#HELPOEKRAÏNE. Ik heb plaats genoeg en wil graag vluchtelingen opvangen. Wat nu?
De solidariteit met Oekraïense vluchtelingen is bijzonder groot. Duizenden Belgen zien het zitten om hen tijdelijk thuis op te vangen, al zitten veel van die gezinnen ook nog met vragen. Tot wanneer zouden ze blijven? Wat met de administratie? En komt de overheid tussen in de extra kosten voor water en gas? Een overzicht.
Lees alles over het conflict in Oekraïne in ons dossier.
Hoelang zal ik de vluchtelingen kunnen opvangen? Vanaf wanneer neemt de overheid het over?
In de eerste plaats kan je zelf bij de gemeente aangeven hoelang je iemand in huis kan nemen. Maar volgens het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) – die de solidariteitsactie op gang trapte – is het moeilijk te zeggen tot wanneer de crisisopvang nodig zal blijven. “Bedoeling is om de eerste nood op deze manier te ledigen en mensen dan een permanente verblijfsplaats te geven”, klinkt het. Daarna wil de regering hen de weg wijzen naar de reguliere huizenmarkt.
Ik heb me opgegeven om iemand in huis te halen. Wanneer weet ik wie dat wordt en hoe stand-by moet ik zijn?
Dat is moeilijk te zeggen. Nadat Oekraïners zich in het nationaal registratiecentrum in Brussel hebben aangemeld, neemt Fedasil (het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers) de coördinatie op zich. Zij zorgen voor een verspreiding naar de steden en gemeenten die voor hen plaats vrijmaken. Als daar de collectieve opvang uit haar voegen barst, kan het zijn dat je de dag zelf nog een telefoontje krijgt met de vraag of er mensen bij je terechtkunnen. Dat kan van dag tot dag verschillen.
Iemand extra in huis betekent ook een hoger elektriciteits- en waterverbruik. Komt de overheid daarin tussen?
Neen. Vlaanderen voorziet voor de steden en gemeenten wel 1.000 euro per plaats die ze hebben, maar particulieren komen niet in aanmerking voor extra steun.
Wat met werk en onderwijs? Kunnen ze meteen beginnen te werken? En kan ik kinderen meesturen naar de school van mijn eigen kroost?
In principe wel. De Europese Unie heeft een systeem geactiveerd waarbij Oekraïense vluchtelingen automatisch minstens een jaar bescherming kunnen krijgen, zonder dat ze daarvoor asiel moeten aanvragen. Door dat statuut van tijdelijke bescherming hebben ze toegang tot alle rechten van een vreemdeling in wettig verblijf. Of anders gezegd: volwassenen kunnen gewoon gaan werken, kinderen kunnen gewoon naar school.
Welke administratie moet ik in orde brengen als ik Oekraïners onderdak biedt?
Niks specifieks. Lokale besturen kunnen ervoor kiezen om gastgezinnen een vrijwilligersovereenkomst te laten ondertekenen, maar zijn daar niet toe verplicht. Voor de Oekraïners zelf zit dat anders: door hun statuut van tijdelijke bescherming moeten ze zich wel verplicht aansluiten bij de ziekteverzekering.
Als ik thuis verschillende vluchtelingen wil opvangen, is de kans dan groot dat ze elkaar ook kennen?
Dat hangt ervan af. Fedasil houdt bij de verdeling van vluchtelingen in steden en gemeenten zo veel mogelijk rekening met de voorkeuren van zowel de Oekraïners als het gastgezin. Of dat ook altijd zal lukken, is op dit moment nog moeilijk te zeggen.
Zal er psychologische begeleiding voorzien zijn voor de Oekraïners? Of voor mij, als ik dat wil?
Niet automatisch. Maar eens Oekraïense vluchtelingen geregistreerd zijn en dus tijdelijke bescherming hebben, krijgen ze wel toegang tot de maatschappelijke dienstverlening. Ook voor wie zijn deuren openzet, is er naast de al bestaande instanties geen specifieke hulplijn voorzien.
Wat als ik er tijdens de opvang mee wil ophouden? Kan dat meteen, en waar kunnen die mensen dan naartoe?
“Het opvangen van mensen is bijzonder nobel, maar niet altijd even evident”, klinkt het op het kabinet van Mahdi. Een vervroegd vertrek behoort dus altijd tot de opties. Zowel het gastgezin als de Oekraïense vluchteling(en) kunnen daarvoor het initiatief nemen. Het enige wat ze daarvoor moeten doen, is het lokaal bestuur contacteren. Het is vervolgens de stad of de gemeente die een oplossing moet zoeken.
Lees ook: ONZE OPINIE. Misschien levert de opvang van Oekraïners ook wel iets op: een structureler asielbeleid in Europa (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
Overheid werkt aan alternatief voor Itsme
De overheid werkt aan een eigen variant van Itsme, de populaire app waarmee je je kan identificeren op het internet. Dat berichten ‘Het Nieuwsblad’, ‘De Standaard’ en ‘Het Belang van Limburg’ vandaag. -
Verrassend: kabinetschef Nicole de Moor volgt Sammy Mahdi op als nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie
Nicole de Moor - de kabinetschef van Sammy Mahdi - wordt de nieuwe staatssecretaris van Asiel en Migratie. Ze kreeg maandagavond de zegen van 88 procent van de leden van de CD&V-partijraad. “We noemen haar soms de warme Margaret Thatcher van Vlaanderen”, aldus Mahdi. -
-
Ninashop
De beste koopjes: 9 handtassen onder 100 euro
Echte koopjesjagers weten dat je na de officiële soldenperiode de beste deals doet. Geen tijd om het wereldwijde web af te speuren? Geen nood, Ninashop.be deed het werk voor jou. Deze 9 handtassen scoor je nu met 70% korting! -
HLN Shop
Mooi weer bezegelen met een barbecue? Zo kies je een exemplaar op maat
Het barbecueseizoen is weer een feit! Is jouw barbecue aan vervanging toe, of ontbreekt er nog één om je terras compleet te maken? Dan is het hoog tijd om de jacht te openen op de perfecte grill. Maar welk exemplaar uit het gigantische aanbod is nu ideaal om een hoofdrol op jouw tuinfeesten te vertolken? HLN Shop helpt je een barbecue op maat te selecteren. -
7
Socialistische vakbond kondigt algemene staking aan in november
De socialistische vakbond organiseert een algemene staking in de week van 7 november. Dat heeft voorzitter Thierry Bodson aangekondigd, na afloop van een federaal comité. In de week van 19 september zal ook een nationale actiedag worden georganiseerd, met een concentratie in Brussel. -
PREMIUM9
INTERVIEW. Nicole de Moor, de ‘warme Margaret Thatcher’ van de Wetstraat: “Er is niets mis mee om wat strenger te zijn op migratie”