Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Getty Images

HET DEBAT: moet elke Belg in DNA-databank zodat misdaden makkelijker opgelost kunnen worden?

Na de ontmaskering van seriemoordenaar Stephaan Du Lion, pleit advocaat Walter Damen voor een algemene databank waar het DNA van élke Belg in wordt opgeslagen. Op deze manier zouden misdaden veel makkelijker opgelost kunnen worden. Maar hoe zit het dan met privacy en ethische bezwaren? Wat denk jij? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.

255 reacties

 • Walter W

  1 jaar geleden
  Wie niets te verbergen heeft zal zijn DNA wel afstaan, ik heb niets te verbergen. Zo kunnen er meer misdadigers veroordeeld worden, en zullen er anderen zich inhouden om misdaden te doen.
 • willem merken

  1 jaar geleden
  Wanneer en waar moet ik mij aanmelden voor een DNA-staal en vingerafdrukken en irisscan? Het is niet alleen om de misdadigers te klissen maar ook om slachtoffers een naam te geven.
 • Maurice Kuylen

  3 jaar geleden
  Dit komt ons alle te goede , enkel zij die iets te verbergen hebben kunnen hier tegen zijn. Het is ook net deze kleine groep, die het harstte schreeuwen over inbreuken op hun privacy, meestal dan via de anonieme sociale media . De trieste cijfers die juist zijn vrijgeven door Eurostat over de criminaliteit in Europa, bewijzen nog maar eens hoe dringend we een DNA databank nodig hebben!
 • Dimitri Clicque

  3 jaar geleden
  Heeft niemand 1984 gelezen? Want dat lijken overheden nu als oplossing voor te schuiven, zelfs zogezegde liberalen...
 • Heidi Dilis

  3 jaar geleden
  Als we DNA moeten afstaan, bestaat op den duur evolueert naar een politiestaat of erger. Mijnheer of mevrouw, we hebben in je DNA gevonden dat je 5 % kans hebt om een psychopaat te worden, we zetten je vast voor de veiligheid. Bij elke mens zullen ze iets vinden. Of neen we geven die mens geen medicatie, zijn DNA geeft geen kans op genezing. De rijken gaan dan de armen gebruiken voor hun eigen doeleinden. Hebben ze een orgaan nodig, kunnen ze ineens gaan oogsten.
 1. Belg drinkt gemiddeld 2,2 kopjes koffie per dag: welk van de vijf types koffiedrinker ben jij?
  HLN Shop

  Belg drinkt gemiddeld 2,2 kopjes koffie per dag: welk van de vijf types koffiedrin­ker ben jij?

  De Belg gemiddeld 2,2 kopjes koffie per dag En dat is helemaal niet ongezond. In lage dosissen zou cafeïne het risico op hart- en vaatziekten, Alzheimer en huidkanker verminderen. Met zijn allen aan de koffie dan maar! Je kan het veelzijdige goedje op talloze manieren serveren en ook de zetwijze heeft een grote invloed op de smaak. Hoe bereid jij je favoriete kopje? HLN Shop zocht voor ieder type koffieslurper een bijpassend koffiezetapparaat.