Hendrik Bogaert pleit voor verbod op grote en zichtbare religieuze tekens, maar wordt teruggefloten door eigen partij CD&V: "Dom voorstel"
Als het van CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert afhangt, moet er een verbod komen op het dragen van "grote en zichtbare religieuze tekens voor religies met meer dan 5 procent aandeel van de bevolking". Dat opvallende pleidooi doet de CD&V'er in een nieuw essay met als titel 'In vrijheid samenleven' dat vandaag werd voorgesteld. CD&V-voorzitter Wouter Beke laat verstaan dat het niet om een CD&V-standpunt gaat.
Bogaert vertrekt in zijn essay van de vrees dat de gezamenlijke samenleving dreigt te verbrokkelen in 'sub-gemeenschappen'. Die verbrokkeling zou volgens Bogaert kunnen eindigen in een "gesplitste samenleving" zonder brede sokkel van gedeelde normen en waarden.
Volgens Bogaert zitten we met onze samenleving op een "kantelpunt" en is het daarom nodig en verdedigbaar om te gaan snoeien in de vrijheden van sommigen om de vrijheden van anderen te vrijwaren. Bogaert past die benadering toe op de vrijheid van religie. Dat recht is volgens hem een "niet-lineair mensenrecht dat afbuigt waar de vrijheden van anderen beginnen".
Geen totaalverbod
Concreet stelt Bogaert voor een verbod in te voeren op het dragen van grote en zichtbare religieuze tekens in Europa voor religies met meer dan 5 procent van de bevolking. Kleine tekens zoals een klein kruisje of een hamsa voor moslims zouden volgens Bogaert wél nog mogen. Een totaalverbod zou volgens de CD&V'er immers te ver gaan. "Dat zou niet redelijk en proportioneel zijn."
Uitzonderingen
Bogaert voorziet wel enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor gebedsplaatsen, de private plaatsen en de clerus van alle religies zoals priesters en imams. De CD&V'er verdedigt ook de drempel van 5 procent, al had het even goed 4 of 6 procent kunnen zijn. "Maar ook geen 10", klinkt het. "Onze basishouding ten aanzien van een religie die klein is, moet anders zijn dan ten aanzien van een religie die groot is. De situatie is anders door de kleinere impact op de vrijheid van anderen en dit verantwoordt een aparte behandeling", aldus Bogaert, die ook verwijst naar de kiesdrempel van 5 procent die geldt in de politiek.
Bogaert ontkent dat zijn pleidooi gericht is tegen de islam of tegen spiritualiteit in het algemeen. Maar er moet volgens de CD&V'er wel een "gelijk speelveld" komen voor alle religies. "Respect voor religie mag eindeloos zijn, maar het denken erover mag niet eindeloos optimistisch zijn", aldus nog Bogaert.
Kanttekeningen
Politicoloog Carl Devos, die de voorstelling van het essay inleidde, plaatst meteen een aantal kanttekeningen bij het werkstuk van Bogaert. Zo mist de Gentse prof "onderbouwing" en vraagt hij zich af of Bogaert het probleem dat hij wil oplossen niet net groter maakt door zo'n radicaal voorstel te lanceren. Volgens Devos leest het essay ook als "het antwoord van CD&V op de rechtsdominantie van N-VA op dit thema".
Teruggefloten
Maar Bogaert gaat met zijn standpunt rechtstreeks in tegen zijn eigen partij, die tegen een verbod op het dragen van religieuze tekens is. Partijvoorzitter Wouter Beke heeft inmiddels dan ook afstand van het voorstel van Bogaert genomen op Twitter. De partijvoorzitter laat verstaan dat de partij eind vorig jaar op haar WIJ-congres een duidelijk standpunt heeft ingenomen over de plaats van religie en levensbeschouwing in de samenleving.
"Meningen zijn vrij, maar zoals altijd telt voor ons wat we als partij daarover besloten hebben op dat congres. En onze leden zijn daarover duidelijk: CD&V is geen voorstander van een algemeen verbod op het dragen van zichtbare religieuze tekens zoals de hoofddoek. We menen dat zo'n verbod geen efficiënt middel is om integratie te bevorderen. Verder staat het op gespannen voet met het grondrecht van de vrijheid van religie", luidt het bij CD&V.
Partijgenoten distantiëren zich
CD&V-vicepremier Kris Peeters distantieert zich eveneens van het voorstel. "Ik ben geen voorstander van algemeen verbod op dragen van zichtbare religieuze tekens. In Antwerpen zie ik elke dag dat het feit dat mensen werken, deelnemen aan openbare leven, met elkaar omgaan, veel belangrijker is voor het samenleven dan de symbolen waarmee ze zich identificeren", stelt Peeters op Twitter.
