Helft meer besmettingen in werkende dan algemene bevolking
De werkende bevolking telt goed de helft meer besmettingen dan de algemene bevolking. Dat blijkt uit het meest recente tweewekelijks rapport van KU Leuven, UHasselt en Idewe, dat het aantal besmettingen in de verschillende sectoren met elkaar vergelijkt. Het hoogste aantal besmettingen zien we op dit moment in de kunst-, sport- en recreatiesector.
De cijfers van het rapport bespreken de periode van 4 tot 17 januari. Aan de hand van gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano, gekoppeld aan data van de sociale zekerheid en uit de contacttracing, kunnen sectoren met elkaar vergeleken worden. De cijfers worden bekeken aan de hand van de veertiendaagse incidentie, dus het aantal besmettingen per 100.000 mensen.
De kunst-, sport- en recreatiesector telde de voorbije periode een incidentie van 4.403. Vooral sportclubs, waaronder voetbalclubs en fitnesscentra, tekenen hoge besmettingscijfers op. Op de tweede plaats komt het onderwijs met een incidentie van 4.394, gevolgd door de horeca met 4.285. In het onderwijs is de forse stijging vooral te merken in het secundair onderwijs.
Kinderen
Voorts kennen de sectoren die met jeugd en kinderen werken, zoals crèches en kinderdagverblijven, eveneens een sterke toename. Ook de luchtvaartsector, in het vorig rapport nog de absolute koploper qua incidentie, blijft op een hoog niveau besmettingen noteren.
Nog een opvallende conclusie: in de sector van de niet-medische contactberoepen zijn er hogere gemiddelde incidenties te vinden in de schoonheidssalons dan bij de kappers. De plekken waar meer werknemers tewerkgesteld zijn, kennen ook relatief meer besmettingen.
“Dit kan te maken hebben met het feit dat er, doordat er meer mensen op een plek zijn, ook een grotere verspreiding van het virus is”, zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven en Idewe). “Maar het zou ook kunnen dat zelfstandigen zich misschien minder vaak laten testen.”
Exponentieel
“Wat voorspeld was, heeft zich ook voltrokken”, gaat Godderis verder. “Het aantal besmettingen stijgt exponentieel: tegenover de vorige periode is de gemiddelde incidentie in de werkende bevolking met 44 procent toegenomen. Het virus verspreidt zich in deze groep dus razendsnel. Bedrijven dienen zich voor te bereiden op uitval van het personeel.”
LEES OOK:
BEKIJK OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OVERZICHT. Opnieuw meer dan 3.000 coronapatiënten in ziekenhuis
-
Energieleveranciers zitten met 160 miljoen euro aan onbetaalde klantenfacturen
De recordfacturen die gezinnen en bedrijven in 2022 voor elektriciteit en aardgas moesten betalen, hebben geleid tot een record van 160 miljoen euro aan wanbetalingen. Dat blijkt uit cijfers van Febeg, de federatie van Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven. -
Jezelf bewust besmetten ‘om immuunsysteem te boosten’? “Totaal onverantwoord”
“Ik heb me bewust laten besmetten. Ander speeksel in m’n neus liggen rammen, met positief resultaat.” Het bericht waarin voormalig topbasketter Pieter Loridon (49) vertelt dat hij zich met opzet heeft laten besmetten met het coronavirus, werd dit weekend met gefronste wenkbrauwen onthaald. “Totaal onverantwoord”, vindt viroloog Marc Van Ranst. -
-
Livios
Einde van gasketels op komst? “Met een verbod sluit je dingen uit, maar los je het echte probleem nog niet op”
-
UPDATE76
“Dit is ofwel naïef, ofwel oerdom”: Open Vld wil Brussel hervormen, maar oppositie schiet plannen meteen af
Open Vld wil een efficiënter Brussel: minder parlementsleden, minder structuren en minder gemeenten; maar het voorstel werd direct afgeschoten door de oppositie. “Wij laten Brussel niet los”, klonk het in koor bij N-VA, CD&V en Vlaams Belang. Open Vld-minister Sven Gatz pareert de kritiek. “We gaan Brussel en Vlaanderen niet loskoppelen. Het enige wat we willen is eenvoudigere structuren”, zegt hij aan HLN. “Ik snap de angst, maar niets veranderen is niet wat de kiezer wil.” -
Mijnenergie
Goedkoop water opwarmen: doe je dat met de waterkoker, de kokendwaterkraan of het fornuis?
Van pasta of aardappelen koken voor een zomers slaatje tot de avond afsluiten met een ontspannend tasje thee: je kookt vaker water dan je denkt. De meesten onder ons doen dit met de waterkoker. Toch zweren sommigen bij de pan of fluitketel op het fornuis. Met de kokendwaterkraan biedt zich sinds enige tijd ook een meer trendy alternatief aan. Maar waar liggen de verbruikskosten het laagst? Mijnenergie.be maakte de berekening. -
Spaargids.be
Welk nettobedrag ontvang je écht van je pensioensparen? In het allerslechtste geval kan je verlies lijden