OPENVLD/Belga
Volledig scherm
© OPENVLD/Belga

Gwendolyn Rutten (Open Vld) wil euthanasie bij ‘voltooid leven’

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten acht de tijd rijp voor een grondig debat over euthanasie bij 'voltooid leven'. Dat zegt ze in een opiniestuk in De Morgen naar aanleiding van een uitspraak van radiocoryfee Lutgart Simoens in een interview met Het Laatste Nieuws. Die zei eerder dat ze weinig fysieke problemen heeft, maar het toch "gehad had". Haar oproep kent voorlopig echter weinig bijval.

275 reacties

 • Guido Deville

  1 jaar geleden
  Velen hebben het over het recht op zelfbeschikking. Daarvoor is geen wetswijziging nodig: zelfmoord is niet strafbaar. Maar aan de maatschappij vragen dat zij assisteert bij zelfmoord en die ook nog eens financiert, is wel iets heel anders. Het is aan de maatschappij om te bepalen hoever ze daarin wil gaan: ik stel vast dat sommige partijen stelselmatig verder willen gaan, zelfs wanneer de geassisteerde zelfmoord een “oplossing” is voor een tijdelijk probleem. Waar stopt dit hellend vlak?
 • Michel De Vreese

  1 jaar geleden
  Vind ik maar normaal en moest er al lang zijn. Voor 1 keer in mijn leven zou ik zelfs speciaal voor de VLD stemmen indien dit een verkiezingspunt zou worden.
 • Peggy Cornelis

  1 jaar geleden
  Mensen die door ziekte of dementie , alzheimer aanvraag doen gaan door een hele hoop en worden zelfs nog geweigerd. Maar ook voor mensen gewoon leven af en ook willen sterven zou dan ook gaan. Wat als ertussen zitten die met zelfdoding in hoofd zitten. Vind mensen ziek daar begrijp ik het maar als men goed is en gezond waarom?? Ik kan oude mensen die gelukkig zijn 80-90 jarigen. Waarom alles kunnen vast leggen leef met de dag.
 • Anoniem

  1 jaar geleden
  Rutten blijft met haar graaihandjes van mijn leven alvast af. Ik heb geen schoonmoeder laat staan de Open VLD nodig om dergelijke beslissing te nemen. Ik zal tijdig en vooral ZELF het nodige doen om te laten gebeuren wat kan en vooral mag. Ik houd mijn hart vast voor politieke inmenging in zulke zaken.
 • Gino Denil

  1 jaar geleden
  Het is een illusie dat iedereen doet met zijn leven wat hij wil en dat hij vrije keuzes maakt. Als je het aan een hongerlijder in de Sahel vraagt zal hij sneller vinden dat het genoeg geweest is dan een tafelgenoot aan de rijke tafelen van Gwendolyn Rutten. Maar in de plaats van euthanasie kan je die hongerlijder natuurlijk ook eten geven.
 1. Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil
  Play

  Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil

 2. Zijn er ook versoepelingen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"
  Play

  Zijn er ook versoepe­lin­gen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"