Dominique Benoit.
Volledig scherm
PREMIUM
Dominique Benoit. © Damon De Backer / Wannes Nimmegeers

“Helft van onze patiënten is tussen 29 en 62 jaar, drie op de tien halen het niet”: intensivisten zien versoepelen op 8 mei niet zitten

8 mei komt veel te vroeg, zeggen intensivisten. Zij voelen nog dagelijks hoe corona de hele ziekenhuisplanning in de war stuurt. In het UZ Gent is de helft van de patiënten jonger dan 62 jaar, zegt Dominique Benoit, diensthoofd Intensieve Zorg. Met andere woorden: de leeftijdsgroep die we nog niet aan het vaccineren zijn. En ook: “Wie nu op intensieve ligt, zal hier nog lange tijd liggen”, zeggen ze. Of erger. “De mortaliteit blijft hoog. 30 procent haalt het niet.”

45 reacties

 • Nadyne Hoogewys

  1 jaar geleden
  De vaccinaties moeten nog sneller vooruit gaan, ik ben risico patiënt en krijg op 3 Mei eerste vaccin daarna op 27 Juli. Waarom moeten daar 12 weken tussen zitten? Ook niet vergeten dat er bij ons nog steeds mensen uit andere landen op IC liggen, daar wordt niks over gezegd. Hoe kunnen de cijfers nu dalen als er wordt gezegd dat de mensen die op IC liggen er nog maanden kunnen liggen, en liggen die mensen er niet al van de tweede golf.
 • pieter jansens

  1 jaar geleden
  Men had eerst de beroepsbevolking moeten inenten, die zijn veel actiever en lopen een hoger risico op besmetting. Dr viruscirulatie was daardoor sneller afgenomen. De ouderen die nu ingeent zijn, hebben nog steeds niet het recht hun kleinkinderen te zien. Dus het feti dat zij gevacineerd zijn heeft hen niet echt veel voordeel opgeleverd...
 • Roger Bosman

  1 jaar geleden
  Eric Aerts, ik denk er hetzelfde over. Hoe komt het toch dat we volgens officiële cijfers van WHO bij de meeste overlijdens per 100.000 inwoners hebben. Zijn onze dokters dan minder bekwaam of verpleegkundigen minder onderlegd of gewoon onderbemand? Ook bewezen: als er extra capaciteit IC nodig is verhoogt het sterftecijfer. Dus?
 • Joke Weyts

  1 jaar geleden
  Kunnen we behalve de leeftijd iets meer detail krijgen over het profiel van de mensen die op de ICU’s liggen? Of ligt dat politiek correct té gevoelig?
 • Hugo hofmans

  1 jaar geleden
  Er komt ook nog een variant aan uit Suriname, nog niet gehoord ?
 1. Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
  Tweakers

  Bluetooth­spea­kers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijd­uur tot 25 uur

  De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers?
 2. West-Vlaamse gynaecoloog die eigen sperma gebruikte voor kunstmatige bevruchting is eerste gekende geval in België, maar niet in het buitenland

  West-Vlaam­se gynaeco­loog die eigen sperma gebruikte voor kunstmati­ge bevruch­ting is eerste gekende geval in België, maar niet in het buitenland

  De West-Vlaamse gynaecoloog Geert V. (70) heeft jarenlang zijn eigen sperma gebruikt voor kunstmatige inseminaties in het Torhoutse Sint-Rembertziekenhuis. Vier donorkinderen worden intussen gelinkt aan de arts. Dat dit in de openbaarheid komt, is een primeur in ons land, maar zeker niet in het buitenland. In Nederland kwamen al vijf gelijkaardige gevallen aan het licht. Het bekendste is dat van Jan Karbaat, die ongeveer negentig donorkinderen met zijn eigen zaad verwekte. Ongeveer evenveel als de Amerikaanse vruchtbaarheidsspecialist Donald Cline.
 3. VZW Donorkinderen reageert op schandaal rond arts die eigen sperma gebruikte voor inseminaties: “Topje van de ijsberg”
  Play

  VZW Donorkinde­ren reageert op schandaal rond arts die eigen sperma gebruikte voor insemina­ties: “Topje van de ijsberg”

  Gynaecoloog Geert V. (70) heeft jarenlang zijn eigen sperma gebruikt voor kunstmatige inseminaties in het Torhoutse Sint-Rembertziekenhuis. Vier donorkinderen worden intussen gelinkt aan de arts. VZW Donorkinderen zegt dat er nog twee andere artsen hun eigen sperma hebben gebruikt. “Vermoedelijk is dit het topje van de ijsberg”, reageert Steph Raeymaekers van VZW Donorkinderen.