Vlottere combinatie werk, gezin en vrije tijd en meer rust en focus. Dat zijn volgens vrouwenvereniging Femma de voordelen van een 30-urenwerkweek.
Volledig scherm
Vlottere combinatie werk, gezin en vrije tijd en meer rust en focus. Dat zijn volgens vrouwenvereniging Femma de voordelen van een 30-urenwerkweek. © Thinkstock

HET DEBAT. Minder uren werken voor hetzelfde loon: de toekomst of economische sciencefiction?

Minder uren werken voor hetzelfde loon en toch de baas content houden: het kan perfect. Dat blijkt althans uit een experiment van de vzw Femma waarin de werknemers een jaar lang 30 uur in plaats van 36 uur gingen werken. “Dit ‘nieuwe voltijds’ zorgt voor een rijker, rustiger leven”, zo klinkt het. Is dat echt zo? En is dat wel betaalbaar, minder werken met behoud van loon? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat enkele experts ervan vinden.

7 reacties

 • Argus Vercauteren

  9 maanden geleden
  Door de toenemende robotisering gaat er een tekort zijn aan jobs, terwijl de bevolking blijft toenemen. Bepaalde jobs zullen verdwijnen: taxichauffeurs, winkelbediendes, boekhouders, makelaar, magazijnmedewerker, data-invoerder, administratief personeel... Het probleem is dat niet iedereen in de wieg is gelegd om dokter, verpleegkundige, ingenieur... te worden. Volgens R. Branson zal niemand nog een 9 to 5 job hebben, dankzij allerlei technologische ontwikkelingen.
 • DIRK VAN DESSEL

  1 jaar geleden
  Natuurlijk is dat mogelijk, de bazen moeten maar hun winstmarges laten zakken ter compensatie om te kunnen blijven internationaal concurreren.
 • nico vets

  1 jaar geleden
  Ik leef niet om te werken,ik zou zelfs gewoon minder uren voor minder loon aannemen.Als ik maar toekom is voor mij genoeg.
 • Caroline MOLINEAUX - ARICKX

  1 jaar geleden
  Nog minder werken?? Een week heeft 168 uren. Daarvan ga je er 30 werken. Wat is er mis met deze wereld. Welk bedrijf kan dat betalen. Als je geen verschil merkt in resultaat wil dat zeggen dat je tijdens uw 38 uren week niet productief genoeg bent. Verschiet dan maar niet dat grote bedrijven België zullen laten vallen. Wie niet veel zaait moet ook niet verwachten om veel te oogsten.!!
 • Kevin Vermeirssen

  1 jaar geleden
  Minder werken aan eenzelfde loon is een verdoken loonsopslag die verrekend zal worden naar producten en diensten. Dus bij alles zal 17% worden doorgerekend, maar we behouden hetzelfde loon. Dus eigenlijk verliezen we wel loon, want op al deze doorgerekende diensten en goederen mogen we nog eens BTW betalen. Dus maar  1 winnaar en dat is de staat.
 1. “Geen PlayStation 5 voor Sinterklaas”, 300.000 mensen stellen zich kandidaat voor slechts 1.800 gameconsoles

  “Geen PlayStati­on 5 voor Sinter­klaas”, 300.000 mensen stellen zich kandidaat voor slechts 1.800 gameconso­les

  Cool Blue verloot 1.800 nieuwe PlayStation 5-consoles. Je kan die niet winnen, maar krijgt gewoon de kans om er een te kopen. 300.000 mensen stelden zich reeds kandidaat. Door een wereldwijd tekort aan computerchips kampt Sony met een gigantische achterstand op de leveringen van de nieuwe spelconsole. Onze game-expert geeft uitleg: “De schaarste zal tot zeker volgend jaar duren”.
 2. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.