Hele wereld wil Belgische oplossing tegen terroristen met vrachtwagens
VideoPitagone, een Belgisch bedrijf, heeft een mobiele barrière ontwikkeld die terroristen moet tegenhouden als die met vracht- of bestelwagens in een mensenmassa willen rijden. Ze leveren hun barrières in heel Europa, van Disneyland Parijs tot het Zweedse Malmö waar ze recent een aanslag vreesden.
Delen per e-mail
Nice, Berlijn, Londen, Stockholm en recent nog Barcelona. Steeds vaker rijden terroristen met vracht- of bestelwagens in op de menigte. Marc Weissberg, baas van het Brusselse Pitagone - dat zich al decennia toespitst op antiterreurmaatregelen - zag het met lede ogen aan. "Zeker na de aanslag in Nice", zegt hij. "Bloembakken en betonblokken hadden niks uitgehaald tegen zo'n geweld. Toen hebben we de koppen bij mekaar gestoken en een mobiel systeem ontwikkeld."
Vandaag is dat mobiele systeem klaar en de wereld kijkt een beetje van overal naar Pitagone. "Onze filosofie is dat je nooit op voorhand weet vanwaar het gevaar komt. Dus het moest een flexibel systeem zijn. Geen zware en dure veranderingen aan de infrastructuur van een plein. Geen betonblokken waar je kranen en veel mankracht nodig hebt om ze te plaatsen. Maar een mobiele barrière, die één persoon in een paar minuten kan opbouwen." (lees verder onder de video)
Roland Garros & Eurodisney
De beelden van een recente crashtest in het Duitse Münster spreken voor zich. Een vrachtwagen van 7,5 ton rijdt met 48 km per uur in op de mobiele barrière van Pitagone en wordt tot stilstand gedwongen.
"We leveren in binnen- en buitenland. Aan een razend tempo. Onze barrières stonden op Roland Garros, staan aan Eurodisney in Parijs en even voor de zomer - nog vóór de crashtest - bestelde de Zweedse stad Malmö een container vol barrières. Ze vreesden er een aanslag zoals in Stockholm."
Intussen legt ook de Belgische politie contacten met Pitagone. "In Ieper, Zonnebeke, Bergen, Waver, Sint-Genesius-Rode en Gent vindt u ons al. En er zijn nog plekken."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoeveel geld heb je nodig om te rentenieren?
-
Kate Winslet in topvorm of een docu over walvissen van de maker van ‘Titanic’: dit is onze streaming top vijf
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s. Deze week op het menu: een nieuwe HBO-serie op Streamz met Kate Winslet in de hoofdrol, die niets dan lof en vijfsterrenrecensies kreeg in de internationale pers, een grimmige true crime-documentaire over een moeder die op zoek gaat naar de moordenaars van haar dochter en een Noorse krimi. -
Belgisch platform voor cryptomunten dient bij Europa klacht in tegen Facebook
Het Belgische cryptomuntenplatform bit4you zal vandaag bij de Europese Commissie een klacht indienen tegen Facebook vanwege oneerlijke concurrentie. Het gaat over de voorwaarden om reclame te maken op het sociale netwerk. Dat heeft het bedrijf aangekondigd in een persbericht. -
-
PREMIUM
Huwelijksreis mondt uit in horrorfilm: “Hij keek me recht in de ogen, en duwde me dan van de rotsen”
-
De vijf meest prangende vragen over 5G beantwoord
De eerste 5G-netwerken in ons land zijn operationeel, de eerste smartphones waarmee je op dat gigasnelle netwerk kan, liggen in de winkel. Is het al tijd om mee op de kar te springen? De vijf meest nijpende vragen over 5G op een rij. -
Gent
33 gedetineerden besmet in Nieuwewandeling: gevangenis gaat in lockdown
Afgelopen weekend testten negen gedetineerden en dertien personeelsleden in de Gentse gevangenis positief op corona. Er werd beslist om maandag een testbus in te schakelen alle gedetineerden en personeelsleden te testen. Uit die testen blijkt dat 33 gedetineerden positief zijn. Dat bevestigt Valerie Callebaut van het Gevangeniswezen. -
36
Vlaamse regering trekt 35 miljoen euro uit voor digitalisering mediasector
De Vlaamse regering wijst 35 miljoen euro uit het relanceplan "Vlaamse Veerkracht" toe aan de mediasector. Het geld moet de sector stimuleren om extra in te zetten op digitalisering, zo zeggen Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits en haar collega van Media Benjamin Dalle. Er staan projecten op stapel rond bijvoorbeeld het koppelen van gebruikersdata en de strijd tegen desinformatie.