert bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO):
“Zonder de scholen te sluiten, sukkelen we in de derde golf nog voor de tweede voorbij is”, schrijft Van Damme op Twitter. Hij wil zich met zijn tweet aansluiten bij professor immunologie Hans-Willem Snoeck die in de krant De Morgen kwam met het voorstel om de scholen tot eind januari te sluiten.
Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs (N-VA):
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wees er eerder al op dat een verlengde kerstvakantie de leerachterstand enkel zou vergroten. “Ik wil geen verlenging van de kerstvakantie zoals hier en daar geopperd wordt. Dat zou de leerachterstand enkel vergroten”, aldus de minister. “We hanteren al heel lang strenge veiligheidsmaatregelen en scholen zijn niet de motor van het virus. Laat ons er dus voor zorgen dat scholen niet nog meer dan vandaag het slachtoffer worden.”
De huidige geldende gezondheidsmaatregelen blijven zeker van kracht in de eerste twee weken na de kerstvakantie, dus tot en met 15 januari. “Schoolteams moeten zich in de kerstvakantie dus niet voorbereiden op nieuwe maatregelen vanaf 4 januari”, luidde het eerder.
En nu is het aan jou. Wat is jouw mening? Moeten scholen dicht tot eind januari? Laat het weten in de reacties onder dit artikel. We bundelen de boeiendste meningen vanavond in een nieuw stuk.
Poll
Moeten scholen dicht tot eind januari?
-
Ja (51%)
-
Neen (49%)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
2 miljoen levens, dat verdient een musical. De Red Star Line: het echte verhaal achter het nieuwe spektakelstuk van Studio 100
-
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
-
10
Studenten: “Hadden gehoopt op kotbubbel, maar tevergeefs”
De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) noemt het betreurenswaardig dat de kotbubbel ook op het Overlegcomité van vrijdag nog niet afgeklopt is. "Al enkele weken geleden hebben we daarover een akkoord gesloten met de verschillende ministers van Onderwijs", zei Sander Vanmaercke van de VVS in een eerste reactie aan VTM Nieuws. "Iedereen staat daarachter, maar toch komt die er nog altijd niet." -
PREMIUM
Waarom Belgische scholen wél open mogen blijven: “Onze aanpak is beter in evenwicht”
In Nederland en Duitsland gaan de schoolpoorten tot midden januari op slot, in ons land niet. Na de kerstvakantie mogen alle leerlingen - met uitzondering van de tweede en derde graad secundair - voltijds naar school blijven gaan. "Omdat onze aanpak meer in evenwicht is, moeten we niet aan de alarmbel trekken", zegt biostatisticus Geert Molenberghs. -
136
Socialistische vakbond niet blij met oproep Horeca Vlaanderen: “1 mei laten we niet kapen”
De horecasector is blij dat er eindelijk een concrete datum naar voor geschoven wordt voor de heropening van de sector. Op het Overlegcomité werd de datum van 1 mei afgeklopt. Matthias De Caluwé, CEO van Horeca Vlaanderen, riep meteen op om van 1 mei de ‘Dag van de Horeca’ te maken. Caroline Copers, topvrouw van de socialistische vakbond ABVV, is daar niet blij mee. -
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro.
103 reacties
Bart Wiemeersch
Danny Van Belle
Rita Spiliers
Marleen De Coen
marco serfs