Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Getty Images/Image Source

HET DEBAT. Moeten (hard)drugs gelegaliseerd worden? En moet de overheid drugs verkopen?

Volgens Antwerps schepen Jinnih Beels (Vooruit) is de Belgische drugswet, die morgen exact 101 jaar bestaat, aan vernieuwing toe. Ze pleit onder meer voor de legalisering van het gebruik van drugs. Wat denkt u? Moet het gebruik van (hard)drugs gelegaliseerd worden? En moet de overheid op termijn ook drugs verkopen? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat enkele experts en politici ervan vinden.

138 reacties

 • Francis Clément

  1 jaar geleden
  Stel dat men alle drugs verkoopt of zelfs gratis zou geven. Degenen die zich nu drogeren zouden misschien verder doen maar ze zouden weer normaal kunnen leven en niet moeten stelen of overvallen. Belangrijk is dat de jeugd niet meer benaderd zou worden door dealers want alles zou gratis zijn. Omdat het toegelaten is zou het minder aanspreken tot rebellerende jongeren. Er zouden natuurlijk nog doden zijn maar waarschijnlijk veel veel minder dan nu en de almacht van de drugbendes zou afbrokkelen.
 • Marc Baeyens

  1 jaar geleden
  Als de staat zich met drugs begint bezig te houden kunnen we even goed de maffia accepteren.
 • Bart Verwegen

  1 jaar geleden
  Als elke cannabisliefhebber zijn eigen plantjes mag kweken stuikt de handel volledig in elkaar. En als de overheid er dan voor zorgt dat het een veilige soort is met niet teveel THC en veel CBD is iedereen daarbij gebaat. Uiteraard moeten er dan ook een leeftijdsgrens komen.
 • Gino Sinnesael

  1 jaar geleden
  Ja. Dan heeft de staat controle, en met die nieuwe inkomsten kunnen de politici eindelijk uitvoeren waar ze al meer dan 20 jaar over palaveren (Open VLD op kop!): het afschaffen van de 'solidariteitsbijdrage op de pensioenen': een 'tijdelijke' crisisbelasting uit de jaren 90, die de gepensioneerden nog steeds betalen! Beloven, ja...
 • Bart Verwegen

  1 jaar geleden
  Legaliseren betekent niet dat het overal zomaar te koop is. Als heroïneverslaafden bijvoorbeeld na medisch onderzoek de mogelijkheid krijgen om een afgemeten dosis legaal te kopen, verdwijnen een hoop problemen; de heroïne is gecontroleerd, geen overdosis meer, verslaafden moeten geen overvallen meer plegen, de dealers hebben geen inkomen meer, enz. Ik zie er alleen maar voordelen in.