ANP
Volledig scherm
© ANP

HET DEBAT. Kiezen we voor altijd zomer- of wintertijd?

In de nacht van zaterdag op zondag draaien we de klok een uurtje terug. Voor vijf maanden belanden we opnieuw in de wintertijd. Uit een grootschalige peiling op initiatief van ontslagnemend premier Charles Michel blijkt dat vijftig procent van de Belgen voorstander is van permanente wintertijd. Wat denk jij? Kiezen we voor altijd zomer- of wintertijd? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.

162 reacties

 • Redgy VAN SANTE

  6 maanden geleden
  Ik weet niet waar de mensen hun gedachten zijn en voor winteruur kiezen. Met al die nadelen, voornamelijk al op gebied van elektriciteit. Blijft in zomeruur langer klaar en is beter voor alles. Er kan misschien de gulden middenweg gekozen worden en een half uur nemen en dan is iedereen tevreden.
 • Steven Vanneberg

  1 jaar geleden
  Toch bizar, jullie bevraging een jaar geleden bij 100.000 personen en nu weer geeft een duidelijke voorkeur zomeruur. Charles Michels onderzoek spreekt het tegen... amper 2.000
 • René Verhoeven

  1 jaar geleden
  Als je voor zomeruur kiest gans het jaar, dan verlies je geen daglicht, ook niet in de winter, het is idd langer donker smorgens, maar savonds is het dan langer licht terwijl iedereen nog wakker is, tot 19 ipv 18u klaar. Als je echter voor altijd wintertijd kiest, dan verlies je in de zomer tot 2u daglicht, want niemand gaat om 4u op staan als hij eigenlijk maar om 6u hoeft op te staan, dus die 2u dat je nog slaapt ben je daglicht kwijt.
 • Benjamin Beelen

  1 jaar geleden
  Voor mij zomertijd! Liever 's avonds genieten van wat langer zon en licht en de e.v.t. buitenlucht tijdens het wandelen. Wat maakt het uit als je moet werken omdat velen, en zeker met de vroege post, toch binnen werken en soms geen daglicht zien. In vele bedrijven branden de lichten dag en nacht.... Ik denk (nee, ik ben er zeker van) dat er dan minder mensen last zouden hebben van een winterdip(je).
 • Frans Defour

  1 jaar geleden
  Permante zomertijd en als dit niet kan, wintertijd in de winter (november-maart) en zomertijd vanaf eind maart tot eind oktober.
 1. Autobestuurders zien een wel heel bijzonder voertuig voorbijrijden
  Play

  Autobe­stuur­ders zien een wel heel bijzonder voertuig voorbijrij­den

 2. "Shame on you", voetbalsupporters uiten ongenoegen over Super League
  Play

  "Shame on you", voetbalsup­por­ters uiten ongenoegen over Super League