Romelu Lukaku is een voorvechter van het knielen tegen elke vorm van discriminatie.
Volledig scherm
Romelu Lukaku is een voorvechter van het knielen tegen elke vorm van discriminatie. © GOYVAERTS/GMAX AGENCY

HET DEBAT. Is het een goede zaak dat de Rode Duivels en andere voetballers knielen voor Black Lives Matter? Dit is jullie mening

Europese voetballers gaan voor de Black Lives Matter-beweging op de knieën tijdens het EK. Ook ons land deed vanavond weer mee, met Romelu Lukaku als voortrekker. Sommigen applaudisseren daarvoor, bij anderen klinkt boegeroep. Wat denk jij? Is het een goede zaak dat profvoetballers actief opkomen tegen het onrecht van discriminatie, of moeten ze het maar gewoon bij voetballen houden? Eerder vandaag lieten we enkele experts aan het woord. Dit is jullie mening.

28 reacties

 • Johan Van de Wyer

  1 maand geleden
  De meeste mensen zijn helemaal geen rascist en zijn dit soort verwijten kotsbeu, en de echte rascisten maak je er enkel fanatieker mee. Als die multimiljonair iets willen veranderen kunnen ze zelf wel iets meer doen.
 • oswald billiet

  1 maand geleden
  Eén keer is goed en terecht. , maar stop daar nu maar mee. Het wordt lachwekkend.
 • Patrick Van Verdegem

  1 maand geleden
  Denken die nu echt dat er één racist wakker ligt van deze "symbolische" actie en dat hij omdat Lukaku knielt plots zijn leven gaat beteren? Mij lijkt het eerder aandachtzoekerij zoals het wegzetten van flesjes frisdrank, maar aan de andere kant wel het vele sponsorgeld in de zakken steken. Voetballers zijn betaald om te voetballen niet om politieke statements te maken op het veld!
 • Brigitte sluyts

  1 maand geleden
  Het is mooi maar het mag stoppen 11 voetballers gaan de wereld niet kunnen veranderen door steeds te knielen het is de mens die moet veranderen
 • Karl Jordan

  1 maand geleden
  Je moet geen politiek debat voeren op een voetbalveld. De voorlopers van BLM, de Black Power- en de Black Panter beweging zijn toen na verloop van tijd uit de sportwereld geband en terecht!
 1. Koelkasten vaccinatiecentrum Gent uitgevallen: 25.000 dosissen blijven bruikbaar
  Gent

  Koelkasten vaccinatie­cen­trum Gent uitgeval­len: 25.000 dosissen blijven bruikbaar

  In de nacht van donderdag op vrijdag zijn in Flanders Expo in Gent de koelkasten uitgevallen waarin de coronavaccins worden bewaard. Ook de noodgenerator deed het niet. Even leek het erop dat 25.000 vaccinatiedosissen in de vuilnisbak zouden belanden, maar ze zijn allemaal veilig verklaard door het FAGG. “Om 10 uur is het centrum weer opgestart, met vaccins die we in allerijl uit het UZ Gent en andere vaccinatiecentra lieten overkomen.”
 2. Waarom knielende voetballers méér zijn dan enkel een racisme-aanklacht: “De UEFA weet dat jongeren daar erg mee bezig zijn en wil hen niet voor het hoofd stoten. Dat zijn de supporters van de toekomst, hé”
  PREMIUM

  Waarom knielende voetbal­lers méér zijn dan enkel een racisme-aanklacht: “De UEFA weet dat jongeren daar erg mee bezig zijn en wil hen niet voor het hoofd stoten. Dat zijn de supporters van de toekomst, hé”

  Knielen tegen racisme, en bij uitbreiding tegen alle soort van discriminatie, voor een voetbalmatch: het is een “beschavingsproces”, meent veranderingspsycholoog Herman Konings. “Net zoals supermarkten inzetten op duurzame en ecologische producten om de jongere klanten niet te verliezen”. Experten over hoe een spontane actie, met Romelu Lukaku als een van de grootste voorvechters, toch iets meer wordt dan enkel symboliek.