HET DEBAT. Moet de leeftijdsgrens voor alcohol opgetrokken worden tot 18 jaar? Dit is jullie mening
Vorig jaar belandden elke dag gemiddeld zes jongeren tussen 12 en 17 jaar straalbezopen in het ziekenhuis. Moet de leeftijdsgrens voor alcohol opgetrokken worden tot 18 jaar? Eerst lieten we onze experts aan het woord. Nu is het aan jullie: dit zijn de boeiendste reacties.
Delen per e-mail
Maurice Depreatere: “De leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol moet opgetrokken worden tot 21 jaar. De jeugdige schepsels van tegenwoordig zouden pas dan beseffen wat voor kwaad dit met een mens kan doen. De jeugd is niet verstandig meer ten opzichte van vroeger. Het moet snel veranderen!”
Kristine Delacourt: “De wet is goed zoals ze is maar ze wordt niet toegepast. Ook de ouders hebben de verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te geven.”
Jan Verbruggen: “Wat voor nut heeft het de minimumleeftijd van 16 jaar op te trekken? Men spreekt hier van een 14-jarige in dronken toestand. En ze worden steeds jonger. Men straft alleen normale jeugd zoals bijvoorbeeld 17-jarigen die naar een fuif gaan en daar graag een pintje drinken. Dit is weer met een bazooka op een mug schieten.”
Door voor hen het alcoholgebruik in de illegale sfeer te duwen wordt het drinken wellicht interessanter. Een verboden vrucht smaakt immers het lekkerst
Freddy De Vuyst: “De mentaliteit in België over alcoholgebruik is echt belachelijk. Kinderen horen geen alcohol te drinken! Er zijn al zoveel volwassenen die hun grenzen niet kennen, dan kan je dat van een kind helemaal niet verwachten. Kinderen zien dat overal gebeuren en denken dat het normaal is. Als je alcohol drinkt kan je niet meer helder nadenken. Als ze er echt iets mee inzitten dan trekken ze de leeftijd voor bier op naar 18 en sterke drank naar 21.”
Bart Verbeeck: “De Amerikaanse drooglegging heeft nooit gewerkt, waarom zou iemand dan ook denken dat zoiets gaat werken voor jongeren, die omgeven zijn van alcohol. En niet vergeten: het internet staat vol handleidingen.”
Ronny Dekimpe: “Men kan de leeftijdsgrens verhogen naar 18 jaar. Zal het helpen? Dat is een andere zaak. Hoe meer men verbied, hoe meer er in het stiekem gedronken zal worden. Sensibilisatie zou zeker niet slecht zijn. Ook duidelijk maken wat het effect op langere termijn zou kunnen zijn. Sensibilisatie begint bij de opvoeding. Dus ouders kunnen hier ook aan meewerken. Tenzij zij zelf alcohol verslaafd zijn. Dat maakt het natuurlijk niet evidenter. Tenzij men ziet welke impact dit teweeg kan brengen.”
Het is een goed idee op de leeftijd op te trekken, maar dan moeten verkopers ook effectief de leeftijd controleren. Dit gebeurt veel te weinig
Ronnie Mathieu: “Met deze maatregel, hoe goed het ook bedoeld is, vrees ik een averechts effect bij de -18 jarigen. Door voor hen het alcoholgebruik in de illegale sfeer te duwen wordt het drinken wellicht interessanter. Een verboden vrucht smaakt immers het lekkerst. Het drinken zal meer geniepig gebeuren en zal het indrinken thuis of op straat bevorderen. En zullen -18 jarigen met alcoholvergiftiging zich nog spontaan melden aan een spoeddienst?”
Joyce Bruggeman: “Als ze willen zullen ze toch aan alcohol geraken. Het is uiteraard een goed idee op de leeftijd op te trekken, maar dan moeten verkopers ook effectief de leeftijd controleren, dit gebeurt veel te weinig. Het zal de verkoop van alcohol aan jongeren moeilijker maken maar zeker niet onmogelijk.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom de ultraorthodoxe joden naar de synagoge blijven gaan: “Groepsdruk, diep geloof en koppigheid”
-
PREMIUM33
Vlamingen boeken massaal vakantiehuizen in Ardennen: ook in week vóór krokusvakantie
-
PREMIUM
Kinderarts werkt aan alcoholkliniek voor jongeren in Antwerpen: “Als ze wakker worden met zware kater, dán moeten we ze aanpakken”
Genoeg gepalaverd over dat drankmisbruik bij jongeren: tijd voor áctie. Dat zegt de Nederlandse kinderarts Nico van der Lely, die begin 2020 in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen wil starten met een alcoholkliniek. Hij wil dat jongeren reeds op hun ziekenhuisbed de risico's van 'het glas te veel' horen. "Het eerste uur na het ontwaken, noemen wij het Gouden Uur. Tijdens die kater kan je besef kweken." -
-
TV
Zita Wauters wordt lijkbleek als ze hoort hoeveel jongeren in het ziekenhuis terechtkomen na alcoholmisbruik: “Ik moet even gaan zitten”
Zita Wauters, dochter van Clouseau zanger Koen, had het vandaag even moeilijk in ‘Make Belgium Great Again’. Frances Lefebure nam haar mee naar een ziekenhuis, waar hen werd uitgelegd hoeveel jongeren er wekelijks worden opgenomen met alcoholvergiftiging. Daarnaast krijgen ze te horen over de mogelijke gevolgen: seksueel misbruik, botbreuken en zelfs stikken in je eigen braaksel, met de dood tot gevolg. Zita krijgt het daarna even moeilijk en trekt wit weg. “Sorry, ik moet even gaan zitten, want ik zie vlekjes en mijn geluid valt weg”, stamelt ze. “Ik vind dat wel schokkend, al die mensen die daaraan doodgaan... Ik dacht dat er meer jongeren hun limiet konden inschatten.” -
Sparen
Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
Zonnepaneelbezitters kunnen vanaf juli overtollige zonne-energie verkopen aan Decathlon
Particulieren met zonnepanelen kunnen vanaf 1 juli hun overtollige zonnestroom aan sportketen Decathlon leveren. Decathlon koopt die energie aan 4,5 eurocent per kilowattuur, ongeveer vijf keer minder dan het nettarief. Dat project werd maandagvoormiddag uit de doeken gedaan tijdens een persmoment in de Decathlon-winkel van Evere in aanwezigheid van federaal minister voor Energie Tinne Van der Straeten (Groen).
66 reacties
paul van de velde
pol van de velde
Freddy Vranken
RENE LENAERTS
Bernard Aelvoet