Operatie Sky
Volledig scherm
PREMIUM
Operatie Sky © Federale politie

Gruwelijke beelden duiken op in onderzoek rond Brusselse drugsmaffia: onthoofdingen en lichamen in stukken

In Brussel werd dinsdag een volledig drugsnetwerk opgerold na een grootschalige operatie — die voortvloeit uit het Sky ECC-dossier — waarbij 64 personen werden opgepakt bij 114 huiszoekingen. De Brusselse drugsmaffia had duidelijke links met Colombia. En dat vertaalde zich niet enkel in de invoer van cocaïne, maar in die van gruwelijk geweld: onthoofdingen, verminkingen en afrekeningen. “Het zijn vreselijke beelden”, zegt het federaal parket, dat hier voor het eerst toelicht welke gruwel het ontdekte tussen de duizenden onderschepte maffiaberichten.

 1. “Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
  TV

  “Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogs­jour­na­lis­ten

  Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.”
 2. INTERVIEW. Thomas Vanderveken: "Liefde is een keuze: als je 'ja' zegt, kom je daar niet op terug”
  PREMIUM
  36

  INTERVIEW. Thomas Vanderve­ken: "Liefde is een keuze: als je 'ja' zegt, kom je daar niet op terug”

  “Alsof het goud van de bergen klaterde.” Toen Thomas Vanderveken (41) vijftien jaar geleden op Véronique Leysen botste, was hij op slag verkocht. Drie zonen later beschrijft hij haar als de vrouw van zijn leven. En mocht dat gevoel morgen anders zijn, dan nóg zal ze de vrouw van zijn leven zijn. Omdat hij vindt: liefde gaat over een keuze. Overspel is dan maar anekdotiek, vertelt hij in dit bloedeerlijke interview. Zestien vragen van Dirk De Wachter, zestien antwoorden: recht uit het hart.
 1. Studente (20) vertelt hoe ze in Zorgcentrum geholpen is nadat ze bij het uitgaan werd verkracht: “Maar wat als ik hem weer tegenkom op een fuif?”
  PREMIUM

  Studente (20) vertelt hoe ze in Zorgcen­trum geholpen is nadat ze bij het uitgaan werd verkracht: “Maar wat als ik hem weer tegenkom op een fuif?”

  “Ik wist niet af van het bestaan van Zorgcentra na Seksueel Geweld. Tot ik op zaterdag 7 januari uitging en er vermoedelijk verkrachtingsdrugs in mijn glas is gedaan”, zegt een twintigjarige studente aan de lerarenopleiding. De huisdokter was nog niet op de hoogte en stuurde haar eerst naar de politie. “Er is wel een agent mee naar huis gegaan om de lakens in beslag te nemen, de tampon met zijn sperma op en mijn onderbroek.”