iStock
Volledig scherm
© iStock

Helft meer tijdelijke huisverboden voor intrafamiliaal geweld dan vorig jaar

In 2021 zijn in Vlaanderen ruim 320 tijdelijke huisverboden opgelegd om explosieve gezinssituaties van huiselijk geweld te ontmijnen. Dat is de helft meer dan vorig jaar (217). Dat blijkt uit recente cijfers van Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA). Voor het eerst zal er daarom permanentie zijn in de Vlaamse Justitiehuizen tijdens de kerstvakantie.

 1. “Veel mensen zien alcohol pas als een probleem wanneer er sprake is van verslaving”: expert en ex-verslaafde vertellen over alcoholproblemen
  PREMIUM

  “Veel mensen zien alcohol pas als een probleem wanneer er sprake is van verslaving”: expert en ex-verslaafde vertellen over alcoholpro­ble­men

  We drinken allemaal wel eens een glas, soms ook eentje te veel. In onze samenleving gaat alcohol hand in hand met leuke en sociale gelegenheden. Maar de grens tussen gelegenheid en afhankelijkheid is soms erg dun. “Ons beeld van een alcoholist als verslaafde, trillende en stinkende nietsnut is fout.” We spraken met Michael Niclaus (ex-alcoholverslaafde) en Tom Evenepoel (Druglijn) over de gevaren van alcohol, alcoholproblemen en verslaving.
 2. INTERVIEW. Vader Jan (70) en zoon Bram (40) stonden zij aan zij op proces Reuzegom: “Wij zijn allebei idealisten”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Vader Jan (70) en zoon Bram (40) stonden zij aan zij op proces Reuzegom: “Wij zijn allebei idealisten”

  De Antwerpse strafpleiters Jan (70) en Bram (40) De Man zijn in het ware leven vader en zoon, op kantoor zijn ze collega’s. Op het Reuzegom-proces, waar ze optraden voor Kletsmajoor en Shrek, stonden ze zij aan zij. In dit dubbelinterview spreken ze over de rol van de media in de zaak-Reuzegom, over een verlaging van de maximumstraffen en over het Plopsa-rapport van hun collega Christine Mussche: “Zo’n rapport mist elke grond van objectiviteit.”