HET DEBAT. Is het goed dat het vegetarisch aanbod op Gentse Feesten wordt uitgebreid tot helft van de kraampjes?
Dit jaar moet de helft van de eetkraampjes op de Gentse Feesten vegetarisch eten aanbieden. Dat heeft de stad gisteren bekendgemaakt. Er werd onmiddellijk en uitgebreid op de beslissing gereageerd, zowel positief als negatief. Is het goed dat het vegetarisch aanbod wordt uitgebreid? Wat is jullie mening? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.
Gentse Feestenschepen, Bram Van Braeckevelt (Groen): “Wij zorgen dat er keuze is voor iedereen. Mensen willen een veel ruimer aanbod dan wat er 10 jaar geleden was. Dat aanbod bestaat ook. Er zal voor iedereen voldoende aanbod zijn en mensen die vlees willen, gaan heus niet verhongeren. Er zal voor elk wat wils zijn, mooi verspreid over de Feestenzone. Vegetariërs zullen niet meer zo ver moeten zoeken, vleeseters zullen ook overal aan hun trekken komen. En het staat iedereen vrij al dan niet iets vegetarisch te proeven. Daarnaast zijn er uiteraard nog altijd gewoon frieten ook.”
Lees hier het interview met de Gentse Feestenschepen: “Je kan toch niks hebben tegen meer keuze?” (+)
Nachtburgemeester Edmond Cocquyt en Nicolas Marichal van ‘t Botramkot: “Nooit zullen de Feesten vegetarisch worden. Want op de Vlasmarkt zijn er botrams mee uufflakke. Dat is traditie, dat is cultuur. Uufflakke, dat is gemaakt van varkenskoppen, de oren, de neus en de wangen. Vettigheid, dàt hebt ge nodig om echt te feesten. Op een krop sla kunt ge geen hele nacht uitgaan. Wie dat doet, pakt drugs, en op de Vlasmarkt en bij Trefpunt zijn we tegen drugs. Wij werken bovendien lokaal. Onze varkens komen uit de Vlaamse Ardennen, de Filliers van ons Druppelkot uit Deinze, en de mosterd en het brood van op de Groentemarkt. Dat is zò korte keten dat we zelfs geen velo nodig hebben om er om te gaan, we kunnen gewoon te voet gaan. Wij besparen dus echt op CO2.”
Er zal voor iedereen voldoende aanbod zijn en mensen die vlees willen, gaan heus niet verhongeren.
Oprichter van Ethisch Vegetarisch Alternatief Tobias Leenaert: “Het is eigenaardig dat mensen bij elke maaltijd de keuzevrijheid willen hebben. Ze gaan heus niet dood als ze eens geen vlees eten. Mensen zeggen vaak dat vegetariërs wel een keuze krijgen, maar vleeseters niet. Maar vegetariërs doen het om serieuze redenen, terwijl de vleeseter zegt: ik wil mijn stuk vlees, zonder goede reden – soms zelfs om dwars te doen.”
Columnist Jan Segers: “Ik vind dat Bram Van Braeckevelt gelijk heeft. En dat het neuten en kommeeren zijn, al die zageventen — zelden hoor je vrouwen protesteren — die gisteren hun gevoeg deden op sociale media. Betutteling! Regelneverij! Alsof niet elke overheid elke dag uw gedrag en uw consumptie stuurt, vaak ongemerkt. Carnivoren hoeven straks niet te panikeren. Binnen een Gentse straal van honderdveertig meter zal er nog steeds vlees voorhanden zijn. En mocht ook dat een traumatisch schrikbeeld zijn, doe dan zoals ik en bezondig u vooraf aan een entrecôte van het betere rund, saignant uiteraard. Belgisch witblauw, Piemonte, Aberdeen Angus, Limousin, Txogitxu, u kiest maar — zelf verkies ik een bistecca fiorentina van Chianina.”
Lees hier de volledige column: Meer veggie op de Gentse Feesten? In Marioepol zal het ze worst wezen (+)
Fotografe Lieve Blancquaert, al een kwarteeuw vegetariër: “Een goede zaak. Zo kunnen mensen aan den lijve ondervinden dat seitan of tofu best lekker kunnen zijn. De tijd dat we standaard patatten, vlees en groenten aten is voorbij. In het verleden werd wie vegetarisch of vegan at nog bestempeld als extremistisch, tegenwoordig is het hip en trendy. Eind vorige eeuw was het nog ‘schandalig’ dat je je kroost geen vlees gaf en werd het ei zo na nog bekritiseerd als ‘kindermishandeling’.”
Paul Florizoone (Greenway-oprichter): “Alternatieven voor vlees moeten toegankelijker en alomtegenwoordig worden”, laat Florizoone optekenen bij De Morgen. “Nu bijna iedereen ervoor openstaat, is dit hét moment om de massa te doen proeven, proeven, proeven. Alleen zo kunnen mensen vaststellen dat zonder vlees even lekker is als met. Je moet ze de vegetarische pap in de mond geven.”
En nu is het aan jou. Wat is jouw mening? Laat het weten in de comments onder dit artikel. We bundelen de boeiendste reacties vanavond in een nieuw stuk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM9
Je geld verdubbelen in tien dagen: 1 op de 10 mensen viel voor deze oplichtingstruc met cryptobeleggingen
Wat als je in 10 dagen tijd je geld kan laten verdubbelen met een investering in cryptomunten? Een Britse website biedt het aan. Het lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Toch liet één op tien bezoekers aan deze valse investeringswebsite zich vangen. Hoeveel verdienen oplichters eraan en hoe zorg je ervoor dat je niet in die val trapt? -
PREMIUM
“Een narcist die zijn personeel bedreigt en voor vrienden snoepreisjes naar Kaapverdië regelt”: vijf (oud-)medewerkers getuigen over manager Thomas More-hogeschool
“Hij is charmant en leuk in de omgang. Tot je tegen zijn kar rijdt: dan volgen al snel de bedreigingen.” (Oud-)medewerkers van Thomas More Mechelen schetsen een weinig fraai beeld van een manager van een aantal opleidingen van de hogeschool. Hij is de spil in twee onderzoeken naar mogelijke fraude en vriendjespolitiek. Wij spraken met vijf mensen die de man goed kennen. “Plots kon ik niks meer goed doen en begonnen de pesterijen.”Mechelen -
Nieuwe ondernemingsraad TotalEnergies levert weer niets op: “Deuren blijven gesloten”
Een nieuwe bijzondere ondernemingsraad heeft vrijdag niets opgeleverd bij TotalEnergies. De Franse olie- en gasreus wil zijn 619 tankstations in België en Luxemburg van de hand doen. "We gaan aan het personeel communiceren dat we voor gesloten deuren stonden", aldus Hans Christiaens van de socialistische bediendebond BBTK. -
-
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
PREMIUM
COLUMN. Meer veggie op de Gentse Feesten? In Marioepol zal het ze worst wezen
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Bram Van Braeckevelt, schepen van Gentse Feesten. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
67 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerInge De Groote
Linda Plop
pinche georganiseerde
Hans Willems
Kelly Verlinden