HET DEBAT. Moet er een afkoelingsweek in het onderwijs komen om coronapandemie verder te bestrijden? Dit is jullie mening
De laatste weken regende het berichten uit de onderwijssector: scholen moesten noodgedwongen gedeeltelijk of volledig sluiten, omdat leerlingen en leerkrachten in quarantaine zaten of een coronabesmetting hadden opgelopen. Zou er een afkoelingsweek in het onderwijs moeten komen om het aantal besmettingen terug te dringen? Eerder lieten we onze experts aan het woord. Nu is het jullie beurt.
Lees alles over het coronavirus in dit dossier.
An Peeters: “Nee, de leerachterstand is nu al niet meer in te halen. Op deze manier zullen vele jongeren het diploma niet halen, dat ze anders wel zouden halen. De toekomst van zeer vele jongeren hangt af van dat diploma. Als de vakbonden ook iets om de leerlingen zouden geven, zouden ze de scholen open houden. Ik zie zeer veel (beloftevolle) jongeren sneuvelen. Dat is een ramp. We zullen, net als met griep, met dit virus moeten leven. Daarvan kunnen de jongeren echt de dupe niet worden.”
Liesbeth Cuppens: “Afkoelingsweek in de lagere school en examens in het middelbaar. Het virus waart deze dagen meestal rond op de lagere scholen, een sluiting zou een verschil kunnen maken om de cijfers te doen dalen. De examens in het middelbaar echter gaan best wel door. Zeker met Kerstmis zijn ze een belangrijk evaluatie-instrument voor de leraars. Via de uitslag zien ze welke leerling hulp nodig heeft bij een vak en welke niet.”
Lina Van Den Cruyce: “Zijn er dan ook cijfers van hoeveel scholen momenteel elke dag puzzelen om de kinderen ‘op te vangen’ en waar mogelijk lessen te geven? Want vergis je niet, zo zijn er veel scholen... Scholen waar de leerkrachten, directies zich in alle mogelijke bochten wringen om hun school open te houden. Leerkrachten vragen geen voorkeursbehandeling... Maar net zoals zovelen zitten ze deze dagen ook aan hun limieten...”
Marleen Busselen: “Hier is één dochter van 6 jaar haar school gesloten en de andere dochter van 3 jaar haar school is open. De oudste dochter haar school voorziet geen opvang. Allemaal goed en wel, maar ik sta zelf in het onderwijs en mijn leerlingen zijn hier weer de dupe van. En wat met die ouders die in de zorg werken? Ik zie het straks al zo gebeuren dat de ene school weer open gaat en de andere dan de deuren gaat sluiten. Start met wekelijkse speekseltesten in de klassen! Heel wat kinderen hebben geen klachten.”
Kim Fissette: “Er zullen in de toekomst nog golven aankomen en we zullen een manier moeten vinden om hiermee om te gaan zonder, al dan niet preventief, over te gaan tot het sluiten van onze scholen. Een sluiting zou het allerlaatste moeten zijn en dit voornamelijk voor het welbevinden van onze kinderen. Het zullen immers zij zijn die onze toekomstige welvaartstaat recht zullen moeten houden en in België is onze meest waardevolle grondstof de kennis en kwaliteit van ons onderwijs.”
Ronny Ceunen: “De scholen tegen beter weten in toch open houden is een blunder van formaat. In de school van mijn kleindochter waren er twee weken geleden 3 klassen met telkens 2 positieve. Nu zijn er al 4 klassen in quarantaine, en in de vlak naast liggende school zijn er drie klassen in quarantaine. Ondertussen heeft iedereen daar iedereen aangestoken met het gevolg dat er al veel ouders nu in quarantaine zitten en zelfs veel mensen op hun werk hebben besmet, met alle gevolgen van dien...”
Lies de Backer: “Best van school tot school bekijken. Scholen waar geen besmettingen zijn of de lessen nog vlot kunnen verlopen zonder teveel afwezigheid van leerkrachten zou ik laten doorgaan. Scholen waar er veel kinderen en leerkrachten positief getest zijn die inderdaad best sluiten. Scholen waar bijna geen besmettingen zijn, moeten niet de dupe worden van scholen die wel in nood zitten...”
Sandra Vanuytsel: “Als je ziet dat studie-uren de laatste weken in bepaalde scholen zowat een derde tot de helft van het totale aantal lesuren uitmaken, dan is de situatie niet houdbaar. Scholen tegen wil en dank openhouden in dat geval, is erger dan een periode afstandsonderwijs inlassen. Ook voor de zwakkere leerlingen, die sowieso de broodnodige begeleiding moeten missen als leerkrachten afwezig zijn.”
Dirk Wouters: “De scholen niet sluiten, alleen waar het absoluut noodzakelijk is. Dit heeft zoveel negatieve impact op die jonge kinderen. Ik vind het probleem bij de kinderopvang groter omdat daar dikwijls toch de klasbubbels gemixt worden. Wat ik wel begrijp omdat het anders niet werkzaam is. Misschien al eens beginnen met de opvang te sluiten?”
Lees ook.
Gevarenzones worden gemeden, gezonde buitenlucht opgezocht: Belg legt zichzelf ‘lichte lockdown’ op (+)
Bekijk ook.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM27
Vlaamse ombudsdienst signaleert: “Studenten hoger onderwijs missen kansen omdat hun ouders schulden hebben”
-
PREMIUM
Zijn de nieuwe coronamaatregelen streng genoeg om een totale lockdown te vermijden? Experten leggen uit
Het Overlegcomité heeft uiteindelijk toch hardere maatregelen genomen, maar zullen die volstaan om het aantal coronabesmettingen drastisch naar beneden te halen? Is dit pakket verstrengingen voldoende om de druk op onze ziekenhuizen te doen dalen? Of moeten we nog altijd vrezen voor een totale lockdown? Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) en Frank Vermassen, hoofdarts van het UZ Gent, laten hun licht op de zaak schijnen. -
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
Voor je denkt aan de plaatsing van een airco of omgekeerde warmtepomp, kijk je best eerst eens naar wat je zelf al kan doen. Met deze negen tips van bouwsite Livios kan je je huis ook koelen: want door de warmte buiten te houden tijdens zonnige dagen, laat je de temperatuur in je woning een aantal graden zakken. -
-
Wat veroorzaakt het stof op je auto? Weerman Frank onthult het mysterie
-
PREMIUM
Arts vergeet zes maanden oude dochter in warme auto op parking ziekenhuis: “Een verschrikkelijke tragedie met dodelijke afloop”
“Weet jij waar de baby is?”, vroeg haar man woensdag tegen de vooravond via de telefoon. Een onheilspellende stilte viel. Op slag rende een 39-jarige arts uit het ziekenhuis van Gilly (Charleroi) naar de parking, waar ze haar zes maanden oude dochter die ochtend vergeten was in haar wagen. Maar hulp kon niet meer baten. “Een verschrikkelijk drama”, klinkt het bij het ziekenhuis waar de moeder werkt. -
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
Volgens de recentste cijfers van het Salariskompas van Jobat.be is werken voor de overheid geen slecht idee. Onze overheid staat immers op de vijfde plaats in de rankschikking van de best betalende sectoren én de sectoren waar de medewerkers het gelukkigst zijn in hun professionele leven. Ambtenaren kampen echter wel met heel wat hardnekkige vooroordelen. Kloppen die? Kara Roggeman van de FOD Beleid & Ondersteuning (BOSA) geeft haar mening over zes hardnekkige clichés die circuleren over werken bij de overheid. -
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
35 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerStephan De Coninck
Dirk Leleu
Frans Peeters
Benni Reynders
Monique Moens