Enkele figuren van de extreemrechts scene in Vlaanderen, met boven links oprichter van Bloed, Bodem, Eer & Trouw Tomas Boutens en boven rechts de voortvluchtige militair Jürgen Conings.
Volledig scherm
PREMIUM
Enkele figuren van de extreemrechts scene in Vlaanderen, met boven links oprichter van Bloed, Bodem, Eer & Trouw Tomas Boutens en boven rechts de voortvluchtige militair Jürgen Conings. © RV

“Heil kameraad, kan jij me info geven?”: dit is extreemrechts in Vlaanderen

De zoektocht naar Jürgen Conings leidt voorlopig niet naar de extreemrechtse militair zelf, maar wel naar een ons kent ons van de voornaamste spelers in de extreemrechtse scene in Vlaanderen. De Morgen geeft een overzicht, van zij die rondlopen in een Ku Klux Klan-gewaad, over een Conings-copycat, tot de brand van het asielcentrum in Bilzen: “Het feestje kan beginnen. De bbq is aan.”

 1. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi: “Geheim huwelijk van N-VA en Vooruit is grootste publieke geheim van Wetstraat”
  148

  CD&V-voorzitter Sammy Mahdi: “Geheim huwelijk van N-VA en Vooruit is grootste publieke geheim van Wetstraat”

  Volgens CD&V-voorzitter Sammy Mahdi bestaat er een “geheim huwelijk” tussen N-VA en Vooruit en is dat “het grootste publieke geheim van Wetstraat”. Dat heeft hij gezegd aan VTM Nieuws. Ook gisteren op een CD&V-congres in Gent maakte hij daar al een toespeling op en noemde hij zijn partij het enige alternatief voor de “roodgele combine” tussen N-VA en Vooruit, die volgens hem alleen zal leiden tot meer wantrouwen en overheidsbetutteling.
 2. Open Vld’er verbreekt 'zwijgakkoord' met CD&V en N-VA in Vlaams Parlement: “Waarom zou een wisselmeerderheid niet kunnen?”
  21

  Open Vld’er verbreekt 'zwijgak­koord' met CD&V en N-VA in Vlaams Parlement: “Waarom zou een wisselmeer­der­heid niet kunnen?”

  Open Vld verbreekt het ‘zwijgakkoord’, de afspraak dat parlementsleden in de coalitie geen voorstellen indienen zonder elkaars goedkeuring, met coalitiepartners N-VA en CD&V in het Vlaams Parlement. Maurits Vande Reyde (Open Vld) dient namelijk een voorstel in over de financiering van de zorg, tegen de zin van CD&V. “Waarom zou een wisselmeerderheid niet kunnen?”, reageert het Vlaams Parlementslid bij ‘De Standaard’.
 3. Rechter beslist: Vlaams Parlement moet voor Sihame El Kaouakibi twee halftijdse medewerkers aanstellen
  339

  Rechter beslist: Vlaams Parlement moet voor Sihame El Kaouakibi twee halftijdse medewer­kers aanstellen

  Het Vlaams Parlement moet voor Sihame El Kaouakibi twee halftijdse medewerkers aanstellen. Dat heeft de Brusselse kortgedingrechter beslist. De Vlaamse overheid moet een halftijdse, tijdelijke arbeidsovereenkomst aanbieden aan de twee kandidaat-administratieve medewerkers die het parlementslid had voorgedragen. Doet ze dat niet, dan moet ze een dwangsom van 250 euro per dag betalen, met een maximum bedrag van 100.000 euro.