Helft namaakproducten komt naar ons land via postpakket
Bijna de helft van de namaakgoederen die door de douane onderschept worden (49 procent), komt ons land binnen via postpakketten. Dat laat de douane weten naar aanleiding van Black Friday, Sinterklaas en Kerst, waarbij steeds meer consumenten hun geschenken in het buitenland aankopen en via postpakket laten leveren. Dit jaar werden al 234.736 namaakgoederen in beslag genomen, waarvan 115.684 stuks via de post werden geleverd.
Meer dan 95 procent van de vaststellingen van namaakgoederen gebeurde via postpakketten of koeriers, één procent gebeurde via zeehavens. "Toch is de buit haast even groot, aangezien we bij postpakketten (49 procent) slechts één voorwerp per keer vinden en bij zeecontainers (48 procent) gaat het vaak om een hele voorraad", zegt Francis Adyns van FOD Financiën. "Het aantal goederen is sterk gedaald tegenover 2018 maar het aantal vaststellingen steeg met twintig procent."
De totale economische waarde van de namaakspullen loopt dit jaar op tot iets meer dan 19 miljoen euro, vorig jaar was dat nog bijna dertig miljoen euro. De daling is vooral te wijten aan het zo goed als wegvallen van de trafiek van namaaksigaretten. De meeste namaakproducten die in beslag werden genomen, zijn speelgoed of kledij. Maar liefst 63,9 procent daarvan was afkomstig uit China, 21,7 procent kwam uit Hongkong.
Gevaren
Nochtans brengen namaakgoederen ook gevaren met zich mee. "Vaak bevatten ze toxische stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid", zegt Karen Ghysels van het Europees Centrum voor de Consument. "Of ze zijn onveilig: speelgoed kan stukjes bevatten die loskomen en gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen, een namaak hoverboard kan in brand schieten... We raden consumenten aan zeker logisch na te denken bij hun aankoop: wie is de verkoper? Is de prijs niet te laag? Hoe ziet het product eruit?"
Consumenten die namaakproducten kopen, riskeren een boete voor het schaden van intellectueel eigendomsrecht en de kosten van de vernietiging.
De makers van namaakproducten vatten, is vaak onbegonnen werk. "Zij zitten in het buitenland en zijn moeilijk te vinden", zegt Kristian Vanderwaeren van de Algemene administratie van de douane en accijnzen. "Wij focussen op de websites die de goederen aanbieden, maar ook dat is een voortdurende strijd want zodra we één website sluiten, opent wel weer een andere.”
Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Supermarkten beducht voor barbecuestorm: code rood voor balletjesbrochettes en scampisatés
-
Economische Inspectie nam in 2018 voor 13 miljoen euro namaakgoederen in beslag
De Economische Inspectie heeft in 2018 205.722 namaakgoederen van de Belgische markt gehaald, omdat die in strijd waren met de geldende intellectuele-eigendomsrechten die op de nagemaakte producten rusten. De namaakgoederen hadden een waarde van 13,2 miljoen euro. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Economie Wouter Beke (CD&V) op een schriftelijke vraag van zijn partijgenote Leen Dierick. -
Toename inbeslagnames namaakgoederen door onlineverkoop
Het aantal inbeslagnames van namaakgoederen dat door de Europese douanediensten aan de buitengrenzen van de EU tegengehouden wordt, is tussen 2017 en 2018 met een vijfde gestegen. Het totale aantal in beslag genomen zendingen steeg van 57.433 naar 69.354 (+21 procent). Dat is vooral toe te schrijven aan de vele pakketjes die per koerier of per post verzonden worden, zo blijkt vandaag uit cijfers die verzameld werden door de Europese Commissie. -
-
Europol neemt 4,7 miljoen valse producten in beslag bij twee grote namaakbendes
-
Independer
Tot wel 500 euro duurder: waarom kost het meer om een cabrio te verzekeren? En hoe druk je tóch de prijs?
Het zonnige weer krijgt vanaf dit weekend - eindelijk - de overhand en dus worden ook de cabrio’s opnieuw van stal gehaald. Heerlijk toch, zo’n uitstapje met je haren in de wind. Maar wist je dat een cabrio verzekeren duurder uitvalt dan een gewone auto? Independer.be maakt de vergelijking en legt uit waar dat prijsverschil vandaan komt. -
PREMIUM
Thibeau (27) is topatleet en wetenschappelijk onderzoeker, ondanks verstandelijke beperking: “Leerkrachten zeiden dat ik zou eindigen in een dagcentrum”
“Mijn oud-leerkrachten geloven hun ogen niet als ze lezen dat ik wetenschappelijk onderzoek doe”, zegt Thibeau Bastien (27) en je ziet hoe hem dat - terecht - met trots vervult. Want de jongeman uit Mortsel heeft een verstandelijke beperking en niemand dacht vroeger dat hij meer zou kunnen dan zijn dagen slijten in een dagcentrum. “Maar dat heb ik zelf nooit geloofd. Ik kan goed interviewen, ben taalvaardig en heel goed met de computer. Terwijl mij op school computerlessen werden geweigerd.” En oh ja, Thibeau is ook nog eens een gewéldig atleet. -
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerTheo Dereu
Jan Dekoninck
Georges Vande Velde
Jean-Pierre Vercruysse