Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Hollandse Hoogte / Peter van Beek

HET DEBAT. Moet de leeftijdsgrens voor alcohol opgetrokken worden tot 18 jaar? Dit is jullie mening

Vorig jaar belandden elke dag gemiddeld zes jongeren tussen 12 en 17 jaar straalbezopen in het ziekenhuis. Moet de leeftijdsgrens voor alcohol opgetrokken worden tot 18 jaar? Eerst lieten we onze experts aan het woord. Nu is het aan jullie: dit zijn de boeiendste reacties.

66 reacties

 • paul van de velde

  1 jaar geleden
  Die moet je gewoon aan hun lot overlaten. Ze zoeken het zelf en iedere schade die dat met zich mee breng laten betalen tot de laatste cent. Dan zouden de ouders ook beter op hun jong letten.
 • pol van de velde

  1 jaar geleden
  Reclame voor alcohol verbieden, zoals bij tabak. En stop met alcohol te schenken en verkopen op luchthavens en in vliegtuigen, zal al veel problemen vermijden. Of zijn er echt nog mensen die geen dag zonder alcohol kunnen? En zolang de universiteiten coma zuipen toelaten en of aanmoedigen zullen er nog veel "ongevallen" met jongeren gebeuren. Voor politici moet alles dat geld opbrengt blijven bestaan.
 • Freddy Vranken

  1 jaar geleden
  Het probleem is dat er overal reclame gemaakt wordt, de meeste winkels vol staan en dat de jeugd (lees: ook kinderen) het 'cool' en stoer vinden om te drinken. Volwassenen drinken vaak ook meer dan goed voor hen is, dus wat verwacht je van kinderen. Ik drink zelden. Als ik nog met de auto moet rijden drink ik nooit ! Ik denk dat het overmatig alcoholgebruik vooral een vlucht is van de realiteit die alsmaar harder en egoïstischer wordt. Dit zal enkel nog verergeren naar mijn gevoel.
 • RENE LENAERTS

  1 jaar geleden
  Als je ooit vanaf 16 mag stemmen moet je ook alcohol kunnen kopen en autorijden. Ik kies 18 jaar voor alle drie. Consequent zijn is echter geen politieke deugd; problemen maken om ze dan op te lossen wel.
 • Bernard Aelvoet

  1 jaar geleden
  Lees niets over het feit dat alcohol ernstige schade kan toe brengen aan de hersenen. Vergeet niet dat bij jongeren de hersenen nog niet volgroeid zijn. Misschien op school eens het gesprek aanbinden en laten zien wat alcohol met ons lichaam doet i.p.v. maar wetjes te formuleren die toch niet worden nageleefd.
 1. Zita Wauters wordt lijkbleek als ze hoort hoeveel jongeren in het ziekenhuis terechtkomen na alcoholmisbruik: “Ik moet even gaan zitten”
  Play
  TV

  Zita Wauters wordt lijkbleek als ze hoort hoeveel jongeren in het ziekenhuis terechtko­men na alcoholmis­bruik: “Ik moet even gaan zitten”

  Zita Wauters, dochter van Clouseau zanger Koen, had het vandaag even moeilijk in ‘Make Belgium Great Again’. Frances Lefebure nam haar mee naar een ziekenhuis, waar hen werd uitgelegd hoeveel jongeren er wekelijks worden opgenomen met alcoholvergiftiging. Daarnaast krijgen ze te horen over de mogelijke gevolgen: seksueel misbruik, botbreuken en zelfs stikken in je eigen braaksel, met de dood tot gevolg. Zita krijgt het daarna even moeilijk en trekt wit weg. “Sorry, ik moet even gaan zitten, want ik zie vlekjes en mijn geluid valt weg”, stamelt ze. “Ik vind dat wel schokkend, al die mensen die daaraan doodgaan... Ik dacht dat er meer jongeren hun limiet konden inschatten.”
 2. Zonnepaneelbezitters kunnen vanaf juli overtollige zonne-energie verkopen aan Decathlon

  Zonnepa­neel­be­zit­ters kunnen vanaf juli overtolli­ge zon­ne-ener­gie verkopen aan Decathlon

  Particulieren met zonnepanelen kunnen vanaf 1 juli hun overtollige zonnestroom aan sportketen Decathlon leveren. Decathlon koopt die energie aan 4,5 eurocent per kilowattuur, ongeveer vijf keer minder dan het nettarief. Dat project werd maandagvoormiddag uit de doeken gedaan tijdens een persmoment in de Decathlon-winkel van Evere in aanwezigheid van federaal minister voor Energie Tinne Van der Straeten (Groen).
 1. Relschoppers in Nederland laten spoor van vernieling achter
  Play

  Relschop­pers in Nederland laten spoor van vernieling achter

 2. Chuck Schumer doet gênante verspreking tijdens belangrijke speech
  Play

  Chuck Schumer doet gênante verspre­king tijdens belangrij­ke speech