Beeld ter illustratie. "Onderzoek heeft al aangetoond dat arbeidsduurverkorting de werktevredenheid kan verhogen, maar het zal er als geïsoleerde maatregel zeker niet toe leiden dat burn-outs niet meer bestaan", zegt Sacha Dierckx, wetenschappelijk medewerker bij denktank Minerva.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. "Onderzoek heeft al aangetoond dat arbeidsduurverkorting de werktevredenheid kan verhogen, maar het zal er als geïsoleerde maatregel zeker niet toe leiden dat burn-outs niet meer bestaan", zegt Sacha Dierckx, wetenschappelijk medewerker bij denktank Minerva. © Getty Images/iStockphoto

HET DEBAT. Een dag minder werken voor hetzelfde loon: wondermiddel of utopie?

Een werkweek van vier dagen zonder verlies van loon. De Spaanse regering werkt aan een grootschalig proefproject waarbij bedrijven met steun van de overheid de vierdagenwerkweek kunnen uittesten. Volgens voorstanders is een dag minder werken niet alleen goed voor de mentale gezondheid van de werknemer en voor het milieu, maar kan het ook een manier zijn om de economische crisis te overwinnen. Is dat echt zo? En is dat wel betaalbaar, minder werken met behoud van loon? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat enkele experts ervan vinden.

71 reacties

 • Catherine MISTIAEN

  2 weken geleden
  De 5-dagenweek is geen onvermijdelijke natuurwet. Wat men kan aanpassen, wat iedere WN wenst en wat menselijk is, moet gesteund worden vanuit de politiek. De 4-dagenweek is perfect mogelijk. Het marxistische dilemma blijft echter: hoe doet men dit in een kapitalistisch systeem, waarbij niet de mensen van belang zijn, maar de cijfers. 1 sluitingsdag in de week, waarbij alles eens wordt afgesloten, kan ook voor de WG voordelig zijn: op de energiefactuur.
 • Bob Boomer

  1 maand geleden
  Dit is zeker geen utopie als winst eerlijker verdeeld wordt !
 • Pieter Verhulst

  1 maand geleden
  Er is gebleken dat mensen productiever zijn op die 4 dan op 5 dagen. Ze moeten tijdens het werk niet aan de jobkes thuis denken want daar dient de 5de dag voor.
 • Andy Janssens

  1 maand geleden
  ik werk sinds een zevental jaar 33u per week, waarbij ik op woensdag vrij ben. Ik kan het iedereen aanraden. Ik begin op maandag nooit aan een ratrace van 5 dagen, en regel op woensdag al mijn zaken van boodschappen, administratie, wassen, strijken, poetsen, enz. Mijn weekend is dus volledig vrij. Mijn werkgever geeft mij een volwaardig loon, gelijk aan een full-time, en ik zet daar tegenover dat ik mij die vier dagen volledig geef. Sinds we dit doen ben ik veel productiever. Ja het werkt!
 • Michel de Coorebyter

  1 maand geleden
  Ondertussen weten we dat elke beschaving na een hoogtepunt ook een ondergang kent en dat dit niet tegen te houden is. Europa is nu reeds zijn concurrentie vermogen bijna volledig kwijt en het zal alsmaar slechter worden. Zonder langer te werken kunnen we binnenkort zelfs onze eigen pensioenen niet eens meer betalen. Er is echter geen enkel draagvlak om langer te werken, integendeel. Waar we naartoe gaan is kristalhelder.
 1. Waar kwam dat vandaan? Bliksem slaat in op klaarlichte dag
  Play

  Waar kwam dat vandaan? Bliksem slaat in op klaarlich­te dag

 2. Alles voor de wetenschap! Nederland opent testcafé waar je nu al een pintje kan drinken
  Play

  Alles voor de wetenschap! Nederland opent testcafé waar je nu al een pintje kan drinken