Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Getty Images

HET DEBAT: moet elke Belg in DNA-databank zodat misdaden makkelijker opgelost kunnen worden? Dit is jullie mening

Na de ontmaskering van seriemoordenaar Stephaan Du Lion, pleit advocaat Walter Damen voor een algemene databank waar het DNA van élke Belg in wordt opgeslagen. Op deze manier zouden misdaden veel makkelijker opgelost kunnen worden. Maar hoe zit het dan met privacy en ethische bezwaren? Eerst lieten we onze experts aan het woord. Nu is het aan jullie: dit zijn de boeiendste reacties.

46 reacties

 • Julien van Ghent

  3 jaar geleden
  Ik ben voorstander, om van iedereen die op ons grondgebied verblijft, een DNA-staal in de databank verplicht op te nemen. Echter onder de volgende strikte voorwaarde: veroordeeld voor een misdaad, permanent; verdacht van een misdaad, voor een maximum termijn van zes maand. Even ter verduidelijking, een overtreding en/of een wanbedrijf is geen misdaad! De titel zei het zelf, makkelijker misdaden oplossen...maar veel politiekers gaan ervan uit dat zowat alles wat hen niet zint, misdaden zijn.
 • Franky Geerts

  3 jaar geleden
  Franky Geerts Niemand de analyse gehoord van de expert? : technieken evolueren en tegen dat een baby/kind de leeftijd bereikt dat hij/zij criminele feiten zou gaan plegen, zijn de data achterhaald + maakt de uitgebreidere matching de techniek onbetaalbaar - Waar zit het voordeel dan nog?
 • Anny Bollens

  3 jaar geleden
  Het zou toch al veel ellende gespaard hebben, misdaders gemakkelijker op te sporen! Het zou maar uw kind moeten zijn voor degene die er tegen zijn!
 • Chris Goossens

  3 jaar geleden
  Ik weet niet of je daar levens mee red, ik denk dat het eerder levens zal kosten want zo kan ook blijken dat jou vader jouw vader niet is.
 • Chris Van den Eynde

  3 jaar geleden
  Het probleem is, dat deze data op servers terecht komt, en daardoor ook kraakbaar zijn, mensen met slechte bedoelingen kunnen er misbruik van maken, net als vingerafdrukken trouwens. Als ze de veiligheid kunnen garanderen van die data, dan mogen ze mijn dna/ vingerafdrukken hebben, maar dat is onmogelijk te vermijden. Dus ben ik tegen.