Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

HET DEBAT. “De borstvoedingsmaffia”: worden vrouwen te veel gepusht om borstvoeding te geven?

Het is de ‘internationale week van de borstvoeding’ en dus staat de wereld stil bij het geven van de borst. Huisarts en Vlaams parlementslid Freya Saeys zet zich in dat kader stevig af tegen de “borstvoedingsmaffia”, die zich volgens Saeys “tot doel stelt heel de wereld borstvoeding te laten geven”. “Vrouwen moeten vooral doen wat goed voelt en hen gelukkig maakt”, stelt ze. Wat denkt u? Worden vrouwen te veel gepusht om borstvoeding te geven? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat de experts ervan vinden.

85 reacties

 • Linda Heintjens

  2 jaar geleden
  Waar kies je voor, een borstvoedingsmaffia, bestaande uit mama's en papa's, of een flesvoedingsmaffia, bestaande uit geldwolven?
 • Lara De Smet

  3 jaar geleden
  Ik heb het 4 jaar geleden geprobeerd bij mijn zoontje maar hij had de truc niet door waardoor het heel veel energie en tijd vergde. Na 2,5 week gestopt en overgeschakeld op flesvoeding omdat hij het makkelijker zou hebben en comfortabeler zou kunnen drinken. Hij werd hier veel rustiger van omdat hij eindelijk rustig kon drinken en het een kwaliteitsmoment werd tussen mama en zoon. Ik vind borstvoeding dus zeker geen noodzaak en ken heel veel baby's die geen gehad hebben en ook kerngezond zijn.
 • Annelies Bielen

  3 jaar geleden
  Mijn dochtertje krijgt nu 17 maanden borstvoeding en mag zelf aangeven wanneer ze er mee wilt stoppen. Het is na een tijd gemakkelijk, je hebt het altijd bij, het is altijd "klaar". In het begin is het zoeken, maar als je door je partner gesteund worden en eventueel ook door de omgeving, is het zoveel fijner.. Een gelukkige baby, is een blije mama, en vice versa.. Je moet doen waar je jou goed bij voelt, en niet de omgeving of de maatschappij..
 • wendy van steerteghem

  3 jaar geleden
  Als 19 jarige mama bijna 16 jaar geleden. Mijn gevoel en mamahart gevolgd ... de omgeving zei, wanneer ga je eindelijk eens stoppen met borstvoeding. Geef toch een flesje. na 6 maanden mag je wel stoppen. Na een jaar bekijken ze je echt helemaal alsof je gek bent. Ze is gestopt toen ze 3.5 was. En ik ben zo blij dat ik mijn gevoel volgde. Mijn zoontje is binnen een paar weken 3 en drinkt ook nog en dat is de natuur. Als mensen wat meer zouden opzoeken over de voordelen zouden ze anders praten.
 • Yvan Lissens

  3 jaar geleden
  Is borstvoeding, de dag van vandaag, dan zo gezond? Als mama rookt of regelmatig alcohol nuttigt, soms een partydrug neemt of regelmatig junkfood eet, dan lijkt borstvoeding toch niet zo aangewezen. Akkoord, niet iedereen over dezelfde kam scheren, maar ook de mama's met een minder goede levensstijl voelen de druk om borstvoeding te geven. Het woord "borstvoedingsmaffia" is wel degelijk op zijn plaats.