Ook Steven Vanackere is niet te spreken over het voorstel van zijn partijgenoot. Vanackere spreekt van een "dom voorstel". "De allergie tegenover iedereen die een gelovige overtuiging niet wil of kan verstoppen is volstrekt onverdraagzaam en in strijd met de godsdienstvrijheid en vrijheid van overtuiging", schrijft Vanackere op Facebook. "Ik heb er het raden naar waarom Hendrik Bogaert met zo'n uitschuiver de aandacht zou willen opeisen", klinkt het nog.
Open Vld: "Zeer onliberaal"
Ook uit Open Vld-hoek krijgt het voorstel van Bogaert kritiek. "Ik blijf groot voorstander van strikte scheiding van geloof en staat en vrijheid van religie. Religieuze kentekens verbieden in het straatbeeld staat daar haaks op en is zeer onliberaal. Ik kijk uit naar de verderzetting van onze discussie in de commissie Grondwet", tweet Open Vld-Kamerlid Patrick Dewael.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5
Hackers dreigen met lekken documenten Geraardsbergen
Veertien dagen, zo lang heeft Geraardsbergen om losgeld te betalen. De hackers van LockBit dreigen er mee documenten online te gooien, die mogelijk zijn buitgemaakt tijdens een ransomware-aanval in september. -
Uitblijven stikstofakkoord heeft ook grote gevolgen voor luchthaven
Tegen de zomer moet Brussels Airport een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen. Zonder is vliegverkeer onmogelijk. Maar de vergunning staat op de helling omdat de Vlaamse regering nog steeds geen bindend stikstofakkoord heeft. Zowel Zuhal Demir als de luchthaven zelf trekken aan de alarmbel, maar Open VLD en CD&V zien er een politieke strategie in, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. -
Tweakers
Grote tv voor een klein budget: expert bespreekt vijf modellen onder de 700 euro
Voor de nieuwste oled-tv met een superieure beeldkwaliteit tel je al snel meer dan 1.000 euro neer, zeker als je ook wilt dat hij wat groter uitvalt dan je computerscherm. Lang niet iedereen kan of wil echter zoveel geld uitgeven aan een televisie. Expert Eric van Ballegoie van Technologiesite Tweakers gaat daarom op zoek naar vijf 55"-televisies die minder dan 700 euro kosten. -
-
30 procent van personeel geeft gegevens aan hackers: “Het gebrek aan bewustzijn is hallucinant”
Volgens Spotit, een Belgisch IT-bedrijf gespecialiseerd in cybersecurity, gaf 30 procent van de medewerkers van hun klanten cruciale gegevens door via frauduleuze e-mails in 2022. Online oplichting via valse mails of berichten, phishing, zit al een tijd in de lift. “Maar het gebrek aan bewustzijn is hallucinant”, zegt cyberexpert Jürgen Verniest van Spotit. -
23
Vlaamse ministers rijden in drie jaar “33 keer rond de aarde” met hun dienstwagens
De ministers van de Vlaamse regering hebben sinds 2020 met hun dienstwagens 1.325.379 kilometer afgelegd. Dat is het equivalent van 33 keer rond de aarde rijden, leert Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) uit cijfers die hij opvroeg bij minister-president Jan Jambon (N-VA). Slechts twee ministers, Bart Somers (Open VLD) en Benjamin Dalle (CD&V), rijden met een elektrische wagen, terwijl hun collega's met een plug-in hybride rondrijden. "En dat terwijl ze zelf de burger steeds meer dwingen om elektrisch te rijden", reageert Claes. -
Mijntelco
Scarlet verhoogt de internetsnelheden, maar niet de prijzen
Vanaf 1 februari 2023 krijgen alle onbeperkte internetaanbiedingen van Scarlet een snelheidsboost. Zowel voor het internetabonnement Loco als voor de packs Trio en Trio Mobile (die ook tv en telefonie bevatten), gaat de downloadsnelheid van 50 Mbps naar 70 Mbps en de uploadsnelheid van 4 Mbps naar 10 Mbps. Dat nieuws vernam Mijntelco.be. -
HLN Shop
Het waterkussen: helpt het jou naar een zalige nachtrust? Of ga je beter voor een ander type kussen?
Het hoofdkussen speelt een sleutelrol bij een kwalitatieve nachtrust. Maar veel geld hoef je daar volgens Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, niet per se aan uit te geven. HLN Shop vroeg hem hoe je dan wel het beste hoofdkussen herkent.
304 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerIngrid Vantroostenberghe
Phil Bijnens
Lilianne Van Neylen
Steve Renard
Nele De spiegeleer