HET DEBAT. Moet de snelheid op de snelweg beperkt worden tot 100 km/u om brandstof te besparen?
Vlaams parlementslid van Groen Stijn Bex wil de maximumsnelheid op autosnelwegen verlagen tot 100 km/u. “Een auto die trager rijdt, verbruikt minder brandstof”, luidt het. Wat denk jij? Moet de maximumsnelheid verlaagd worden om brandstof te besparen? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts en enkele politici ervan vinden.
Stijn Bex, Vlaams parlementslid van Groen:
Stijn Bex pleit voor een snelheidsbeperking tot 100 km/u op de autosnelwegen om minder brandstof te verbruiken. De snelheidsbeperking zou volgens Bex enkel overdag moeten gelden. Door de maatregel zouden bestuurders zo’n 0,7 tot 1,5 liter brandstof per 100 kilometer besparen.
Björn Rzoska, politicus voor Groen:
“De snelheidsbeperking heeft een aantal voordelen. Het zou jammer zijn als we die niet zien. Er is amper verschil in aankomsttijd bij een snelheidsverlaging naar 100 km/u, maar de besparing is enorm. Op die manier kun je collectief een antwoord geven op de zoektocht van veel mensen om te besparen aan de pomp. Het is goed voor de portemonnee, de verkeersveiligheid en het milieu.” Groen kijkt naar Nederland als voorbeeld, waar de snelheidsbeperking enkel overdag geldt.
Net als Touring pleit ook Groen voor ‘eco-driving’, dit wil zeggen je snelheid zo constant mogelijk proberen houden. Het voortdurend remmen en optrekken staat haaks op ‘eco-driving’. “De prijzen aan de pomp blijven heel hoog”, gaat Rzoska verder. “De snelheidsbeperking tot 100 km/u is een interessante oplossing, want je bent nauwelijks beknot in je vrijheid. Het doet weinig mensen hier pijn, maar vooral Poetin zal het voelen. Laat ons zelf een stap zetten en bijdragen aan het minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen.”
Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit:
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters verwerpt het voorstel van Groen om een algemene snelheidsverlaging van 100 km/u door te voeren op de Vlaamse autosnelwegen. Volgens de Open Vld-minister kunnen weggebruikers perfect zelf beslissen om hun rijgedrag aan te passen en zuiniger te rijden, maar is een algemene snelheidsverlaging niet nodig. Bovendien staat het niet in het regeerakkoord of in het Vlaams Klimaatplan. “Het komt er dan ook niet. En eerlijk: ik denk niet dat heel veel Vlamingen hierop zitten te wachten”, aldus Peeters.
Europees Milieuagentschap (EAA):
De maximumsnelheid verlagen op de autosnelweg “kan tot substantiële voordelen leiden”, zegt het EAA. Wordt bijvoorbeeld een snelheid van 110 km/u strikt aangehouden, dan zou een benzinewagen gemiddeld 8 procent minder verbruiken, en een dieselwagen 12 procent minder. Een grotere verlaging tot 100 km/u zal nog een grotere besparing opleveren. Toch stelt het EAA dat die besparingen vooral theoretisch zijn. Als ervan uit wordt gegaan dat automobilisten af en toe toch wat sneller dan 110 km/u gaan rijden, dan daalt de besparing naar 2 à 3 procent.
Paul Magnette, voorzitter van PS:
“Autoloze zondagen en minder snel rijden op de snelweg - zoals de Groenen het voorstellen - zijn wel sympathiek, maar deze voorstellen helpen niemand die een volle tank nodig heeft om te gaan werken met de auto”, zo reageerde Magnette eerder al op het voorstel van de Groenen.
VIAS, Belgisch verkeersinstituut:
Het Belgische verkeersinstituut VIAS maakte eerder al duidelijk dat het verbruik uiteraard lager ligt aan lagere snelheden. Ook verduidelijkt VIAS dat verkeersongevallen tegen een lagere snelheid meestal minder ernstig zijn. “Op de autosnelweg rijdt iedereen in dezelfde richting”, zegt woordvoerder Stef Willems. “We denken daarom dat 120 kilometer per uur als een veilige maximumsnelheid kan worden beschouwd.”
