Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Photo News

HET DEBAT. Moet er een afkoelingsweek in het onderwijs komen om coronapandemie verder te bestrijden?

De laatste weken regende het berichten uit de onderwijssector: scholen moesten noodgedwongen gedeeltelijk of volledig sluiten, omdat leerlingen en leerkrachten in quarantaine zaten of een coronabesmetting hadden opgelopen. Zou er een afkoelingsweek in het onderwijs moeten komen om het aantal besmettingen terug te dringen? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.

138 reacties

 • Anneke Vermeulen

  1 jaar geleden
  Het is uiteraard de bedoeling onze jeugd optimaal te onderwijzen. Vergeet echter niet dat er leerkrachten voor moeten zijn. Momenteel is in vele scholen de absentie van collega's door corona-besmetting of quarantaine zo groot , dat de groep aanwezigen dubbel moeten draaien. Dit vergeet Ben Weyts echter. Wat wil hij : na nieuwjaar niet alleen corona-afwezigen maar ook burn-outs bij het onderwijzend personeel? Wij zijn ook maar mensen en onze energie raakt op.
 • Kim Verpoorter

  1 jaar geleden
  Het was gemakkelijk geweest om dit in de week van 11 november te doen maar Weyts wilde weer de koppige ezel zijn. Het is toch overduidelijk dat de scholen de straalmotor zijn van alle besmettingen? En wie me niet gelooft: kom gerust een dagje kijken. Het sportpaleis is er niks tegen. Allemaal staan ze kort op elkaar en van social distancing of een masker tot over de neus hebben ze nog nooit gehoord!
 • Marnix Bauw

  1 jaar geleden
  Toen men zonder veel schade het alleheiligenverlof kon doortrekken tot over 11 november wilde weer Weyts er niet van weten, ondanks er toen reeds veel besmettingen waren. Weyts heeft het grondig verpest, en laat nu iedereen aan zijn lot over. Ze lijken te vergeten dat het overgrote deel van het zorgpersoneel ook kinderen heeft.
 • Frans Desmet

  1 jaar geleden
  Die afkoeling periode moest reeds lang gebeurt zijn . Maar Ben Weyts en de regering willen dat niet het is nu toch duidelijk dat de scholen de groot verspreiders zijn samen met buitenlandse reizen buiten Europa .Hoe langer covit blijft hoe langer zij in de belangstelling blijven .Sommige ouders willen dat de scholen open blijven voor opvang van de kinderen .Vroeger bleef een van de ouders thuis voor de kinderen zorgen .Nu zijn het alleen de lusten en de lasten zijn voor andere personen .
 • Franc saas

  1 jaar geleden
  wie kinderen wilde ,moet er zelf voor kunnen zorgen ...kan je dat niet ,begin er dan niet aan .wij hebben dat ook gedaan , mijn vrouw is thuisgebleven voor de opvoeding en zorg voor onze dochter en ja , dan val je op 1 loon, dus geen 2 auto's en zelfs geen dure bak !! geen dure merkkledij en niet meermaals per jaar op reis ..blijkbaar is dat nu voor velen een probleem ...een luxe probleem en de kinderen moeten hier voor boeten.
 1. STREAMINGTIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel
  TV

  STREAMING­TIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel

  Terwijl Netflix nog volop debatteert of het een vervolgseizoen wil op ‘That ‘90s Show’, de recente spin-off van ‘That ‘70s Show’, doken wij de archieven in op zoek naar spin-offs die wel een gezond en lang leven beschoren waren. Hoewel de geschiedenis al een paar keer heeft aangetoond dat spin-offs vaker inferieur zijn aan hun voorlopers (denk maar aan ‘The Mandalorian’-spin-off ‘The Book of Boba Fett’ of de ‘Friends’-spin-off ‘Joey’) hebben we er toch vijf gevonden die het succes van hun voorouder niet alleen evenaren, maar zowaar overtreffen. Een overzicht!
 1. De reisklassieker, 10 dagen all-in naar Spanje, is terug. Touroperators verklappen waarom
  PREMIUM

  De reisklas­sie­ker, 10 dagen all-in naar Spanje, is terug. Touropera­tors verklappen waarom

  Torenhoge energierekening? Auto voltanken of nieuwe broeken voor de kinderen? Een hartverzakking aan de kassa van de supermarkt? Allemaal waar, en toch bespaart de Vlaming niet op zijn zomervakantie. “Het belangrijkste is: de reiziger blijft reizen”, stellen de drie grote touroperators Corendon, Sunweb en TUI. Dat blijkt uit hun cijfers: tot 60 procent méér boekingen in januari dan in dezelfde periode vorig jaar en we geven nog altijd gemiddeld 1.000 euro per persoon aan een reis uit. Dit moet u weten over uw vakantie in 2023.
 2. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
 3. Elia waarschuwt federale regering opnieuw voor mogelijk stroomtekort tegen 2025

  Elia waarschuwt federale regering opnieuw voor mogelijk stroomte­kort tegen 2025

  In een brief aan de federale regering zegt netbeheerder Elia dat het spaarzamer inzetten van onze resterende kernbrandstof noodzakelijk is om ook de komende winters aan onze binnenlandse stroombehoefte te voldoen. Zonder bijkomende maatregelen kan het tekort in ‘worst case’ oplopen tot 1,2 gigawatt tegen de winter van 2025 - omgerekend tot 10% van wat België verbruikt op de drukste momenten voor het stroomnet.