Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

HET DEBAT. Binnenkort mag je een bal terughalen in de tuin van de buren. Een goede zaak? Dit is jullie mening

Vanaf 1 september gelden er enkele nieuwe regels omtrent het eigendomsrecht. Zo mogen kinderen bijvoorbeeld hun bal in de tuin van de buren gaan halen als die daar per ongeluk terechtkwam. Wandelaars mogen dan weer ongestraft op privé-eigendom wandelen. Al zijn er daar enkele belangrijke nuanceringen. Is de aanpassing van het eigendomsrecht een goede zaak? Eerder lieten we al enkele experts aan het woord. Nu is het jullie beurt. 

71 reacties

 • Erwin Puystiens

  2 maanden geleden
  Wat voor iemand keurt dit zo vlug goed. En zonder eens de bevolking eens de vraag te stellen . (Schande) we betalen zoveel geld voor dat stukje privé-eigendom en nu mag iedereen gewoon maar binnen komen om iets te komen halen , begrijp het niet meer hier met deze politieke gedoe in België waar eindigt dat . Heb er men buik van vol volgende verkiezingen zal ik ook maar eens de andere kant kiezen. MMS komt het dan nog goed . ( mms) .
 • Georges Thijs

  2 maanden geleden
  Bij mij komen de buurjongens hun bal of iets anders gewoon halen en daar heb ik geen enkel probleem mee
 • Eric Grosemans

  2 maanden geleden
  Ronny Wauters, ik woon ook naast een school, het gebeurt bijna dagelijks dat er een bal in mijn tuin ligt, die gooi ik dan 's avonds gewoon terug. Nog nooit is er iemand in mijn tuin geweest of komen vragen achter die bal, en dat zal nu ook niet het geval zijn. De wet is trouwens heel duidelijk: Enkel voor dringende gevallen mag men ongevraagd de tuin in, een bal is geen dringend geval, een dier, of mens in nood bv wel.
 • Dani Van Tichelt

  2 maanden geleden
  In deze tijden waar nuttige zaken niet kunnen gebeuren omdat steeds de wet op de privacy dit niet toelaat, vind ik deze wet een regelrechte inbreuk op onze privacy! Respectvolle en beleefde buren hebben deze wet niet nodig. De anderen zullen zich inderdaad gesterkt voelen om hun ding te doen op het enige plaatsje waar jij je veilig, ongestoord en geborgen moet voelen!
 • Rik Clarysse

  2 maanden geleden
  Mijn mening dat toegang altijd moet gevraagd worden en toegang verleend als de bewoners thuis zijn.(ongevallen voorkomen; bv honden) Bij werkzaamheden afspraken onder de buren en firma's.((toelating" vergunning")
 1. Minister Vandenbroucke: "Er komt geen nieuwe lockdown, maar wacht niet op de politiek om opnieuw mondmasker te dragen”
  Play
  174

  Minister Vandenbrou­c­ke: "Er komt geen nieuwe lockdown, maar wacht niet op de politiek om opnieuw mondmasker te dragen”

  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft in VTM NIEUWS benadrukt dat de coronacijfers stijgen en dat er onmiddellijk in actie moet worden geschoten. Premier Alexander De Croo (Open Vld) roept daarom morgen het kernkabinet bijeen om de coronasituatie in ons land te bespreken. Een nieuwe lockdown moeten we niet vrezen, maar Vandenbroucke pleit wel al voor een uitbreiding van het Covid Safe Ticket voor evenementen, en dan vooral voor evenementen die binnen plaatsvinden. “Wie een vaccinatiepas heeft, zal een gemakkelijker leven kunnen leiden.” Hij raadt ook iedereen aan nu al het mondmasker opnieuw te dragen in bepaalde situaties.
 2. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 3. Wat als buurmeisje door mijn hond wordt gebeten wanneer ze haar bal komt halen in mijn tuin? Al uw vragen over het nieuwe goederenrecht beantwoord
  PREMIUM

  Wat als buurmeisje door mijn hond wordt gebeten wanneer ze haar bal komt halen in mijn tuin? Al uw vragen over het nieuwe goederen­recht beantwoord

  Vanaf volgende week woensdag 1 september treedt het nieuwe en gemoderniseerde goederenrecht in voege. En dat heeft gevolgen voor u en uw tuin. Zo mag de dochter van de buren binnenkort haar bal komen halen die ze per ongeluk over de haag trapte en mag de buurman- mits uw toestemming- de stelling voor zijn verbouwing in uw tuin opbouwen. Maar wat als mijn hond onbewaakt in mijn tuin rond loopt? En wat als ik in een rijhuis woon? Uw vragen beantwoord.