Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Shutterstock

HET DEBAT: moet de 'pedagogische tik' verboden worden?

De ‘pedagogische tik’ staat weer ter discussie na een tweet van presentator Thomas Vanderveken. Die zag in een parkje hoe een vader zijn kind “ruw tegen de grond mepte”. Toen hij de man aansprak, kreeg hij als repliek: “Dat mag in België’.” Waarop Vanderveken tot zijn verrassing vaststelde dat ‘de pedagogische tik’ inderdaad niet verboden is. Wat denk jij? Moet er een verbod op komen? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.

200 reacties

 • Jily Piessens

  2 jaar geleden
  Vroeger ook wel wat 'bijgestuurd' door een tik. 1 was onrechtvaardig. Alle andere begreep ik en weet níet níet hoeveel ik er heb gehad. Wel heb ik daardoor veel respect voor anderen. Bij mijn zoon waarschuw ik ook enkele keren en hij schrikt meestal al enorm als ik mijn stem echt ophef, dus de tik is zelden nodig geweest. Bij sommige kindjes zou het mss iets vaker nodig zijn. Ik zou het niet verbieden, want dan ben je als ouder je 'allerlaatste redmiddel' kwijt. Just my thougts.
 • alfred heikamp

  2 jaar geleden
  Na een goede waarschuwing vind ik dat een corrigerende tik moet kunnen. Een kind weet dat het dan eens afgelopen moet zijn. Ik heb in mijn jeugd zo nu en dan een tik gekregen. Ik heb het altijd als goed ervaren, want zo had ik respect en gezag voor mijn vader. Iets wat compleet zoek is tegenwoordig. Door al die bescherming van kinderen weet het kind niet wat vallen is en heeft het geen respect meer. Het kind is onschendbaar geworden en dat weet het kind.
 • sabrina christyn

  2 jaar geleden
  Een kind dat hysterisch is terug brengen met een tik? Nog nooit gehoord hoor! Mijn zoontje huilt als hij pijn heeft ook tot hij zijn adem inhoud, dan blaas ik kort in zijn gezicht waardoor hij wat schrikt en weer ademhaalt. Even efficiënt alleen kindvriendelijker. Een kind dat pijn heeft en daarom zijn adem inhoud nog meer pijn gaan doen ik snap niet hoe je erbij komt! ik heb in verscheidene kinderdagverblijven gestaan en nooit heb ik gedacht die verdient een tik! Er zijn veel betere manieren!
 • Bart Kuse

  2 jaar geleden
  Pedagogische tikken uitdelen is typisch gedrag voor ouders die te lui zijn om een fatsoenlijke straf te bedenken. Vind het een slecht voorbeeld naar het kind toe. Mama is boos op jantje dus krijgt hij een klap, later is jantje boos op de buurjongen dus geeft hij hem ook een klap, normaal toch, want mama en papa doen het toch ook zo? Neen, dan is jantje ineens stout of agressief of heeft hij een gedragsstoornis, terwijl de ouders het hem zelf hebben aangeleerd.
 • Davy Thyssen

  2 jaar geleden
  Mijn kindjes krijgen eerst waarschuwingen als er iets niet mag. Dan nog een paar waarschuwingen als ze hun gedrag niet aanpassen , ze een tik kunnen krijgen. Soms komt het zo ver en neen dat is niet fijn om te doen. Ik kreeg vroeger ook al wel eens een tik. Maar dan wist ik wel ineens dat ik te ver ben gegaan. T resultaat is wel dat men kindjes flink mee na de winkel kunnen gaan en niet beginnen te schreeuwen omdat ze geen snoep mee mogen nemen. Een tik mag , maar wel uitzonderlijk !
 1. Russen staan in badkleding op de latten
  Play

  Russen staan in badkleding op de latten

 2. Zou jij durven? Deze kapper knipt haren met een bijl
  Play

  Zou jij durven? Deze kapper knipt haren met een bijl