Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft z'n voorstel voor de hervorming van de energiefactuur klaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft z'n voorstel voor de hervorming van de energiefactuur klaar. © Getty Images / Belga

Hervorming van energiefactuur is klaar: dit is de impact voor jou

Minister Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft zijn langverwachte hervorming van de energiefactuur klaar. Vanaf 1 april zou de btw op stroom en gas permanent naar 6% zakken én zouden de accijnzen verhogen, waardoor de maandfactuur gemiddeld 20 euro zou stijgen.

366 reacties

 • james vroman

  1 week geleden
  zo slecht is dit niet voor de zwaardere verbruikers best een soort verspil taks bijleggen zodat het zuinig omspringen met energie loont ..
 • patrick Van der Spiegel

  1 week geleden
  De energie premie haalt natuurlijk niets uit want daarna betaal je het gewoon terug het was beter geen steunmaatregel en ook geen accijnzen . Alemaal verloren maatregelen als je het nu ziet .
 • Ronny Ooijen

  1 week geleden
  Gino Sinnesael, die bijdrage geldt enkel nog voor alleenstaanden die bruto meer dan 2.358,33 euro en gezinnen die bruto meer dan 2.726,53 euro pensioen (wettelijk en aanvullend) ontvangen. Deze bijdrage is dus zeker niet van toepassing voor alle gepensioneerden. De taxshift van Van Overtveldt daarentegen zorgt ervoor dat de gepensioneerde met een gemiddeld pensioen (ongeveer 1250 euro per maand) netto minder ontvangt.
 • Gino Sinnesael

  1 week geleden
  Hilarisch! In een ander artikel in deze krant lees ik: “Het is logisch dat crisismaatregelen op een bepaald moment een einde krijgen”, zei de premier vanmiddag in de plenaire vergadering van de Kamer. Hahahaaaa, wetende dat vandaag de dag nog vele gepensioneerden de 'tijdelijke' crisisbelasting op de pensioenen uit 1994 nog steeds betalen! Deze extra belasting dat alle traditionele partijen ons al meer dan twintig jaar! beloven te zullen afschaffen... "Beloven", hahahahaha. Dit is... Durven!
 • Marlene De Smedt

  1 week geleden
  Prof. Hendrik Vos gaf een lezing over akkoorden sluiten. 7 mensen moesten overeenkomen om op restaurant hetzelfde te eten anders werd er geen maaltijd opgediend. Er werd gekozen voor een gerecht waar niemand volledig achter stond maar ook niet tegen was. Moraal om democratisch tot een akkoord te komen moet men water bij de wijn doen. Bij totalitaire regimes krijg je de beslissing van de dictator. Minister Van Peteghem hanteert het 1e principe. Daardoor krijgt hij van iedereen kritiek.
 1. Verminkte lichaam in kelder in Deurne vermoedelijk van 52-jarige vrouw uit Barcelona: DNA-staal moet uitsluitsel brengen
  Brussel/deurne

  Verminkte lichaam in kelder in Deurne vermoede­lijk van 52-jarige vrouw uit Barcelona: DNA-staal moet uitsluit­sel brengen

  De menselijke resten die afgelopen vrijdag werden aangetroffen in een koffer in de kelder van een appartementsgebouw in Deurne behoren mogelijk toe aan een 52-jarige vrouw van Aziatische afkomst uit Barcelona. Dat schrijft de Spaanse nieuwssite Barna Diario. Het Antwerps parket kan dat evenwel nog niet bevestigen. Een zus van de dame is nu naar ons land afgereisd om een DNA-staal af te geven. Het is nu wachten op het resultaat van dat onderzoek.
 2. Fiets van vermiste vrouw (25) gevonden bij sluis in Zemst, speurders lassen pauze in van drie dagen
  Zemst

  Fiets van vermiste vrouw (25) gevonden bij sluis in Zemst, speurders lassen pauze in van drie dagen

  Aan de sluis op de Zenne in Zemst is deze voormiddag de fiets gevonden van de 25-jarige vrouw uit Eppegem die in de nacht van zaterdag op zondag in de rivier is gevallen. De fiets lag op een twintigtal meter van de sluis en werd herkend door de familie van het slachtoffer. Er is deze middag ook een duiker het water ingegaan, maar de zoektocht bij de eerste perimeter lijkt niets op te leveren. Ondertussen is de zoekactie weer stopgezet. Die zou pas binnen drie dagen hervat worden.
 1. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.
 2. Van alpaca tot ezel, geen enkel dier is veilig: ‘kill list’ van Vlaamse wolven telt al 487 doden
  PREMIUM

  Van alpaca tot ezel, geen enkel dier is veilig: ‘kill list’ van Vlaamse wolven telt al 487 doden

  De wolvenroedel van Noëlla en August heeft de voorbije jaren een flinke ravage aangericht onder de andere viervoeters. Van de 646 Vlaamse landbouw- en hobbydieren die sinds 2018 werden gedood of verdwenen, is de wolf in wel 487 gevallen de dader. Welke dieren vallen het meest in de smaak bij het roofdier? Wat als één van jouw dieren gedood wordt door een wolf? En kan je als eigenaar van kwetsbare landbouwdieren zelf iets doen om een wolvenaanval te voorkomen?
 3. Speurders mogen verdachten binnenkort opsporen aan de hand van DNA-profiel van familieleden
  3

  Speurders mogen verdachten binnenkort opsporen aan de hand van DNA-pro­fiel van familiele­den

  De federale ministerraad heeft vrijdag een wetsontwerp van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) goedgekeurd dat toelaat om nieuwe DNA-technieken in te zetten in strafonderzoeken. Het gaat onder meer om ‘familiale zoeking’, het opsporen van verdachten via gekende DNA-profielen van naaste familieleden. Van Quickenborne maakt zich sterk dat het wetsontwerp justitie “meer instrumenten in handen geeft om moorden, zedenfeiten en verdwijningen op te lossen”.