Tom Van Grieken viert de overwinning van zijn partij.
Volledig scherm
Tom Van Grieken viert de overwinning van zijn partij. © Bas Bogaerts

Het debat: moet het cordon sanitaire afgeschaft worden? Dit is jullie mening

Al dertig jaar lang houden de traditionele partijen de uiterst rechtste Vlaams-nationalisten ver weg van de macht, maar door de verkiezingsoverwinning van het Vlaams Belang komt het cordon sanitaire onder druk te staan. Moet het Vlaams Belang een kans krijgen om mee te besturen? Eerst lieten we onze experts aan het woord. Nu is het aan jullie: dit zijn de boeiendste reacties.

49 reacties

 • Frans Sels

  4 jaar geleden
  Het had er nooit mogen zijn , het is niet democratisch ,een woord dat politiekers dikwijls gebruiken ,maar ze weten zelf niet wat het wil zeggen.En nu , na de verkiezingen gaan ze grondig analyseren hoe het komt dat er zoveel mensen VB hebben gestemd , dus ze snappen het nog niet wat veel mensen willen of niet willen.
 • Myrtle Marien

  4 jaar geleden
  Ik weet echt niet of het doorbreken van het cordon positief gaat zijn voor Vlaanderen. Zeker omdat alleen NVA kandidaat is, hoeven wij ons daar niet al te veel zorgen over te maken want samen hebben ze geen meerderheid. Maar de fake-kandidaten, het "plotse" begrotingsgat in Vlaanderen zijn toch zeer zwaar negatieve signalen. Ik persoonlijk vrees dat ze ons, kiezers, ook gewoon als uitpersbaar kiesvee gaan behandelen. Van NVA weten we dit ondertussen heel zeker.
 • Lisiane RECH

  4 jaar geleden
  Natuurlijk moet het cordon afgeschaft worden, kiezer heeft gekozen, wij zij het beu om vreemden te zijn in eigen land
 • Francis Beels

  4 jaar geleden
  De cordon in stand houden is absoluut tegen de basisprincipes van de democratie. In de politiek gaat het er niet om wie gelijk heeft of niet, wat wijs is of niet, wat rechtvaardig is of niet, het gaat om bestuur: uitvoeren wat noodzakelijk is, respect voor de mening van een aanzienlijk deel van de bevolking die duidelijk zijn mening(en) geuit heeft, een overwinning behaald heeft Of niet soms? Andere partijen mogen er tegen gekant zijn, doch de kiezers voor VB verdienen gerespecteerd te worden.
 • Werner Van der Kelen

  4 jaar geleden
  Gijsels moet zich schamen, hij heeft de democratie veerkracht
 1. Topchef Luc Bellings heeft nu fietsenzaak aan de Costa Blanca: “Maar aan de Belgische kust is het beter tafelen dan hier”
  PREMIUM
  4

  Topchef Luc Bellings heeft nu fietsen­zaak aan de Costa Blanca: “Maar aan de Belgische kust is het beter tafelen dan hier”

  “Aan de Belgische kust is het beter tafelen dan aan de Costa Blanca.” Zeg dat zelfs Luc Bellings (58) het gezegd heeft. En hij kan het weten. Sinds hij zijn Hasseltse sterrenzaak sloot, verhuisde hij naar het Spaanse Alicante om er een fietsenzaak op te starten. Al blijft hij wél naar ons land terugvliegen om in zijn gevreesde stijl restaurants te recenseren en nu voor de tweede keer ‘De beste brasserieën aan de Belgische kust’ te bundelen: “Tien jaar geleden zou zo’n gids nog onmogelijk zijn geweest. Ik zou nooit voldoende goede brasserieën hebben gevonden.”