Wim Verhoeve, Emisia:
Wim Verhoeve van Emisia, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in de uitstoot van de transportsector, wees eerder al op het belang van een constante snelheid. “Hoe constanter, hoe lager het verbruik. Die tien kilometer per uur trager rijden, speelt daar niet zo’n grote rol meer”, aldus Verhoeve.
Volgens hem is het vooral het afremmen en versnellen dat de uitstoot verhoogt. “Aan lagere snelheid ligt de uitstoot effectief lager. Maar als je 110 of 120 per uur rijdt, aan constante snelheid op cruise control, dan verbruik je minder dan aan 100 per uur terwijl je continu moet afremmen en weer optrekken.” Hij benadrukt het belang van ‘eco-driving’: vooral rustig rijden, anticiperen en niet te hoog in toeren gaan.
En nu is het aan jou. Wat is jouw mening? Laat het weten in de comments onder dit artikel. We bundelen de boeiendste reacties vanavond in een nieuw stuk.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Qatargate: raadkamer verlengt voorlopige hechtenis van Belgisch Europarlementslid Marc Tarabella
In het onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement is het Belgisch Europarlementslid Marc Tarabella donderdag voor de Brusselse raadkamer verschenen. Die heeft zijn voorlopige hechtenis met een maand verlengd, zo meldt het federaal parket. Tarabella was op 11 februari onder aanhoudingsbevel geplaatst in het onderzoek maar heeft steevast zijn onschuld staande gehouden. -
PREMIUM
Vier Vlamingen over hoe zij de hoge prijzen aan de pomp al voelen: “Gaat het zo verder, kan ik binnenkort niet meer naar mijn werk”
Het mogen dan maar cijfertjes aan de pomp zijn, elke sprong van de diesel- of benzineprijs komt aan bij de gewone man in de straat. Hoe groot de impact echt is en hoe ze nog energie tanken in sombere tijden, vertellen vier Vlaamse burgers en ondernemers. “Zodra ik voor een korte verplaatsing nog maar overweeg de auto te nemen, roep ik mezelf meteen tot de orde.” -
34
Kernkabinet start conclaaf voor begrotingscontrole: De Croo hoopt nog wat extra te besparen, maar dat ziet niet iedereen zitten
Het kernkabinet vangt vrijdagnamiddag zijn driedaags begrotingsconclaaf aan. Premier Alexander De Croo (Open Vld) hoopt tijdens die budgettaire oefening wat extra te besparen, maar niet iedereen binnen Vivaldi ziet een bijkomende inspanning zitten. -
-
Jobat
Fietsvergoeding voor iedereen in de privé vanaf 1 mei: hoeveel precies? En krijg je die ook als je met de step of te voet naar je werk gaat?
Nu de lente is aangebroken, nemen opnieuw meer mensen de fiets naar het werk. Dat is niet enkel goed voor jouw gezondheid en die van de planeet, maar ook voor je portemonnee. Op welke vergoeding kun je rekenen door naar je werk te fietsen? Wat als je wandelt of stept? En ben je daarvoor verzekerd? Jobat.be zocht het uit. -
37
België is Europees kampioen staken, zo blijkt uit onderzoek
Per duizend werknemers is er in België sprake van 97 stakingsdagen per jaar in de periode 2011-2020. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van Duitse vakbonden. Frankrijk staat op de 2e stek met 93 stakingsdagen door arbeidsconflicten. -
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
Livios
Ligt je terras er vuil bij? Met deze tips maak je het kraaknet zonder het te beschadigen
Maak nu alvast even tijd om je terras grondig te reinigen, zodat je er straks optimaal plezier aan beleeft. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerbieke nyssen
Marc Janssens
luc soete